Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İmbikten damlalarda Mehmet Nuri Parmaksız ile birliktesiniz

İmbikten damlalarda Mehmet Nuri Parmaksız ile birliktesiniz
 

Paylaşmak güzeldi, bilgiyi ve elbette güzel olanı. Paylaşmak çoğalmak demekti. İşte belki de bu yüzden günden güne çoğalıyor gönüllerde İmbikten Damlalar.


Her zamanki geleneğini bozmadı veSüveyda’ya Mektuplarla başladı İmbikten Damlalar.

İlk konuk Kayseri’den Emel Demirezen idi. Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ünlü divan şairi Kadı Burhanettin adına düzenlemiş oldukları “Kayseri Şiir Akşamları” etkinliğinin hoş sedası yansıdı mikrofonlara. Etkinliğe 24 şairin yanı sıra Türk Sanat Müziğinin güçlü sesi Yıldırım Bekçi’nin de katıldığını söyleyen Demirezen, Çarmıhta Can isimli şiirini paylaştı dinleyenlerle.

Parmaksız, teknik masada görevli Özcan Özkan’ın seçtiği fon müzikleri eşliğinde birbirinden güzel şiirlerini seslendirdi. Bu şiirlerden birisi YOKLUĞUNDAGÜLİSTÂN idi.

YOKLUĞUNDA GÜLİSTÂN

Seninle bendeki benler çoğaldı böl be güzel!
Benimle her gece binlerce demle öl be güzel!
Sözüm biter diye dertlenme açmayan gülüm ol,
Şu yokluğunda gülistân inan ki çöl be güzel!
Bilinmeyen gemilerden biriyle gel be güzel!
Yanan şu bağrımı kurşunlayıp da del be güzel!
Sözüm biter diye dertlenme dinmeyen çilem ol,
Dudaklarında ölüm her şeye bedel be güzel!

Mehmet Nuri PARMAKSIZ

İmbikten Damlalar’ın ikinci konuğu ise Burdur’dan Serpil Kabadayı’ydı. Hayal dünyasını resimlerle anlatmaya çalışan Kabadayı bunun için artık kendisine resim yapmanın yetmediğini ve duygularını yazarak anlatmaya başladığını ifade etti. Kitabına verdiği Lazimeler ismini “ruhumuz için gerekli olan duygular” olarak tanımladı ve dinleyicilerle kitabındaki denemelerden bölümler paylaştı.

Programa katılan konuklarıyla “hüzün” üzerine konuştu Mehmet Nuri Parmaksız. Ebru Gündeş’in Özledim Seni isimli parçası da işlenilen konuya özel olarak seçilmişti. Hüznün yanı sıra tasavvufta geçen “incinmeyin, incitmeyin” temasına da yer verildi.

İmbikten Damlalar’ın canlı konuklarından Derya Toptaş yayına Kars’tan bağlandı ve Süveyda’ya Mektuplar hakkındaki duygularını paylaştı. Parmaksız, Süveyda’nın bir kişi değil bir kavram olduğunu “aşkın tecelli ettiği yer” anlamına geldiğini söyledi.

Bir İmbikten Damlalar klasiği olan Mona Rosa yoğun istek üzerine bir kez daha Mehmet Nuri Parmaksız’ın sesinde hayat buldu.

Parmaksız, Süveyda’ya Mektuplar’dan “Gönül narin kaledir yıkmaya gör sen onu” cümlesiyle başlayan ve dilbilgisi terimlerini kullanılarak kaleme aldığı 29. mektubu söz verdiği gibi dinleyicileri ile paylaştı.

Nuray Alper ise programın üçüncü konuğuydu. İLESAM’ın 2010 yılı etkinlikleri içinde yer alan İLESAM-Akçağ Kitap dosyası yarışmasında dereceye girerek basılan eserlerin yazarlarıyla okuyucunun buluşabileceği müjdesi verildi dinleyenlere. Nuray Alper’in yanı sıra yarışmada dereceye giren şair ve yazarlardan Mehmet Çevik, Tarık Torun, Nuray Alper, Ramazan Yılmaz ve Ahmet Ünal Çam da  25 Aralık 2011 Pazar günü saat 13.00–17.00 arası Akçağ Kitapevinde kitaplarını imzalayacakları da bahsi geçen duyurular arasındaydı. Alper’in kitabına da adını veren “Önce Zambakları Çaldılar Uykularımızdan” isimli şiiri Mehmet Nuri Parmaksız’ın sesiyle dinleyicilere ulaştı.

ÖNCE ZAMBAKLARI ÇALDILAR UYKULARIMIZDAN

Görüyorum;

Sizinde göz bebeklerinizde sancısı aşkın

Yağmur ıslatamadığından korkuları belki;

Bakışlar şaşkın....

Nezaketini yitiren her kelime

İsyanın gün batımı dudaklarınızda

Duysanız sus azaplarını

Konuşmazdınız böyle!

......Önce zambakları çaldılar uykularımızdan

......Sonra kaybolmuş zamanlara sattılar....

Sizin de kulaklarınızda hırçınlığı sevdanın

Hep bitecek gibi sözler

Bir baharı daha solacak ellerimizde

Nur siyahı dünyanın!

Asalet baş eğiyor kirpiklerimizde

Artık,ateş çemberine takılı gözler.....

Sevseniz mutluluk anlarını

Yazamazdınız böyle!

......Önce zambakları çaldılar uykularımızdan....

......Sonra,göz yaşı diktiler rüyalarımıza...

Sizin de dudaklarınızda hicranı şarkıların

Buğulu senfonilerinde ıslanıyoruz

Düş kokulu yıldızların

Yalnızlığın omuzunda başımız

Hüzünler yer tuttu şiirlerimizde

Görseniz bahar kışlarını

Gülemezdiniz böyle!

 

.....Önce zambakları çaldılar uykularımızdan

.....Sonra,eskimeyen günahlara astılar....

Görüyorum;

Sizin de saçlarınızda ağırlığı hayatın

Pembe gülücükler bırakıyoruz gökyüzüne

Mutlu bir şehir kayıyor ellerimizden....

Temmuz anları donuyor sabahların....

Bilseniz can yangınlarımı

Konuşmazdınız böyle! ...

.....Önce zambakları çaldılar uykularımızdan

......Sonra,kor ateşlerde yaktılar....

Nuray Alper

Son konuk Hakan Yılmaz’dı. Şeb-i Aruz ile ilgili bir bölüm paylaştı programda ve 2012 yılında şiir kitabının çıkacağı müjdesini verdi şiir sevenlere. Bu kitabında şiir ile resmin birleşeceğini de sözlerine ekledi.

Program boyunca sorulan sorulara doğru yanıt verenler arasından yapılan çekilişte hediye olarak kitap kazanan dinleyicilerine yine toplamda 18 kitap hediye etti İmbikten Damlalar. Dinleyenler sadece kitap değil keyifli dakikaların, edebiyatın, şirin, müziğin doyumsuz tatlarını da paylaştılar İmbikten Damlaların altında. Paylaşmak güzeldi, bilgiyi ve elbette güzel olanı. Paylaşmak çoğalmak demekti. İşte belki de bu yüzden günden güne çoğalıyor gönüllerde İmbikten Damlalar. 

NOT: Türkiye POLİS RADYOSU internet üzerinden, http://www.polisradyosu.net adresinden (http://www.polisradyosu.net/Webcanli.htm) ve uydu üzerinden de dinlenebilmekte.TÜRKİYE POLİS RADYOSU Ankara’dan FM 95.5 mhz, İstanbul’dan da 94.1 mhz yayın yapmakta. Yayın yapılan diğer illerin frekansı http://www.polisradyosu.net/fras.htm linkinden öğrenilebilir.

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..