Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Sosyoloji
 

İnanç ayrım nedeni olamaz; bu nedenle Aleviler'in ayrı bir millet gibi gösterilmeleri yanlış

İnanç ayrım nedeni olamaz; bu nedenle Aleviler'in ayrı bir millet gibi gösterilmeleri yanlış
 

Yani Türkiye’de Alevi inançta olan kimseleri ayrı bir milletmiş gibi göstermelerini anlamıyorum. İnançları farklı olabilir ama onlar da Türk ve Sünni inançtakilerle aynılar. İnsan Allah’a böyle değil de şöyle inanıyor diye ayrı milletten olur muymuş. Kan aynı kan değil mi? Kardeşin Hıristiyan olsa Türklükten çıkmış mı olur? Dahası kardeşin olmaz mı? Aranızdaki kan bağı sona mı erer? Tamamen siyasi. Sünniler'in faşistleri ve Aleviler'in faşistleri bir milleti işte böyle iki parçaya böldüler.

Aleviler kendilerini bu ülkenin halkından değilmiş gibi görmekte haklılar: çünkü öyle davranılıyor. Gerek inanç gerekse milliyet olarak ayrı olduğu söylenen gurupların (Alevi, Kürt, Laz, Çerkez, Şafi, gürcü vs) birleşmeleri mümkün olmuyorsa ayrı topluluklar halinde bölünmeleri de düşünülebilir. Yani bu dört yüz dört değil ki yapıştırasın. Sen Aleviler'le aynıyız diyorsun, adam değiliz diyor. Değilsek onların da ayrı bir kimliği ve statüsü olsun. Ben Alevi çocuğu/ya da Sünni çocuğu mecbur muyum ayrımcı bakışlara muhatap olmaya. Gerçi Sünniler'e ayrımcı davranılmıyor. Onlar bu ülkenin has evladı. Oysa Aleviler de bu ülkenin asıl sahibi biziz, sizler azınlıksınız diyebilirler.

Yani bir Kürt, Çerkez, Laz, Arap vs ayrı bir topluluktur ama Alevilik, Şiilik inançtır ve inançlar ayrım nedeni olamaz. Bu arada hepimiz kardeşiz lafına gıcık oluyorum. Adamı Alevi diye işe almıyorsun kardeşlikten bahsediyorsun. Bu, kardeşlik masallarıyla olacak iş değil. Açık bir şekilde Aleviler ayrı bir millet gibi görülüyor. Aleviler'in yerine Müslüman Arap Endenozyalı, Afrikalı bilmem ne getirsek onlar Müslüman kardeşiniz olur, onları ayırmazsınız değil mi?

Aleviler'de de Sünniler'in kendilerini ayırmadığını, onlarla aynı milletin fertleri gibi barış ve kardeşlik içinde yan yana yaşayabileceklerini sanan aptalca bir düşünce var. Doğru değil kardeşim bu. Yani yok böyle bir şey. Bu sadece iyi niyetlilerin iyi niyetinden ibaret bir masal. Ya temelli ayrın ya da kalksın bu ayrım.

Her iki toplumun da Türk olduğu unutuluyor. Neymiş biri böyle inanıyormuş, biri şöyle. Türkiye’de din kandan da ileri. Öyle ki Müslüman değilse kardeşiniz bile kardeşiniz değil. Ya kardeşim aynı halkın mensupları değil misiniz siz? Aynı kökten gelmediniz mi? Belki dedeniz bile kardeş. Aynı dili konuşmuyor musunuz? Eeee… Allah’a şöyle inanıyor diye o insanlar ayrı bir millet olur mu?

Alevi’ye/ya da Sünni’ye bu benden değil deyip farklı gözle bakan kimse salaktır. E o zaman Müslümanlar'ın hepsi tek bir millet olsun. Dünya Müslüman devleti diye de bir devlet kuralım. Kutsal bile diyor ki biz sizleri kavim kavim yarattık. Yani soy önemli demek istiyor. Müslümanlıkla bütünleşmiş bazı kişi ve topluluklar sen kimsin denildiğinde direk Müslüman’ım diyor. Yani inancı kimliği olmuş. İnanç kimlik olamaz. Bir Fransız Hıristiyan da olsa Fransızdır.

Alevilere yapılan aslında dışlamaktır. Kaba tabirle defolun gidin demektir. O halde Aleviler de Sünnilere siz de bizden değilsiniz diyebilir, onları ayrı bir millet gibi görebilirler (ki sanırım öyle) Her iki toplulukta da akılsız insan çok. En akılsızları da biz ayrıyız ama kardeş gibi bir arada yaşayalım diyenlerdir. Ayrıysan(kendini öyle görüyorsan) ayrı olacaksın. Zoraki birlik olmaz. Bizler inancın ayrım nedeni olamayacağını bu nedenle Aleviler'le Sünniler'in aynı milletin fertleri olduğunu, bazı yalakaların uydurduğu kardeşlik masallarına ihtiyaç olmadığını söylüyoruz. Bir Alevi’nin (ya da Sünni’nin) Sünni’yi (ya da Alevi’yi) kendinden başka görmesi hata, başka bir şey değil. Yazık gerçekten!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..