- Kategori
- Ekonomi - Finans
- Okunma Sayısı
- 745
IMF'nin isteklerini açıklayın...

IMF kimseye zorla kredi vermiyor. Siz istiyorsunuz, onlar inceleyip şartlarını ortaya koyuyor. İşinize gelirse alıyorsunuz. Bu noktada hükümetin yetkili ağızlarının özellikle sayın başbakanın yaptığı açıklamaları anlamak çok zor.
“Ümüğümüzü sıkmaya kalkarlarsa kredi almayız” başbakanın sözü. Peki IMF in nasıl bir isteği oldu da bu kanıya vardınız? Bizden dünyada geçerli olan faiz oranlarının çok üzerinde bir faiz mi istiyorlar? Yoksa kredi vereceğiz diye siyasi taviz mi istiyorlar?
Bunlar kamu oyuna açıklanmadığı için her kafadan bir ses çıkıyor. Tahminler, iddialar havada uçuşuyor. Hangileri gerçek hangileri değil anlaşılmıyor. Anlaşılan bir gerçek var o da bizim o krediye ihtiyacımızın olduğu.
29 Mart yerel seçimlerinden önce bir çok yayın organında IMF verilecek kredinin seçim yatırımı olarak kullanılmayacağının garantisinin istendiği yönünde yayınları vardı. Bu yüzden hükümet kredi onayını seçim sonrasına erteliyor deniliyordu.
Şimdilerde ise iki konu çok konuşuluyor. Birincisi IMF mevcut vergi düzeni ile vereceği krdeinin geri ödemesinin zor olduğunu görüyor, gelire dayalı vergi toplama oranının yükseltilmesini, bütçe içindeki dolaylı vergi oranının düşürülmesini istiyor.
Bir diğer istekleri ise, yine aynı sebepten dolayı giderek artan yolsuzluklardan şikayet edilerek “nereden buldun” yasasının getirilmesini istiyor. Bütün bunlar doğrumu belli değil. İnsanlar haberlerine güvendikleri medya organlarının verdiği bu haberlere inanıyor.
Eğer bu tür haberler doğru ise, sayın başbakanın “ümüğümüzü sıkmak” tabiri bu isteklerin neresine oturuyor, tartışma konusudur.
Herkesin bildiği üzere alınan dış borçlar oldukça uzun vadelidir. Ama onları alan hükümetlerin vadesi genellikle o kadar uzun olmaz. Bu yüzden şu gerçektir ki, alınan borcu nerede kullanacağına mevcut hükümet karar verir, ancak o parayı millet öder. Dolayısı ile moda deyimle şeffaf olduğunu iddia eden hükümet özellikle bu tür konularda gerçekten şeffaf olmalı ve IMF in “ümüğümüzü sıkmaya çalışan” maddelerini başta olmak üzere tartışılan anlaşma metnini halka açıklamalıdır.
Salı, Haziran 02, 2009
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
