Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '16

 
Kategori
Dünya
 

İmparatorluklar devri geri mi geliyor?

İmparatorluklar devri geri mi geliyor?
 

Dünyada İmparatorluklar devri'nin ilk çatlakları Fransız ihtilali ile başlamıştı... İhtilal, imparatorluklar için en yıkıcı virüs olan milliyetçiliği öne çıkarmıştı.

Bu virüs Avrupadaki imparatorlukları da Asyadaki imparatorlukları da peşpeşe perişan etti... Irkçılık ve adına "uluslaşma" denen süreç iki dünya savaşında, belkide tüm imparatorluk çağında olmadığı kadar insan öldürdü.

Parçalanmanın zayıflama olduğunu anlayan Avrupa, yeniden imparatorluk devrine girmediyse de Avrupa Birliği idealiyle, ulusları yeniden aynı çatı altında topladı.

İmparatorluğun yıkılmasından sonra komünizmin pençesine düşen Rusya, SSCB denemesiyle Çarlık yönetimini Prezidyum yönetimine çevirerek bir süre daha yaşadı. Ama  bir zulüm rejimi olan komünizm seksen yıllık bir denemeden sonra çöktü.

Türk-İslam dünyası ise, Osmanlı'nın yıkılışından sonra iflah olmadı. Kimi, belli aileler elinde, kimi ideolojik yapılanmalar elinde, kimi mezhep fanatizmi elinde ama hepsi Batı güdümünde küçük devletçikler oluştu.

SSCB'den sonra dağılan eski Çarlık Rusyası, özellikle Putin yönetiminde yeniden kendini var etme yoluna girdi son dönemde. Rusya, teker teker etrafındaki küçük ülkeleri "fethderek" kendine bağlamaya başladı.

Bunların son örneği de SSCB'nin dağılmasından sonra Gürcistan'dan bağımsızlık ilan eden Güney Osetya bölgesi olmuş... Güney Osetya bölgesi kendi arzusuyla Rusya'ya bağlanma kararı almış.

Bu durum, artık küçük "ulus devletlerinin" tek başlarına yaşayamayacakları gerçeğini anlamaya başladıklarını gösteriyor. Dünya, artık yeniden parçaların bütünleşmesine doğru gidiyor.

Zaten, ABD gibi  "çağdaş Roma" yaşarken, Avrupa Birliği gibi zamanın Avusturya-Macaristan imparatorluğu varken, uzak doğuda Çin ekonomik imparatorluğunu kurmuşken, küçük "ulus devletlerinin" küresel varlık göstermeleri mümkün olabilir mi?

Şimdi bir düşünelim: Şu teröristleri destekleyen Belçıka eğer Avrupa Birliği gibi bir "modern imparatorluk" içinde olmasaydı bize bu kadarını yapabilir miydi?.. Türkiyede terör yapmış, en ünlü işadamını hunharca katletmiş teröristleri pervasızca besleyebilir miydi?

Tarihe gidip oradan örnekler vermeyeceğim, merak etmeyin... Ama, hiç değilse Türkiye, çevresindeki Müslüman-Türk devletleriyle siyasi birlik kurmuş olsaydı bu AB ve içindeki Belçıkalar bu kadar pervasız olabilir miydi?

Hiç çaresi yok!..Türkiye ve diğer İslam ülkeleri bir şekilde yeni bir "imparatorluk" kuracaklar... Bu ister demokratik imparatorluk olsun, ister fedaral imparatorluk olsun, ister ekonomik imparatorluk olsun mutlaka bir şekilde gerçekleşmelidir.

Başka türlü bu "acımasız dünyada" yaşamak mümkün olmayacaktır... Madem onlar bizi önce parçalayar yuttular, şimdi biz yeniden bütün olmalıyız ki yutamasınlar.

Öyle sanıyorum ki, bu gerçek Arabistanın kabile yönetimleri dahil tüm İslam ülkeleri tarafından anlaşılmaya başlanmıştır... Bunun ilk göstergesi de Suudi Arabistan önderliğinde kurulan İslam Ordusu olmuştur.

Osmanlı küllerinden yeniden doğacak, başka  yolu yok!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..