Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '16

 
Kategori
İnançlar
 

İneğe tapmakla ineği kesmek arasında seçim yapsan hangisini seçersin? Taparım daha iyi

İneğe tapmakla ineği kesmek arasında seçim yapsan hangisini seçersin? Taparım daha iyi
 

İneğe tapmanın ineğe tapmak olmadığını düşünüyorum; inek bir sembol. Yani bu tapmak değil. Hintliler ineğin karşısına geçip dua mı ediyorlar? İnek biraz yaşamı simgeliyor; doğruyor, süt veriyor. Yani nimet. Hintlilerin ineğe tapması gibi biz de örneğin ekmeği kutsuyoruz. Yere düşmüş ekmeği duayla öpüp alan insanlar var. Bu da ineğe tapmanın değişik bir şekli değil mi?

Yanında danasıyla süt veren ve yavrusunu besleyen ineği kesen ve öte yanda ineğe tapan. Hangisi daha itici? İneği Tanrı yerine koyuyorsa elbette olmaz ama hayatı yaratan anlamında (doğuruyor, süt veriyor) saygı duyuyorsa ve buna tapmak deniliyorsa kesmektense taparım daha iyi. Yani bana göre ineğe dua eden Hintli ineği kesen Müslüman’dan daha makbul.

Görüldüğü gibi ineğe tapanın yine de bir felsefesi var, ineği kesmenin hiçbir felsefesi yok. İneği kesen insanı da keser. İneğe tapan ise ineğe bu değeri verdiğine göre…

Elbette ineğe tapmanın ilahi bir yönü yok. Ve normalde Tanrı zaten vardır, insanlar tarafından icat edilmez. Onlar için ineği kutsal görme belki Tanrıya giden yol. Evliya denilen kimselere gösterdiğimiz saygı, şehide gösterdiğimiz saygı, anneye, öğretmene, âlime gösterilen saygı benziyor yani. Onların felsefesini (ineğin varlığına yükledikleri anlamı) bilmediğin için inek senin için sadece bir hayvan. Bir Hintli de “sen de ekmeği dua ile öpüp alnına götürüyorsun, ekmek de sadece bir yiyecek” dese ne diyeceksin?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..