Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '09

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

İndigo Dergisi Beş yaşında...

İndigo Dergisi Beş yaşında...
 

2005 Temmuz’unun sonlarına doğru o zamanlar yazılarımı paylaştığım Yahoo Gruplarından birinde internet üzerinde yayınlanacak sanal dergi için şöyle bir mesaj okudum:

"Kalemine güvenen herkesi yazar kadromuza katılmaya davet ediyoruz."

Mesajın altında Mehmet Karaarslan imzası vardı. Bu davete hemen icabet ettim. Çünkü yıllardır yazıyordum, yazılarımı çeşitli mail grupları ve forumlarda yayınlıyordum. Ancak dergi başka formatı olan bir yayındı. Böylece İndigo Dergisi macerası başlamış oldu.

Mehmet Karaarslan’ın Türkiye İndigo Grubu kurucusu olduğunu ise sonra öğrenecektim.

Derginin kadrosu bir iki ay içinde şekillenmişti bile ve yazarlardan birinci sayı için ilk yazıları talep ediliyordu. Dergi internet üzerinden yayınlanacağı ve iletişimin mail yoluyla gerçekleştirildiği sanal bir ofisinin olduğundan çizgisini henüz bilmiyordum. İlk yazı seçimimde çok zorlandığımı hatırlıyorum. Kozmik Fenomen isimli yazıyı kısa bir süre önce yazmıştım ve o zamanlar üzerinde daha yoğunlukla çalıştığım spritüel dünyaya ilişkin temel bir yazıydı. Çok yoğundu, karmaşıktı ve bence anlaşılması da çok zordu. Bugün bunu daha kolaylıkla söyleyebiliyorum. Bir derginin ilk sayısı için seçmek için risk taşıyordu.

İndigo Dergisi’nin birinci sayısı Ekim 2005 tarihinde çıktı.

Derginin ilk toplantısında beni çok şaşırtan bir şey oldu. O güne kadar yüzünü görmediğim yazar kadrosu ve Mehmet Karaarslan çok gençti. Ancak hepsi bilinçli, akıllı ve birbirinden seçkin kişilerden oluşuyordu. O gün aramızda olan ancak daha sonra başka işleri nedeniyle aramızda olamayan Didem Ünsür, Burçak Alkanlı, Didem Çivici konularında çok yetkin kişilerdi ve kadroda kalsalardı sanırım dergi için fazlasıyla katkıları olurdu.

Şu an Greenpeace Türkiye’nin içinde çalışan Asu Sanem Kaya, derginin astroloji editörü Ümit Çilingiroğlu, sevgili Rüya Yüksel, sağlık alanında yaptığı ve günceli tam anlamıyla yakalayan röportajlarıyla Gülşen Kaş, ilginç yazı ve şiirleriyle Can Duman yanlış hatırlamıyorsam ilk sayısından itibaren derginin içinde yeralan yazar kadrosunu oluşturdu.

Derginin uzun zamandır en büyük yükünü çeken ve eğitimini tamamlamak üzere yurtdışında bulunduğu için kadronun iletişimi ile sıkıntıları olduğu için Mehmet Karaarslan’ın da yükünü üzerine almış Hale Karaarslan’ı anmadan geçemeyiz.

İndigo Dergisi 2005’den 2009’a uzanan çizgisinde Türkiye’de internet dergiciliğinin içinde kendisine saygın ve takip edilir bir yer kazanmayı başarmıştır. İnternetin tirajı olarak sayılan takip edilme yani birincil tıklanma verilerine bakacak olursak; Ekim 2005’de 2000 adetle başlarken bu sayı bir yıl içinde 35.000’e sonra 45.000’e çıkmış şu an 70.000’e kadar çıkmıştır. Ayrıca Google arama motorunda aranan kelime ve konu başlıklarının önemli bir bölümüne İndigo Dergisi içerik sağlamaktadır.

<ımg hspace="10" src="http://www.indigodergisi.com/mk_chief_editor_2009.jpg" align="left" border="0">İndigo Dergisi daha ilk sayısında koyduğu;

“İndigo Dergisi, 2005 yılından beri www.indigodergisi.com adresinden yayın yapmaktadır. İndigo Dergisi'nin Amacı: Gidişatı sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmak, Vizyonu: Okuyucularında sorumluluk bilinci geliştirerek dünyanın olumlu yönde değişimine katkıda bulunmak, Temel değerleri: Dürüst, Sağduyulu, Barışçıl ve Sosyal Sorumluluklarının Bilincinde olmaktır.”

Amaç, vizyon ve temel değeri etrafında yayın yapmayı sürdürmektedir.


Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Karaarslan

İndigo Dergisi özellikle eğitim, sağlık, çevre, kişisel gelişim konuların yoğunlaşırken güncel, ekonomik, politik, dünyaya ilişkin duyarlılığını da güçlü tutmayı hedeflemektedir.

Derginin sokak hayvanları, kimsesiz çocuklar, çocuğa yönelen şiddet, sivil toplum bilinci, aile hekimliği, Türkiye’de nükleer santral gündemi ve nükleer enerji, kadın-erkek durumları, cinsellik, Avrupa Birliği sürecinde Türkiye, Öğrenme güçlüğü, sağlıklı beslenme ve diyet, vejetaryenlik, foton etkisi, töre cinayetleri, deprem, kuantum fiziği ve olasılıklar evreni, yoga, İstanbul, Üçüncü Köprü, küresel ısınma, enerji sorunu, su ve kuraklık, kırsala dönüş projesi, genetik, yaratıcı imgeleme, sınav sistemleri, stres, Greenpeace, Ruhsal Hastalıklar veya hastalıkların ruhsal sebepleri, tiroit, Aristo Akademisi, anlam estetiği, fast seks, konulu yazıları ile, Anjelika Akbar, Cem Adrian, Selçuk Erdem, Nilgün Nart, Berna Özcan Demir, Haluk Berkmen, İdil Biret, Oğuz Turgutgenç, Seda Diker, Sean Parker, Doğan Cüceoğlu söyleşileri özellikle ses getirmiştir.

İndigo Dergisi’nin astroloji yazılarını takip edenlerin Ümit Çilingiroğlu’nun astrolojik yorumlarınının farkını hemen ayırt edeceklerdir.

Dergi internet ortamında gönüllülük temelli bir katılımla yayın hayatına devam etmektedir. Burada ismini anamadığım ancak katkılarıyla inanılmaz bir iş başaran zengin yazar ve katılımcı kadrosunu incelemek için http://www.indigodergisi.com/kurumsal.htm adresini ziyaret etmenizi öneririm.

Kuşkusuz bir dergiyi dört yıl aynı çizgide, ilkelerinden taviz vermeden ayakta tutmak kolay değil. İndigo Dergisi bugün reklam alma sıkıntısı yaşarken, reklam alacağı firmaların kendi takipçisi olduğu konularla çelişmemesine özen göstermektedir.

İndigo Dergisi’nin hayatımda ayrı bir yeri var. Yazma disiplinine dergiye gönderdiğim düzenli yazılar sayesinde ulaştığımı söyleyebilirim. Dergide süreç içinde yazdığım yazılar bir süre sonra Adalar ve Kıtalar isimli öykü kitabına dönüştü. Yenileri de birikiyor.

İndigo Dergisi birikim ve biriktirme kültürünün ve geleceği doğru inşa etmenin bilincini ayakta tutmaya çalışan güçlü bir dergi olarak beşinci yaşına basmış durumda.

Bu tanıtım yazısı da benim dergiye yeni yaş armağanı olsun istiyorum…

Uzay Gökerman

http://www.indigodergisi.com/

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..