Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '17

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

İncirliova'da 1. Uluslararası Yörükler Festivali

İncirliova'da 1. Uluslararası  Yörükler  Festivali
 

Geçenlerde Aydın’da Yörükler Şöleni yapıldı. (01 Ekim 2017) Muhteşem bir tören oldu. Oraya da gitmiştim. Çünkü davet ettiler. Davet edilen yere  icabet edilir. Aydın, İzmir’e yakın ilçelerden birçok Yörük Dernekleri katılmıştı. Aradan 15 gün geçtikten sonra 15 Ekim 2017 Pazar günü yine İncirlikova’da 1. Uluslararası Yörükler Festivali yapıldı.  Bir kısım arkadaşların daveti üzerine bu Şölene de katıldım. Aslında öteden beri   Yörüklere karşı bir saygım ve ilgim vardır. Bu konuda bir hayli araştırmalarım da vardır. Örneğin “Yörükler Dünyasına Bir Bakış” başlıklı bir makalem Söke Ekspres’te de tam dokuz gün yayımlandı. Bazı Yörük Ağalarının dikkatlerini çekmiş ki beni iki kezdir davet ediyorlar. Bu yazılarım araştırma ve incelemeye dayalı olup başka yayın organlarında da yer aldı. Emeğe karşı değer verilmesine de sevindim. İncirliova Gönüllüler ve Efeler Derneği’nin festivali çalışan tüm üyelerin  kıt olanaklarıyla   gerçekleşti...

 

Bu şölene katılanları yazıyorum:

1-   İzmir / Ayrancı’dan Yörük ve Zeybek Kültürü Araştırma Derneği

2-  İzmir Yörükleri Yaşatma Türkmen Federasyonu,    

3-  İzmir Dedekorkut Yörük Türkmenleri Federasyonu

4-  Bergama Yörükleri ve Kültürü Yaşatma Derneği,

5-  Germencik Yörük Türkmen Kültürü Yaşatma Derneği,

6-  Söke Yörükleri ve Efeler Derneği

7-  Ahmetler Köyü Torbalı Yörüklerdi yaşatma Derneği

8-  İncirliova Gönüllüleri ve Türkmen Efeler Derneği,

9-  Aydın Bozoklar Ve Kültür  Derneği Merkezi Derneği

10-Aydın Yörükleri ve Efe Kültürü Koruma ve Yaşatma Derneklerinin pankartları Cumhuriyet Meydanına asılmıştı.  Bunların yanı sıra Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın’ın başarı dileklerini bildiren kocaman bir pankartı vardı..  Tören sı-rasında  Yörük Dernekleri başkanları  ve İnciriktovöa Belediye başkanı ile bijrlmiktei  bir de  Yörük ateşi yaktılaer..  Yörüklerin  her zaman  sağlıklı    ve özgür olmalarını   dilediler..Tüm emeği  geçenleire başarılar  dilediler.....  

Bunlardan başka Mehter takımı, Efeler, Zeybekler ve yörenin halk oyunlarını oynayan Efe ve zeybek giyimli gençlerin katılım ile şölen başladı. Önce şehirde bir yürüyüş yapıldı, daha sonra Atatürk’ün heykelinin bulunduğu Cumhuriyet Meydanınagelindi. Yörükler Festivali 15 Ekim Pazar günü dernek binası önünden saat 12.00’da kortej yürüyüşü ile başladı,  Önde mehteran takımı arkada deve üzerinde kına kızı ve kına kızının çeyizlerini taşıyan deve  ve bir traktör.  Protokol, dernekler ve vatandaşlar birlikte yürüdüler. Kortej yürüyüşü İncirliova Cumhuriyet  Meydanında son buldu. 

Bu Festivale   yöre halkının büyük ilgisi vardı. Önce Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’ndan sonra İncirliova Belediye başkanı  Gürşat Kale törenin anlamına uygun   kısa ve özlü bir konuşma  yaptı. Yörükler bu toprağın has ve temiz insanlarıdır. Memleketimizin birlik ve beraberliğinden yana olup çalışkan insanlardır. Amacımız Yörüklerin geleneğini yaşatmaktır. Onları yaşatmak ve korumak bizim de görevimizdir. Ondan sonra İncirliova Gönüllüleri Türkmen ve Efeler Derneği Başkanı Hulusi Genişoğlu  tüm Yörükler adına bir konuştu.  Tüm katılanlara hoş geldiniz dedi. Bu konuşmalardan sonra bu satırların yazarı bendeniz Abdülkadir Güler’i kürsüye ettiler.   Malumunuz son günlerde Söke Ekspres başka gazete ve sanat ve kültür dergilerinde 15 güne yakın   “Yörüklerin  Dünyasına Bir Bakış" ( 9 – 29 Eylül 2017)  makalemden dolayı  beni çağırdılar. Ben de kısa bir  konuşmadan sonra tüm emeği geçenleri tebrik ettikten sonra “YÖRÜK KARDEŞİM” adını taşıyan  bir şiiri okudum. Bu konuşmam ve  şiirim doğrusu bir hayli  alkış aldı. 

 

Ege Türk TV’den bir basın mensubu tarafından Söke Ekibiyle birlikte Söke Yörükleri ve Efeleler Derneği Üyeleriyle bir röportaj yaptılar. Dernek üyelerini yazıyorum: Günnur Özgen,  Sami Karagöz, Deniz Aydın, İbrahim Türk. Aşkın Bilir ve Abdülkadir Güler ile röportaj yaptılar. Daha sonra Mehteran takımlı ve efeler birer gösteri yaptılar, halk oyunlarıyla son buldu. İncirliova da Yörüklerin bu şöleni amacına uygun olarak yapıldığına inanıyorum. Tüm katılanların amaçları Yörük geleneğini yaşatmak ve onları gelenekleriyle yaşatmaktır.  15 Ekim 2017  Pazar günü  Aydın – İnciliova’da gerçekleşen  1. Uluslar arası İncirliova   Gönüllüleri  ve Efeler Derneğinin  yapmış oldukları  program başarıyla   gerçekleşti. İlerisi için   ümit verici olarak gördüm. Birlik ve beraberlik bağlamında tüm  güçleriyle   çağrıda bulundular. Bu şölenlerin tüm ilçelerde    yer almasını gönülden diliyor, başarılarını kutluyorum.

 

 

Abdülkadir Güler 

16.10.2017-  Söke 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..