Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '06

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İnebolu’ da bir semerci usta

İnebolu’ da bir semerci usta
 

Fethi Usta’ nın semerci dükkanında dört yıl önce çekmiştim bu fotoğrafları. Teknolojiyle birlikte birgün semerciye gerek kalmaz ve son semerciler de dükkanlarını kapatırlarsa, geriye birşeyler kalsın diye... Fethi Usta hep çalışır, elinde kocaman bir çuvaldız, önünde bir semer... Ziyaretçileri hiç bitmez, orası sohbet etmek için en güzel yerdir eğer deri kokusu sizi rahatsız etmiyorsa. Ben de ziyaretine giderim ve çayımı, ayranımı içerim. Ustanın ikramı boldur.

Semer demekle geçmeyin, çok özen gösterilmesi gerekir. Eşeğin sırtına yanlış semeri koyduğunuzda sırtı yara olur ve çok acı çeker. Semer yapılmadan önce eşeğin ölçüsü alınır. Semerin ahşap iskeletinin içine dolgu malzemesi doldurulur, dış tarafı deriyle, iç bölümü de keçeyle kaplanır. Sonra eşek üzerinde prova yapılır, üzerine tam uysun diye. Ona göre bazı bölgelere keçe takviyesi yapılır.

Karadeniz’deki dik dağlarında kesilen ağaçların çekilmesi için eşekler ve katırlardan başka çözüm olmadığı için semercilik zanaatı hala yaşıyor. İyi bir semerci iyi bir hayvan dostu demek.

Semercilik bir ergonomi ustalığı gerektiriyor. Semer çok iyi tasarlanmalı, hayvan rahatsız olmayacak, üzerinde oturan rahat olacak. Semere yük sardığınızda onu iyi tutacak, bağlamak için gerekli aksam eksik olmayacak. En önemlisi estetik yönü, üzerinde renkli iplerle işlemeleri eksik olmayacak.

Ellerine sağlık Fethi Usta.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..