Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '06

 
Kategori
Heykel / Seramik
 

İnebolu ve Mexico City’deki Atatürk heykelleri birbirine benziyor

İnebolu ve Mexico City’deki Atatürk heykelleri birbirine benziyor
 

İnebolu’da Türk Ocağı binasının önündeki Atatürk heykeli hakkında bir yazı yazmıştım.(1) Heykeltraşla ilgili bilgi ararken İnebolu'dakine benzer bir Atatürk heykeli fotoğrafı gördüm.

30 Ekim 2003 tarihli Milliyet Gazetesinde bir haberde Mexico City’de yaptırılan bir Atatürk heykelinden sözediliyor. (2) Ahmet Erhan Çelik imzalı haberde özetle şöyle deniliyor: "Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) siparişiyle yaptırılan Atatürk Anıtı, Meksika'nın başkenti Mexico City'de ulusal kahraman Emiliano Zapata ile son Aztek imparatorunun heykellerinin de yer aldığı Reforma Caddesi'nde törenle açıldı. (...) Beyaz mermerden ve üzerinde ay-yıldız bulunan bir kaideyle üzerine oturtulan heykelden oluşan anıtta, Atatürk elinde bir fötr şapka ve bastonla resmediliyor. 3.2 metre yüksekliğindeki heykeli yapan heykeltıraş Said Rüstem de, kompozisyonun "çağdaş ve ılımlı bir anlayış"ı temsil ettiğini söylüyor."

ÇMIS bülteninde haber çok ayrıntılı ve fotoğraflı bir şekilde verilmiş. (3) Fotoğraflara ilk baktığımda İnebolu’daki heykelle birbirinin tıpkısı olduğunu sandım. İnebolu’daki ve Mexico City’deki heykellerde aynı heykeltraşın imzası vardı: Said Rüstem.

İlk bakışta aynıymış gibi görünen heykellerin, fotoğraflara dikkatlice bakıldığında oldukça farklı olduğu anlaşılıyor. Atatürk’ün iki heykelde oldukça farklı model elbiseleri var, şapkaların modelinde de küçük farklılıklar bulunuyor. Meksika’daki heykelde Atatürk’e benzememe gibi bir sorunu görünmüyor.

Şu anda Atatürk’ün birbirine benzeyen iki heykeli, iki kıtada, elinde şapkasıyla, onurlu bağımsızlık savaşları vermiş iki ulusu selamlıyor.

(1) İnebolu’daki Atatürk heykeli Atatürk’e benziyor mu? : http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=15594
(2) Atatürk ve Zapata Mexico'da buluştu:
http://www.milliyet.com.tr/2003/10/30/guncel/gun01.html
(3) Çimento Müstahsilleri İşverenleri Sendikası Haber Bülteni: http://www.cmis.org.tr/dergiDocs/haber.pdf

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..