Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '07

 
Kategori
Kent Tarihi
 

İnebolu’da Atatürk’ün balmumu heykeli

İnebolu’da Atatürk’ün balmumu heykeli
 

Bugün İnebolu Türkocağı binasında Atatürk’ün balmumu heykelinin bulunduğu köşenin açılışı yapıldı. Heykeli yapan Yılmaz Büyükerşen de Şapka Bayramı ve heykelin açılışı için İnebolu’daydı.

Heykel Türkocağı binasının birinci katındaki salona konulmuş ve binaya bir canlılık getirmiş. Hem heykel hem de heykel için yapılan köşe düzenlemesi ile usta bir sanatçının elinden çıktığı belliydi.

Mavi gözleri, bir elinde beyaz fötr şapkası, diğer elinde bastonu ile Atatürk sanki hemen yanımızda. Balmumu heykel bire bir boyutlarda yapılmış. Heykelin arkasında büyük boy fotoğraflarda 82 yıl önce taş yollarda yürüyenler görünüyor. Bu fotoğraflarda görünenlerde gerçek boyutlarda. Bir plakete İnebolu halkının Yılmaz Büyükerşen’e teşekkürleri yazılmış.

Şapka bayramının ardından açılışı yapılan köşe bugün Türkocağı binasını gezenlerin ilgi odağını oluşturdu. Atatürk’ün attığı bu adım 82 yıl önce ülkemizin çağdaşlaşması yolunda atılan ilk adımlardan biriydi. Bugün hem bayramı izlerken hem de Türkocağı binasında dolaşırken ülkemizin geleceği konusunda endişelerim vardı. Atatürk’ün bu ilk adımındaki çağdaşlaşmadan ödün vermeyeceğine inandığım, sayıları az da olsa birilerinin varolduğunu görmek içime su serpti.

Şapka ve kıyafet devrimini bir bayramla kutlarken tören alanın çevresinde ısrarla sanki bir mesaj vermek istercesine dolaştıklarını gördüğüm kara çarşaflılar ilerideki günler hakkındaki endişelerimin nedenlerinde biriydi. Oradan ayrılırken Atatürk’ün devrimlerine sahip çıkma konusunda daha çok çalışmamız gerektiğine inanıyordum.

İnebolu’ya bu değerli yapıtı kazandırdığı için Eskişehir Belediye Başkanı, Sanatçı Yılmaz Büyükerşen’i kutluyorum.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..