Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '12

     
    Kategori
    Genel Sağlık
     

    IMSI nedir? kimlere uygulanmalı

     
    Intrasitoplazmik Morfolojik olarak seçilmiş Sperm Injeksiyonu (IMSI) tekniği, 2004 yılında Benjamin Baartoy tarafından geliştirildi. Bu teknikte amaç, en iyi kalitedeki spermleri seçmek ve mikroenjeksiyon sonrası yüksek döllenme oranları elde etmektir. İyi kalitede sperm ve yumurta, embriyo gelişimini de etkileyecek ve gebelik şansını arttıracaktır.
     
    Bazı sperm anormallikleri, yaklaşık 400-600 büyütmeli normal mikroskoplarla tanımlanabilir. Mikroenjeksiyon (ICSI) tekniğinde bu mikroskoplar kullanılır, IMSI tekniğinde ise yaklaşık 6000 büyütmeli mercek sistemi olan mikroskop yardımıyla sperm seçimi yapılır. Böylece spermin başında olabilecek ve normal mikroskopla görülemeyecek herhangi bir anormallik saptanabilir ve normal görünen spermlerin seçilmesine olanak verir. Spermlerin başında Vakuol denilen ve normal mikroskopla görülemeyen anormallik varlığında, genetik bilgiyi taşıyan DNA ‘da da hasar olabilir , anormal embriyo gelişimine yol açabilir. IMSI , hasarlı DNA içeren spermlerin yumurta içine bırakılması ihtimalini azaltır.
     
    İMSİ hangi hasta gruplarında tavsiye edilir ?
     
    35 yaş üzeri erkeklerde
    Sperm testinde yüksek oranda anormal sperm tespit edilmiş hastalarda
    İyi yumurta kalitesine rağmen daha önceki uygulamalarda iyi kalite embriyo elde edilememiş hastalarda
    Daha önce başarısız tedavi öyküsü olanlarda
    Önceki gebeliklerinde düşük öyküsü olanlarda
    Az sayıda yumurtası olan bayanlarda fertilizasyon (döllenme) oranını arttırmak amacıyla
    IMSI tekniği uygulanabilir.
    Son yapılan çalışmalarda, IMSI tekniği ile seçilen spermlerin kullanılmasıyla ,daha iyi embriyo gelişimi, daha yüksek gebelik oranları ve daha az oranda gebelik kayıpları tespit edilmiştir. (Antinori et al, 2008; Bartoov et al, 2002)
     
    IMSI tekniği , eğitilmiş laboratuar elemanları ve pahalı mercek sistemi gerektirdiğinden maliyeti yüksek bir uygulamadır ancak merkezimizde bu işlem için ek ücret talep edilmemekte ve gerekli hasta gruplarının tamamında kullanılmaktadır.
     
    Referanslar
     
    Bartoov B, Berkovitz A, Eltes F, Kogosowski A, Menezo Y, Barak Y. Real-Time fine morphology of motile human sperm cells is associated with IVF-ICSI outcome..J Androly 2002; 23:1-8
     
    Antinori M, Licata E, Dani G, Cerusico F, Versaci C, d’Angelo D, Antinori S. Intracytoplasmic morphologically selected sperm injection: a prospective randomized trial. Reproductive Biomedicine online. 2008; Vol 16 No 6: 835-841
     
    González-Ortega C. ve ark. Intracytoplasmic morphologically selected sperm injection (IMSI) vs intracytoplasmic sperm injection (ICSI) in patients with repeated ICSI failure. Ginecol Obstet Mex. 2010 Dec;78(12):652-9.
     
     
    http://www.tupbebek.name.tr
     
    Toplam blog
    : 1
    : 423
    Kayıt tarihi
    : 24.02.12
     
     

    Tüp bebek merkezinde çalışıyorum.   ..