Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

IMF’siz bir Dönem açılıyor ama..!

IMF’siz bir Dönem açılıyor ama..!
 

2000’li yılların öncesi ve birkaç yıl sonrası haber bültenlerinin bir numaralı başlığıydı IMF ile ilişkiler. O zamanlar 10’lu yaşlardaydım ama iyi hatırlıyorum o günleri. Krizler o kadar içimize işlemişti ki boyunduruk altında yaşamak ve birilerinin iki dudağının arasında kanun yapmak doğallaşmıştı.

Akşam bülteni “IMF Türkiye’nin talep ettiği bilmem ne kadar para için şu şu yasaları meclisten geçirmeyi şart koştu.” Ertesi gün “Yasalar görüşülmeye başlandı. Bir hafta sonra “Ve paralar geliyor”. Her gün bu ve benzeri haberleri dinliyorduk ülkece.

***

Kriz Anadolu insanının başının belasıdır, kim ne derse desin. Bizim bir dükkânımız vardı o sıralar; yem, gübre ticareti yapardık. Ben de babamın yanında beklerdim dükkânda ayak işlerini yapmak için. Dükkânın kapısında 3 ay boyunca bir tane müşteri girmediğini bilirim. Sabah açardık dükkânı, akşam kapatırdık; sayım yapılsa her şey yerli yerinde çıkardı. Dükkâna satılmak için alınan yemler demirbaş olmuştu bir nevi. Hatta belli bir zaman sonra yemler bitlenmiş ve kokmuştu da firma gelip yenileriyle değiştirmişti.

Bir gün çöle gitmiştik (Çöl İç Anadolu Bölgesi’nde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otlatıldığı geniş mera alanlarına verilen isimdir) hayvanların su ihtiyaçlarını gidermesi için tulumba ve oluk yapmaya. Bir hayır işi olduğu için ben babam ve babamın bir arkadaşı tüm ihtiyaçları karşılayarak yola çıkmıştık. İş bittikten sonra babamın arkadaşı eline bir dal alıp oluğun kurumamış betonunun üzerine “2001 Kriz Yılı” diye yazmıştı. O zaman anlamıştım kriz ne demekmiş Anadolu insanı için. 

***

Şimdi Anadolu’dan niye Ak Parti bu kadar çok çıkıyor anladınız mı? Çünkü bu halk yağmur duasına çıkar gibi IMF’den para gelsin diye duaya çıkan günleri gördü. Esnafı günlerce siftah yapmadığı ticareti yaşadı. Bir gecede iki üç katına çıkan doların nasıl zengini daha zengin fakiri daha fakir yaptığı günleri yaşadı. Seçim zamanı göstermelik çiftçiye yapılan iki üç katlık zammın devleti nasıl iflasa sürüklediğini gördü.

***

Ha şimdi IMF’ye borç bitti diye Türkiye Dünya’nın en büyük ülkesi mi? Tabii ki hayır. IMF bir semboldür, IMF’ye borç kapandı diye borçsuz bir ülkeymişiz gibi sunulması yanlış. IMF’nin boyunduruğu altından zaten biz yıllar önce çıktık, önemli olan başka bir boyunduruğun altına girmemek.

Yoksa kuşun kafesi biraz daha büyütülmekle kuş özgürlüğüne kavuşturulmuş olmaz.

Yazının Yayını: http://www.mehmeteminztrk.com/imfsiz-bir-donem-aciliyor-ama/ 

 
Toplam blog
: 352
: 3094
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1989’da Aksaray’ın Eskil ilçesinde doğdu. İlköğretimini 2004 yılında Eskil Cumhuriyet İlköğretimi..