Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '06

 
Kategori
Fotoğraf
 

İnebolu’da yaz renkleri

İnebolu’da yaz renkleri
 

“Çam ağacında çiçek açar” diye başlamıştım yazmaya ve “İnebolu bu yaz yine rengarenkti” diyerek bitirmiştim. 2003 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında çektiğim fotoğrafların üzerine kısa cümleler yazarak İnebolu’da yaz renklerini sunmuştum.

Atatürk anıtının hemen yanında bir çam ağacı vardır. Üzerine borazan çiçeği sarılmıştır. Kışın çiçekler yokken bir çam ağacı görürsünüz, yaz gelip de borazan çiçekleri açtığında bol çiçekli bir ağaç vardır. Çam olduğunu anlamak olanaksızdır.

Kağnılarla Anadolu’ya cephane taşıyan İnebolulular için bir anıt durur çayın kenarındaki parkta: Şerife Bacı Anıtı. Biraz ötede aşu boyalı İnebolu evinin büyük bir maketi çatısında taşlarıyla, perdelerindeki işlemeleriyle gerçek gibi. Genç bir maket sanatçısı geldi bir gün elinde küçük bir İnebolu evi maketiyle. (1) Fotoğraflarını çektim. Fotoğraftaki görüntü gerçek ev gibi olunca, boyutu belli olsun diye bir el uzattık maketin üzerine.

Balık için avlanma mevsimi henüz başlamamıştı. Balıkçılar hazırlıklarını yapıyorlardı ve sağda solda irili ufaklı tekneler dolanıyordu.

Deniz feneri eski fener değildi. Üzerinde bir güneş paneli çağa ayak uydurmuştu. Yedi saniyede bir ışığı yanıp sönüyordu.

Deniz kuşları taşların üstünde bekleşiyorlardı. Kimi kuşlar da havada süzülerek özgürlüğün tadını çıkartıyorlardı.

Akşama doğru iyice alçalan güneş denize vurduğunda durgun sular ışıl ışıl yanıyordu. Güneş önce tepelerin ardında kayboluyor ve ardından gökyüzünü kırmızıya boyayıp denizden batıyordu.

Kara üzümler henüz yeşildi. Kararmalarına bir ay daha vardı. Böğürtlenler kararmıştı. Tam dağlara çıkıp böğürtlen yiyecek zamandı. Ağaçlarda elmalar, armutlar, fındıklar vardı.

Tepelere çıkıp fotoğraflarını çekiyordum. Köy yolları yemyeşildi. Göz alabildiğinde birbiri ardında sıralanmış dağlar görünüyordu uzaklarda.

Bir akşam üstü Kızılkara sahilinde çocuklar gördüm ellerinde uçurtmalarla. Gökyüzü masmaviydi, uçurtmalar rengarenk.

Teleferikler yıllardır aynı yerde kımıldamadan bekliyorlardı. Ziyaretçileri yalnızca kuşlardı. Tellerin üzerinde sıralanıp bekliyorlardı.

İnebolu’da yaz günleri de yağmur yağar ve sis iner tepelerine. Güzeldir İnebolu evleri. Kimi evleri sarmaşıkları boğar herkesin gözü önünde. Kimi evler tedavi altındadır.

İnebolu’ya tepeden bakan bir mezarlıkta gördüğüm bir selvi ağacı gerçekleri anımsattı: “Şimdi uzaklarda olsak da birgün bir selvi gölgesinden bakacağız İnebolu’ya”

İnebolu bu yaz yine rengarenkti.

İnebolu 4-8 Ağustos 2003

(1) Orhan Kara. İnebolu evlerinin maketlerini yapıyordu. Evlerin orijinallerine benzer malzemeler kullandığı için maketler çok güzel görünüyordu.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..