Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '07

 
Kategori
Kent Tarihi
 

İnebolu’ da eski hapishane binası

İnebolu’ da eski hapishane binası
 

Köyde olduğumuz zamanlarda, köy yolu bitip İnebolu’ya geldiğimizde demir bir kapıdan başlayan geniş ve yüksek merdivenlerin sonunda büyük bir bina görürdük. O zamanlar yolun iki tarafındaki yüksek apartmanlar da olmadığı için gözüme çok büyük gelirdi. O binanın hapishane olması ise ürkütürdü. Şimdi köyüme gidip gelirken yine o binayı görüyorum, terkedilmiş taş bir bina...

Bir zamanlar İnebolu Askerlik Şubesi binası olarak kullanılmış, o nedenle o bölge Şube Yanı olarak biliniyor. Yeni Askerlik Şubesi de eski binanın alt tarafına yapılmış, hala orada çalışıyor.

Tarihi Askerlik Şubesi ve Hapishane binası uzun zamandır boş duruyordu. O binayı hep uzaktan gördüm, fotoğraflarını uzaktan çektim. Taş bina dış görünüm olarak eski ihtişamıyla duruyor. Yoldan binaya çıkan geniş merdivenlerde uzun süre kullanılmamanın izleri birikmiş yapraklar, taşların arasında büyümüş otlar olarak kendini gösteriyor.

Tarihi bina Kültür ve Turizm Bakanlığını mülkiyetinde bulunuyor. Son günlerde binanın restore edileceği konusunda haberler yayınlanıyor. Önce Atatürk’ün şapka devrimi konuşmasını yaptığı tarihi Türk ocağı binası Genelkurmay Başkanlığının desteğiyle restore edilerek ziyaret açıldı (1). Daha sonra tarihi Osmanlı Bankası binası belediye tarafından restore edilerek kullanılmaya başlandı. İnebolu’nun içinde çok sayıda ahşap binanın en azından dış görünümleri orijinaline sadık kalınarak onarılıyor. Şimdi de eski hapishane ve askerlik şubesi binasını Kültür Bakanlığı restore edecek. Bunlar İnebolu için, ülkemiz için güzel haberler ama yetersiz, geç kalmadan restore edilmesi gereken çok sayıda bina var.

Eski hapishane binasının 13 Aralık 2002 günü çektiğim fotoğraflarını buldum. Karlı bir İnebolu günündeki fotoğrafların altına “Bina restore edilmeden önceki görünümü” yazmak isterim bir gün.

(1) Atatürk’ün şapka devrimi konuşmasını yaptığı bina : http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=13483

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..