Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
5931
 

İneboludan kıymalı pide

İneboludan kıymalı pide
 

İnebolu kıymalı pidesi ama Ankara yapımı:(


Malzemeler:
1/2 kg kıyma

3 büyük baş kurusoğan

biraz kıyılmış maydanoz

tuz , karabiber , kırmızı biber

Kıyma biraz yağ katılarak kavrulur . Yemeklik şekilde ince doğranan kuru soğan içine biraz tuz katılarak avulur .

Kıymaya katılır , maydanoz , tuz ve baharatı eklenerek harmanlanır .Uygun bir kap içine konulan iç malzeme odun
ateşi ile çalışan ekmek fırınlarına gönderilir . İşlem tamamlanıp yemeğe başlamadan önce üzerleri tereyağı ile

yağlanır ve dilimlenerek servise hazırdır . Afiyet olsun olmasını ama Kastamonu kır pidesi her yerde bulunmuyor.

İneboluda pazar günlerinin vaz geçilmezlerindendir . Annem sabah erkenden kalkar pide içini hazırlar babamda

erken sıra alabilmek için Boyran Mahallesindeki , meşhur Ahmet Abinin fırınına gider ve sırasını bekleyip pideleri

yaptırıp eve gelir . Gelene kadar aç karnına beklemesi de cabası tabi .

Ankara' ya geldiğim 1998 yılında aynı şekilde malzemeyi hazırladım eşimi pideciye gönderdim . Beklemeye

başladım .Eşimin gitmesiyele gelmesi bir oldu . Pideci üzeri kapalı pide yapamayız onun hamuru farklı demiş .

Ben üzülmüştüm , nasıl olur hamur hamurdur, un , su , tuz yoğrulur işte diye.Aldım elime pidenin içini ve evimizin

yanındaki pideciye tekrardan gittik .Pideci kendince birşeyler anlattı ama anlayan kim . Ankaraya geleli 20 gün

olmuş ve memleket özlemi arttıkça artmıştı , hele pide gözümün önünde uçuşuyordu . Pideci olmaz bu hamurdan o
pide olmazzz diye bağırdıysa da dinlemedim . Olduğu kadar olsun aç hamuru malzemeyi içine yerleştir ver fırına

bari diye yalvarmaya başlayınca dayanamadı heralde . Kalın kalında olsa aynı resimdeki gibi beni kırmadı ya

sağolsun . Aradan 10 yıl geçti ve bizim pideci benim sayemde kapalı pide yapmayı öğrendi gibi :) Ama halen kalın

açıyor hamurunu . Malzemenin güzelliğinden olmalı ki damak tadını yakalayabiliyorum . Aman siz siz olun olmaz

denilen hiç bir şeye inanmayın . Biraz uğraşınca her şey oluyor .






Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

*****Not : FARUK için DAMLAYA, DAMLAYA GÖL OLUR***** MERHABALAR,FERAYE HANIM...! AŞK OLSUN SİZE BU YAPILIRMI ŞİMDİ BANA..? NASIL YİYECEĞİM BU LEZZETLİ "KASTAMONU PİDESİNİ"..? SORARIM SİZE..? BENDENİZ PEHRİZ KÜRÜNDEYİM...! VALLAHİ AKIL DİYOR Kİ ATLA GİT KASTAMONU' YA YE YİYEBİLDİĞİN KADAR KÖFTE ve PİDEDEN,ARKASINA DA İLAÇLARI İÇİVER..! NE OLUR YANİ DEĞİL Mİ..? " ATIN ÖLÜMÜ,ARPADAN OLSUN..!" MİSALİ GİBİ BİR ŞEY... FERAYE HANIM, KASTOMONU KÖFTESİNİ YEDİM,ENFES..! TAHMİN EDİYORUM PİDESİ DE ENFESTİR..! ZATEN KÖFTE GURUPLARI (İZMİR-TEKİRDAĞ-İNEGÖLÜ-KASTAMONU-EDİRNE) BİLİNENLER..! KEPABLARDA DA BİZİM BU YÖRELER (ADANA-URFA-ANTEP-HATAY-MERSİN) ET TÜRLERİ (KONYA FIRIN-KAYSERİ TAVA-BİRLİS-SİİRT BÜRYAN-AYDIN TANDIR-DİYARBAKIR KABURGA DOLMASI-BUSA DÖNER-BOLU TANDIR) HAKİKATEN AKLIMA ŞİMDİ GELDİ BEN BİR YÖRELER ile İLGİLİ BİR YEMEK ÇEŞİTLERİ KONUSNDA BİR BLOG YAZAYIM..NE DERSİNİZ..? SİZE SEVGİ ve SELAMLARIMI SUNAR...AFİYET OLSUN DERİM...! NECİP KÖNİ - ADANA/TR

Necip Köni - Adana / TR 
 26.01.2008 18:01
Cevap :
Merhaba Necip Bey , Kır pidesini yemek için Kastamonu ya gitmenize gerek yok ki. Tarifini yazdım aynen uygularsanız ilaç bile kullanmanıza gerel kalmaz her derde deva :) Tabiki et,un yağ aman dikkat sağlık pideden dahada önemlidir geçmiş olsun.  27.01.2008 11:24
 

kolaymış gibi yazıca insanın hemen yapıveresi geliyor...

Ruksan İLDAN 
 10.01.2008 16:31
Cevap :
evet hemde çok kolay.Soğanı robotta çekin dahada kolay oluyor.  10.01.2008 16:33
 

yani tam da yemek vakti... :)

Kerem Oğuz 
 08.01.2008 12:20
Cevap :
Aksine siz tam yemek vakti okumuşsunuz ben yazıyı bilhassa akşam yazdım ki bana kızmayın diye.Saygılar :)  08.01.2008 12:46
 

Bu pide Kastamonu kır pidesinden ziyade İnebolu pidesidir.İnebolu'da bu pideyi pazar günleri kendiniz iç malzemesini hazırlayarak Boyranaltındaki fırında yaptırabilirsiniz.Eğer ki diyorsanız ben iç malzeme hazırlamakla uğraşamam o zaman İnebolu'da çarşı içindeki Aşçı Sabri'nin lokantasında yemenizi tavsiye ederim. Ayrıca verdiğim bu iki adreste tavsiye edeceğim iki lezzet daha bulunmaktadır.Boyranaltındaki fırından Boyran simidi,İnebolu çarşı içindeki Aşçı Sabri'de ise sabahın erken saatinde İnebolu göveci yemenizi tavsiye ederim. Sırf bu lezzetleri tatmak için bile bir haftasonu İnebolu'ya gitmenizi tavsiye ederim.Afiyet olsun :)

Ferdi Şafak 
 07.01.2008 23:07
Cevap :
Sevgili Ferdi, Senide milliyet blog sayfalarında görmek ne kadar güzel.Teşekkür ederim yorumun için.En kısa zamanda blogunu görmeyi diliyorum.  07.01.2008 23:25
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 118
Toplam yorum
: 497
Toplam mesaj
: 100
Ort. okunma sayısı
: 3211
Kayıt tarihi
: 04.09.07
 
 

Bilgi büyük adamı alçak gönüllü yapar, normal adamı şaşırtır, küçük adamıysa kibirlendirir.. ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster