Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

İnci Gerdanlı Yeşil Vadi

İnci Gerdanlı Yeşil Vadi
 

İnci Gerdan - Yaylıca Köprüsü


Amanos dağlarının yamaçlarından bir çay, dağdan nehre doğru bitimsiz akar. Dağ ile nehri sürekli birbirine bağlayan Karaçay kimi yerde hırçın, bazen sakin akıp göletler oluşturur. Farklı tonlardaki yeşile, suyun mavisi, turkuazı ;taşların karalığı, ağaç gövdelerin kahve rengi ,göğün ak, mavi tonları eşlik edince ortaya rengaranek ahenkli bir tuval meydana gelir. Doğanın farklı renk ve hallerine orman ekosisteminin türlü sesi de eklenince mavi yeşi tabloya doğal sesler senfonisi de eşlik etmiş olur. İnsan bu tabloda yenilenir, yaşam enerjisi  de doruğa çıkar.

  Mevsimler ,bu doğal tablonun düzenleyicisidir. Baharda tablo çiçek kokuları ve açık renklerle donanırken son baharda,  kahverengi ,sarı renklerinin hakim olduğu koyu bir görünüme bürünür. Tabloyu zaman değiştirir ama farklı tadlar doğal canlılık sürekli baki kalır. Çay, sonbahar ve kışta gözünü karartıp ‘ Karaçay’laşırken ;ilkbahar ve yazda yumuşak huylu ,sakin ve misafirperver olur. Kayaları oyarak ağaçların arasından vadilerden kıvrılarak gelen çay ,uzun bir yolculuktan sonra Asi nehrine kavuşur. Asi  ,yaz aylarında susuzluğunu çaydan gelen serin, temiz suyla giderir.

  Yaylıca ile Eriklikuyu köyleri turizm açısından önemli bir proje olan defne yolunda yer alır. Samandağın bu iki yeşil yeni mahallesini ve defne yolu köylerini zarif bir köprü bağlar. Çayın dar yerinde bir gerdanlık gibi Fransızlarca inşa edilmiş bu kadim köprü iki yakayı birbirine kavuştururken özenli dizilmiş sıralı taşları ve altındaki oval  bir boşluksa büyük bir ayna oluverir yeşil vadiye. Köprü her daim manzarayı izlemek ve anlarını fotoğrafla  kalıcılaştırmak isteyenler için bir mola yeri olur.

  Vadiye bakan çamlı tepelerdeki çay bahçeleri, piknik yerleri, alabalık tesisleri  ziyaretçilerin uğrak yeridir. Su kenarındaki masalarda aileler, çaylarını yudumlarken çocuklarının da sudaki alabalıkların peşinden koşuşturmasını doğal göletlerde yüzmesini, doğayı tanımasını tebessümle  gözlemler. Yeşile maviye dost bir kalkınma vatandaşları  ekonomik açıdan ayakta tutarken doğayı da özenle korur. Günün her saatinde farklı bir tadı olan inci gerdanlı yeşil vadi ,gün batımına doğru ayrı bir hale bürünerek insana doğanın bir parçası olduğunu hatırlatırcasına alaca karanlığına alır. Huzur ,su sesine karışan kuş sesleriyle gelir  dost sohbetiyle dolan ahşap masalara…

 
Toplam blog
: 44
: 470
Kayıt tarihi
: 09.09.13
 
 

 Merhaba. Yazmak, yazılarımı okuyucuyla paylaşıp onlarla birlikte öğrenmek için basladım bu yazın..