Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '19

 
Kategori
Deneme
 

İnek Sütü Zararlı mı?

İnek sütünün faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Daha önceleri çocukların gelişimi ve kemik erimesini önlemek amacıyla inek sütü hep tavsiye edilirdi. Yeni yapılan çalışmalarla birlikte inek sütünün bu faydalarının yanında zararları olduğu da ortaya çıktı.

İnek sütünün vücudumuza verebileceği zararlar konusunda insanlar bilinçli değiller. İnek sütü, her ne kadar vitamin ve mineral bakımından zengin olsa da bu onun zararlı maddeler içermediği anlamına gelmiyor. Hatta şu ana kadar yazılan tıbbi makalelerin bir kısmında da süt içmek önerilmiyor.

Vücudun demir emilimini bozan inek sütü, bu sayede insanda demir eksikliğine ve anemiye neden olabiliyor. Eğer 6 aydan daha küçük çocuklara inek sütü verilirse, çocuğun bağırsaklarında mikro düzeyde kanamalara neden olabilir. Bunun nedeni ise inek sütünde bulunan proteinlerdir. Eğer çocuğunuz 1 yaşından daha küçükse inek sütü verilmemesi öneriliyor. Çünkü bu yaştaki bebeklerde inek sütü; kemik zayıflığına neden olabiliyor. Küçük çocuklarda da kabızlığa neden olmaktadır. 2 yaşından küçük çocuklarda alerjik etki oluşturabileceğinden, süt ve süt proteinlerini bu yaştan daha küçük çocuklardan uzak tutmak gerekiyor.

Ancak sütü mayalandırdıktan sonra kullanırsanız, alerjik etkileri ortadan kaldırmış olursunuz. İnek sütünde bulunan kalsiyumlar, kemikleri güçlendirmekten ziyade kemik kırıklıklarına neden olabilir. Mesela günde bir bardak ve daha aşağısı süt tüketenler ile günlük 3 bardaktan fazla süt tüketen kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, sütü çok tüketen kişilerde, kalça kırığının %60 fazla olduğu anlaşılmıştır. Bu durum kalça kırığı ile de sınırlı değildir. Sütü fazla tüketen kadınlarda kalp krizi kaynaklı ölüm riski %15, kanser vakalarından ölme riski ise %7 oranında artmaktadır. Hatta çok fazla süt tüketenlerin, günlük bir bardak ve daha az süt tüketen kişilere göre kanserden ölme riski de % 93 daha fazladır. Sütün çok fazla tüketilmesi ise erkeklerde prostat kanseri tehlikesini, kadınlarda ise yumurtalık kanseri tehlikesini artırmaktadır. Yine de her yiyecek ve içeceğin azı karar çoğu zarar. Sağlıklı mutlu günler

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..