Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

İmzanız karikatür gibi mi?

İmzanız karikatür gibi mi?
 

Boş bir kağıt gördüm mü başlarım bir şeyler çizmeye…

Dersleri takip ederken önümdeki kitabın defterin üzeri kapkara olur. Elimde kalem oldu mu çizerim de çizerim.

En sevdiğim şey de imza atmaktır. İmza denemelerim sayfalarca sürebilir. Birkaç yıl önce bir denemem sırasında şu anda kullanmakta olduğum imzamı yarattım. O günden beri her boş anımda sayfalar dolusu imza atarım. Hoşuma gider.

***

İmzaların isim ve soyisimden ibareler bulundurması gerekiyormuş. Dünya standartlarındaki imzalarda kişinin kimliğini tespit etmek ve imzanın geçerli olabilmesi için kullanılan yöntemler kişinin isim ya da soyadının en az bir parçasının imzasında yer alması.

Bizlerin imzalarına baktığımda yıldızlı, bol şekilli, karikatür gibi imzalar görüyorum.

Şekilden, biçimden vazgeçtim; birçok kişide boş kağıda imza atma alışkanlığının olduğunu da biliyorum.

Özellikle küçük puntolu sözleşmelerde “sen bana anlatıver ben imzalayayım” tarzındaki söylemler sonradan başımıza büyük dertler açabilir.

***

İmzaların taklit edilebilme ihtimaline karşı özgün yazınızla isim ve soyisminizin yer aldığı imza denemelerine başlayın derim.

Hükümetle ordu arasında karmaşaya yol açan belge krizinde de böyle bir durum yaşanmıştı.

Belge üzerinde sahtecilik ve imzalara bağlı dolandırılma olaylarının artması ile beraber Emniyet Genel Müdürlüğü’de bir açıklama yapma ihtiyacı hissetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, imzanın taşıyacağı vasıflar ve imzanın önemi anlatılıyor. En geçerli imzanın ad ve soyadla birlikte veya bunlardan birisinin yazılmak suretiyle atılan imza olduğu hatırlatılan açıklamada, imzanın kişinin kimliğini simgeleyen, kendine özgü birtakım özelliklerini ihtiva eden özel bir işaret olduğuna yer veriliyor. Açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: "İmza atılan metin inkar edildiğinde ise uzman incelemesine tabi tutulması ve dolayısıyla adına atılı şahıs elinden çıkıp çıkmadığının tespiti gerekir. Bunun nedeni her türlü şekil ve çizgilerin imza olarak kabul oluşturacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Her türlü resmi ve hususi belgenin geçerlilik kazanabilmesi için üzerinde bulunması gerekli en önemli hususlardan biri imzadır, imzasız bir belgenin hiçbir şahsa ne hak ne de borç sağlaması mümkün değildir. Hukuken ancak imzalı belgelerin geçerli olması söz konusudur. Basit bir iki çizgiden şekilden müteşekkil imzanın, inkar eden kişi elinden çıkıp çıkmadığı kesin olarak her zaman tespit edilemediğinden, pek çok kişinin bu şekilde dolandırıldığı ve zarara uğradığı görülmüştür. Bunun İçin imzada ad veya soyadın birlikte veya birisinin mutlaka bulunması yararlı olacaktır."

***

Benden söylemesi attığınız imzanızı bir kez gözden geçirin, yararı olacaktır eminim.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..