Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İNEKLER DE HAYLAZ OLABİLİR

İnek öğrenci aslında hiç sevdiğim bir ifade değil. İnek denilen öğrencilerin karakterleri hakkındaki klişelerden de daima nefret ettim. Özellikle filmlerde ve dizilerde bolca gördüğümüz inek anlatımları hiç inandırıcı gelmez bana. En ön sırada oturur, sosyalleşme konusunda iyi değilir, her denileni not alır, öğretmenlerin örnek gösterdiği kişidir, doksan aldığında sorgular. Çok karikatürize değil mi?

  Bana kalırsa, pek çok inek öğrenci karakteri yaratılırken bu tür bir kolaycılığın peşinden gidiyorlar. Sanki inekler sadece inek olmaktan ibaretler. Tek boyutlu ve inandırıcıktan uzak. Tüm dizi ve filmlerin böyle olduğunu iddia etmiyorum; tabi ki istisnalar vardır. Benim aklıma gelen istisna ise, Hababam sınıfındaki çalışkan Ahmet. Karakter üstte bahsettiğim özellikleri ağırlıklı olarak hissettirir ama ona esasen köy çocuklarına yardım sahnesindeki isyanıyla dikkat kesiliriz, onu gerçek anlamda çerçevinin dışında görürüz. İyi ki de görürüz. 

  Diğer bahsetmek istediğim ve bende bu düşünceleri oluşturan başka bir istisna ise geçenlerde bitirdiğim Never Have I Ever isimli gençlik dizisindeki Devi karakteri oldu. Dizinin yaratıcısı Mindy Kaling( Hint kökenli yazar ve oyuncu) tamamen farklı bir inek öğrenci yaratmayı başarmış. Devi Wishwakumar haylaz, ait olduğu Hint kültüründen utanan, annesine diklenen, sevgili bulmak ve popüler olmayı pek çok şeyin önüne koyan, aklındakini pat diye söyleyebilen, cesur ve oldukça alaycı bir genç kız. Aynı zamanda okulun en başarılı öğrencilerinden ve dünyanın en iyi okullarından birini hedefliyor. Mindy Kaling gayet bilinçli bir şekilde böyle yeni tür bir inek yaratmış.

  Devi'nin dizideki arkadaş grubu da düşünülerek yaratılmış inekler. Zaman zaman kendilerini gülünç duruma düşüren, eğlenceli ve inandırıcı karakterler. 

   İzleme listesine katmayı düşünenler için dizi hakkında bir yazı şurada: sophieningündemi.com. İyi salılar.

 
Toplam blog
: 4
: 95
Kayıt tarihi
: 14.03.20
 
 

 İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Tiyatro ve sinema ilgi alanlarım arasında. Web sitem sophiening..