Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '07

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

İnebolu-Abana yolunda 500 yıllık çınar ağacı

İnebolu-Abana yolunda 500 yıllık çınar ağacı
 

Bir tabelaya "Bu eser korunması gerekli kültür varlığıdır. T.C. Kastamonu Valiliği" diye yazmışlar ve çınar ağacının üzerine bağlamışlar. Denizin hemen kıyısındaki bir bu çınar ağacı 500 yıllık ve o zamandan buyana başkasının korumasına gerek kalmadan kendini korumayı başarmış.

Yolun kıyısındaki tabela üzerinde çınar ağacı hakkında bilgiler var:

Adı: Bayezıd çınarı
Doğumu: 1484
Köyü: Beldeğirmen
İlçesi: Bozkurt

İnebolu-Abana yolu üzerinde Evrenye’yi (Gemiciler) geçtikten sonra yolun altında birkaç bina ve biri çok büyük birkaç çınar ağacı görünür. Adı geçen çınar bu büyük ağaçtır.

Güzel bir ahşap bina var Beldeğirmen Köyü Muhtarlığı yazıyor üzerinde. Muhtarlık binası gibi aşu boyasıyla boyanmış birkaç güzel bina daha görünüyor. Denizle bütünleşmiş kubbeli, minareli bir cami görünüyor. Denizin kıyısında kayıkları çekmek için kullanılan düzenekler kurulmuş, taşlardan yığılarak yapılmış küçük bir iskele doğanın güzelliğine güzellik katıyor. Bütün bu güzellikler arasında oranın dokusuna uymayan beton bir otel binası var. Belki bu binanın dışı oradaki eski evler gibi aşu boyalı ahşapla kaplansa 500 yıllık çınarın gölgesinde oturup çay içenlerin güzel manzarasını bozmaz.

Nasıl ulaşılır:

İnebolu’dan 20 dakikalık bir yolculuktan sonra eski adı Evrenye olan Gemiciler’e varılır. Aynı yol üzerinde devam edince birkaç dakika sonra bu tarihi çınar yolun deniz tarafında görülebilir. Yolda giderken yolun çok virajlı ve dar olduğunu düşünerek çok dikkat edilmelidir. Yol boyunca bir tarafta deniz, diğer tarafta yemyeşil ormanlarla çok güzel bir manzara vardır. Bu güzelliklere dalıp yolu unutmamak gerekiyor.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..