Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

İnançla dünya görüşü karışırsa?

İnançla dünya görüşü karışırsa?
 

Yazdığım yazılara aldığım tepkilerden, Güncel kategorisindeki Dersim Olayıyla ilgili yazılanlardan ve Dersim Olayı değerlendirilirken de, insanların olaya inançlarını ve siyasi görüşlerini karıştırarak yaklaştıklarını görüyorum. Öyle ki şahsıma karşı ecdat düşmanlığı, tarih düşmanlığı ve hainliğe varan taciz edici yorumlara kadar gitti. Oysa ben Alevi de değildim. Öyle ise bu yazıları niye yazıyordum.

Bir kere bu kategoride çıkan yazılardan insanların Şiilik ve Aleviliği dahi ayırt edemediklerini gördüm. Şiilik bir inanç olarak Sünnilikten bazı yorum farklarıyla ayrılan, en belirgin özellik olarak ta; Hz. Ali’yi Hz Muhammed’in tek halefi ve rehber olarak gören, Sünnilikten daha farklı olmayan bir dini inanç biçimidir. Alevilik ise Şiilik ile Hz. Ali’yi Hz. Muhammed’in tek halefi ve rehber olarak görmesi dışında bir ilişkisi olmayan, Orta Asya inanç sistemiyle İslam’ı kaynaştıran bir inançtır. Şiilik ile Aleviliği bir tutmak düpedüz bilgisizliğin bir göstergesidir.

Alevilik ile Şiiliğin birleştiği tek özellikte, had safhaya çıkan Emevi zulmü ve kıyımlarına karşı Arap olmayan halkların ortak bir tepkisi ve başkaldırısının sonucudur.

Dünya olaylarına inanç ve siyasi görüşleri karıştırarak bakmak, demokratik ve en önemlisi insani açıdan gelişmemişliğin açık bir göstergesidir. İşte bir yerde tespit yapıp irdelerken, başka yerde es geçip görmezden gelir hatta mazur görürseniz gidilen yolun sonunda da hiç te istenmeyen bir noktada kendinizi bulabilirsiniz.

İşte maalesef insanlarımız Dünya’ya, ülkemizde  yaşanan olaylara ve insanlara inanç temeli üzerinden bakmaktadırlar. Bu düşünce tarzıyla Demokrasi’nin emekleme değil sürünme aşamasında bile değiliz. Bu nedenle bir adım yol gidemiyoruz.

İktidar partisi lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın geldiği siyasi görüş ise, inancını hiç bir zaman siyasetinden ayırmadığı, inancını hep siyasi bir getiri aracı olarak kullana geldiği için, asla demokratik ve insani açıdan gelişemez. İktidarları 1000 yıl da sürse bu durum asla değişmeyecektir.

Bu durum CHP’nin bir Dersim takıntısı olmadığını gösterircesine Dersimli Alevi kimliği olan bir kişiyi, tek aday olarak genel başkan seçmesini gördüğü halde maksatlı ve fesat bir düşünce ile üzerine mal bulmuş gibi atlayıp Dersim olaylarını sürekli gündemde tutmasından bellidir. O zaman ben de sordum: Ecdadınız adına da özür dilemeye yüreğiniz yeter mi?

Tarih farklı kaynaklardan ve objektif olarak incelendiğinde, Alevi Türkmenlerin Osmanlı’ya durup dururken baş kaldırmadığını, Osmanlı’nın zulmüne karşı bir tepki olduğunu görürsünüz. Fakat sahip oldukları yanlış zihniyet nedeniyle bunu itiraf etmeye yürekleri yetmez.

Maksatlı ve fesat oldukları başka nereden bellidir? Dersim olayları yeni bir cumhuriyetin kurulduğu ve devrimin oturtulmaya çalışıldığı bir zamanda yeni devletin otoritesine bir başkaldırış olarak çıkmıştır. Bu olayda sivil halktan zarar görenler ve zulme uğrayanlar göz ardı edilmemelidir. Ama DTP’nin fırsat bu fırsat deyip verdiği araştırma önergesine hayır demelerinden maksatlı ve fesat oldukları bellidir. (Birkaç gün önce mecliste Sırrı Sakık’ın ölen 36 teröristin savaş dışı bir şekilde öldürüldüklerini ifade etmesi de dersim olaylarının arkasına sığınılarak sarf edilmiş sözler değilmidir?) Madem kaşıyıp duruyorsun bırak her şey ortaya çıksın.

O zaman ben de sordum 75 yıl sonra da bir başbakan çıkıp öldürülen PKK’lı teröristler için de özür dilerse? İşte bu yanlış siyasetinizin açtığı yol sizi nereye götürüyor?

Tarihe, günümüze ve en önemlisi insanlara dini, milliyeti ve her ne olursa olsun insanların seçemediği bir özellikle bakılırsa ve insanlara düşüncelerinden dolayı insani olarak düşmanlık beslenirse evrensel demokratik bir bilinç asla gelişemez.

İşte Evrensel Demokrasi başlıklı yazımın ana fikrini de bu oluşturmuştu.             

Ahmet Elden       

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..