Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '14

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İmece derdik...

İmece derdik...
 

İmece ruhumuza ne oldu?


Eskiden, karşılıklı alıp vermeye ve paylaşmaya dayanan eski ve köklü geleneğimiz vardı. Biz buna “imece” dedik. Evrenseldi; tüm dünyada pek çok topluluğun içine derinlemesine kök salmıştı. Katılımcılık, dayanışma, güven, merhamet, empati, karşılıklılık ve diğerine saygıya dayalı sosyal bir bağlılık vardı.

Çoğu dilde ‘imece’ kavramını ifade eden sözcükler vardır. Günümüzde buna, “gönüllülük” deniyor.

Gönüllülük (imece), ne geçmişin nostaljik bir yadigârı ne de hayır faaliyeti. Bugün küreselleşen dünyada sosyal, ekonomik ve siyasal değişime karşı savunmamızın ilk hattı. Her zamankinden daha çok bir ihtiyaç. Aynı zamanda pek çok sağlık, eğitim, barınma ve çevre programının, dünya çapındaki diğer sivil toplum, kamu ve özel sektör programının da belkemiği. Özetle; gönüllülük (imece) her toplumun ayrılmaz bir parçasıdır.

Şimdi gelelim uluslar arası ‘gönülülük’ kavramına.  Herhangi bir eylemin gönüllülük kapsamında olup olmadığını üç kriter ile değerlendiriliyor; “özgür irade”, “maddiyata dayanmayan motivasyon” ve          “ başkalarının yararına olması.”

Gönüllülük hakkında yanılgılar. Örneğin 1; Gönüllülük sadece yasal olarak tanınan, resmi ve denetim altındaki STK’larda,genelde gelişmiş ülkelerde, gönüllü ile kurum arasındaki bir tür anlaşmayla gerçekleşir. Örneğin 2: Gönüllülük sadece sivil toplum sektöründe gerçekleşir.  Örneğin 3: Gönüllülük, harcayabilecek vakti ve geliri olanların, hali vakti yerinde olan iyi eğitimli kişilerin tasarrufundadır. Örneğin 4: Gönüllülük, vasıfsız ve deneyimsiz amatörlerin etki alanındadır.Örneğin 5: Gönüllülerin büyük kısmını kadınlar oluşturur.Örneğin 6: Gençler gönüllü olmaz. Tam tersine, gençler ellerine hazır kaynak ve fırsat verilmesini bekleyen pasif bir grup değildir. Örneğin 7: Gönüllülük yüz yüze olur.Örneğin 8: Gönüllülük devlet müdahalesine kapalı olmalıdır.  Örneğin 9: Gönüllülük masrafsızdır. * Kynk: http://www.unv.org/en/about-us/swvr/report/report-more-languages/doc/duenyada-goenuelluelueguen-durumu-raporu/print.html

İmece ruhumuza ne oldu? Buna da aşağıdaki linkten bakalım. http://www.tegv.org/i/Assets/pdf/Arastirmalar/TEGVGonullulukArastirmalari.   “Dünya Değerler Araştırması’nın 4. aşamasına göre Türkiye’de herhangi bir gönüllü faaliyete katılanların oranı yüzde 1,7’dir ve Türkiye bu araştırma kapsamındaki 55 ülke arasında sonuncu sırada gelmektedir. Aynı veri setine göre 18-35 yaş arasındaki gençler arasında gönüllü faaliyetlerde yer alanların oranı da yüzde 7,7 olarak ölçülmüştür. Türkiye’de herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olanların oranı yüzde 7 civarındadır.”

Düşünmenizi istediğim tek bir soru. Bu veri; ”Katılımcılık, dayanışma, güven, merhamet, empati, karşılıklılık ve diğerine saygıya dayalı sosyal bir bağlılığımızı kurtarır mı? “

5 Aralık Dünya Gönüllüler ve Dünya Toprak Günü çercevesinde, TEMA Vakfı olarak  yerel yöneticilerin gönüllü faaliyetler içerisinde yer almasının kamuoyuna örnek teşkil edeceğini inanarak, “ Toprak Dostu Yerel Yöneticiler Gönülülük Yapıyor” kampanyası başlattık. Alanya ölçeğinde 17 yerel yöneticiye bilgi mektubu ve Gönüllü Formu ulaştırdık. Dönen 2, yazı ile (iki).!

Eskiden imece derdik. İmece ruhumuza ne oldu? 

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..