Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '15

 
Kategori
Psikoloji
 

İncelik

İncelik
 

funda's


“Bir incelik gösterin,incinmesin yüreğim.”
 
Cahit Zarifoğlu
 
İncelik, insan ilişkilerinde kişinin başkalarının algılamalarına duyarlı olması, düşünceli davranması; onların duygularına ilgi ve özen göstermesi demektir. Belirli bir durumda neyin uygun olduğuna duyarlılık göstermek, saldırganlıktan uzak konuşmak ve nazik davranmaktır. İncelik, tüm kişiler arası ilişkilerde hem iletişimi kolaylaştırıcı hem de kişi ve kişilere saygı anlamında bir etkiye sahiptir. İncelik, bir beceridir; ama bu temel beceri gündelik yaşam içerisinde çoğu zaman gözardı edilmektedir. Bir çok yetkin insanın bile başarısız olmasının ardında yatan temel neden insanlar arasında yumuşak ilişkiler kurulup sürdürülmesinde inceliğin önemini kavrayamamış olmalarıdır.
 
İnceliği öğrenme, anne ve baba eğitimiyle başlayan bir süreçtir. İyi huy, güzel davranış, iyi ahlak, nezaket bu becerinin temel ifadeleridir. İncelik ne davranışta dalkavukluk, ne de gereksiz aşırı vericilik biçiminde elbette olmamalıdır. İncelikte ideal olan, insanın bunu ilişkide olduğu herkese göre ve onların bize nasıl davranmalarını istiyorsak aynen o şekilde ayarlamasıdır. Doğru uygulanması halinde incelik gerçekten bir insanda zahmetsiz ve doğal bir özellik haline gelir. Karşılıklı her türlü iletişimde karşımızdaki insanın benliğine, duygu ve düşünüşüne saygı göstermek incelikli davranmayı gerektirir… İncelikten yoksun olmak insan ilişkilerinde çok ağır bir engel oluşturabilir. Herkesin çevresinde mutlaka ‘’doğruya doğru’’ deyip, dobra dobra konuşmakla gurur(!) duyan insanlar vardır. Böyle insanlar çoğu zaman fazla açık sözlü olmanın onları dostlarından, arkadaşlarından ettiğinden yakınırlar. Oysa arkadaşları veya dostlarıyla uyumlu ilişkiler kuramamalarının temel nedeni incelikten yoksun olmalarıdır. Böyle insanlar,yanlış bir biçimde ‘’her şeyi olduğu gibi söylemek’’ ile dürüstlüğü aynı şey sayarlar. Çoğu kez dürüstlük adına “Vur deyince öldür”melerine başkalarının olumsuz tepki gösterdiklerini anladıklarında hem şaşırırlar hem de kendilerini ‘’Dürüstlüğümden kaybediyorum.’’ düşüncesine kilitlerler. Ama işin özü şudur ki; dürüst olmak, dürüst davranmak kimseye patavatsızlık ve saygısızlık yapma hakkını vermez. Örneğin, bir insanla gereksiz bir sürtüşmeye girmekten nasıl kaçınabiliriz? ‘’Lütfen, bana bu sonuca nasıl ulaştığınızı biraz daha açar mısınız?’’ cümlesi ile ‘’Sizinle aynı görüşte değilim.’’ cümlesini karşılaştırın. İlk yaklaşım tepkisel bir zıtlaşmayı önleyebilir; ama ikinci yaklaşım tam tersine böyle bir tutumu körükler. Tam bir görüş birliğine varmadan da yol alınabilecek durumlarda bile karşımızdaki kişinin düşüncelerine saygı göstermek, incelikli davranmak en azından o insanla gelecekteki ilişkilerimizde daha olumlu bir etkileşim içinde olmamızı kolaylaştırır.
 
Yüzyüze iletişimin daha az, yazarak kurulan iletişimin daha yoğun yaşandığı günümüzde incelikli davranmak için kendimizi kontrol etme payımız daha fazladır. Ağzımızdan çıkanı kulağımızın duymadığı zamanlar olabilir; ancak klavyemizden çıkan sözcükleri gözden geçirme gibi bir şansımız var. İncelik sahibi olan insanlar basiret sahibi insanlardır. Basiret; uzağı görüş, anlayış, dikkat ve sağgörü anlamına gelmekle birlikte, aynı zamanda saldırgan ve tepkisel düşüncelerimizin bir bölümünü özenle kendimize saklama sanatıdır.
 
 
 
 
Sevgiyle…
 
Funda Kocatürk
 
funda’s
 
www.facebook.com/fundaa.kocaturkk
 
https://twitter.com/funndas
 
 
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 33
: 406
Kayıt tarihi
: 17.03.15
 
 

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji. Felsefe Grubu Öğretmeni. ..