Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İmkansız kelimesine boyun eğmeyenler sayesinde insanlık ilerleyebiliyor

İmkansız kelimesine boyun eğmeyenler sayesinde insanlık ilerleyebiliyor
 

JET MOTORUNU eş zamanlı İCAT EDEN iki insan Alman mühendisi Dr. Hans von Ohain ( resimde solda, 1911 – 1998 ) ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotu Sir Frank Whittle (resimde sağda,1907 - 1996)


Ne çok duyarız insanların İMKANSIZ lafını kullandıklarını. Kanımca imkansız denen şeylerin  sadece yüzde 20 si gerçekten imkansız kalan yüzde 80’i onun imkansız olduğunu düşünenler için imkansız, mümkün olduğunu düşünenler için mümkündür. İnsanlık sadece İMKANSIZı düşünenlerden ibaret olsaydı insanlık hiçbir zaman taş devrini aşamazdı. Birinci Dünya Savaşı sonunda çoğunluk İstiklal Savaşının kazanılabileceğinin ve çöken Osmanlı İmparatorluğu’nun kalıntılarından modern bir Türkiye Cumhuıriyeti’nin kurulabileceğinin İMKANSIZ olduğunu düşünüyordu. Şükür ki MÜMKÜN olduğunu da düşünen ve düşüncesini gerçekleştiren bir azınlıkta vardı. Bunlar çoğunluğa liderlik yaparak onları da inandırmışlardı yoksa bugün bundan bahsetmek için burada olmazdık.

İMKANSIZ lafına boyun eğmeyerek insanlığa büyük katkıda bulunan tarihe geçmiş olan bir insanda jet motorunun mucitlerinden biri olan FRANK WHITTLE’dır. Whittle jet motoru tasarımını amiri olan mühendise gösterip üretimi için finansman isteyince aldığı cevap :” çok etkileyici ama İMKANSIZ, hiçbir maden bu ısıya dayanamaz. Vaktini boş şeylere harcama” olmuştu. Frank Whittle ne dedi sanıyorsunuz ? “ haklısınız amirim, çok saçma düşünmüşüm beni uyardığınız için teşekkürler” mi dedi ? Hayır, öyle demiş olsaydı bugün hala sadece pervaneli uçaklarla uçuyor olurduk. Aksine hırslandı ve jet motoru ısısına dayanıklı bir maden bulacağım dedi ve çeşitli kaynaklardan finansman buldu. İlk denediği motorlar ısıya dayanamadılar başarısızlıkla sonuçlandı. Ama İMKANSIZ lafına inanmadı ve madencilerle beraber çalışarak ısıya dayanıklı metal alışımı geliştirdi ve sonunda yüksek ısıya dayanıklı bozulmayan bir jet motoru geliştirmeyi başardı.

JET MOTORUNU eş zamanlı İCAT EDEN iki insan Alman mühendisi Dr. Hans von Ohain ( resimde solda, 1911 – 1998 ) ve  İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotu Sir Frank Whittle  (resimde sağda, 1907 -  1996 ) birbirlerinden habersiz olarak aynı anda jet motorunu geliştirerek ikisi de jet motorunun mucidi olarak tarihe geçmişlerdir. Frank Whittle turbojet motorunun patentini 1930 da Hans van Ohain 1936 da aldılar. Ohain’in ilk jet motorlu uçağı 1939 da Frank Whittle’ınki ilk uçuşunu 1941 de yapmıştı.

19 Mayıs’ta Samsun’a ayak basmak ve Kurtuluş Savaşını başlatmak için Karadeniz’de Istabul ‘dan Samsun’a giderken Bandırma vapurunda 4 gün süren yolculuğu esnasında Mustafa Kemal nasıl düşünüyordu ? “ Kurtuluş Savaşını başlatmamız ve kazanmamız İMKANSIZ. Ben en iyisi bu saçma fikri aklımdan çıkarayım ve Samsun’a çıkmaktan vazgeçeyim” diye mi düşünmüştü ? Sanırım bugünkü mevcudiyetimiz nasıl düşünmüş olduğunun kanıtı.

Bundan sonra İMKANSIZ sözcüğünü kullanmadan önce iyi düşünelim. 40 kere söylersen olur atasözü doğrudur. Psikolog David Schwarz : “kendimize sürekli imkansız olduğunu tekrar ettiğimizde aklımız onun neden imkansız olduğu için açıklamalar bulur. Mümkün olduğunu tekrar ettiğimizde ise mümkün hale getirmenin yolunu bulur” demiştir.

 Rasih Bensan 7 Haziran 2012

  

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..