Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '13

 
Kategori
Spor
 

İnfantino'nun bağımsız komitelerini sevsinler!

Medyamızda bir takım gazeteciler UEFA’nın iki önemli ismi Platini ve İnfantino’yu her gördüklerinde hemen 3 Temmuz süreci ile ilgili soru sormayı alışkanlık haline getirdiler. Sürecin bitmesi mi yoksa devam etmesi gerektiğine mi inanıyorlar bu ayrı bir konudur.

3 Temmuz süreci biter mi?

Bununla ilgili olarak yakın zamanda içinde bir çok detayı barındıran bir kitabım çıkacak. Konuyla ilgili bilgileri sırası geldiğinde paylaşacağım...

Soru şöyle soruluyor; "TFF Başkanı Yıldırım Demirören geçen hafta ‘süreç bitti’ diye bir açıklama yaptı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz. UEFA için de süreç bitti mi?"

Bunun üzerine Platini yüzünü buruşturuyor ve mikrofonu İnfantino’ya veriyor.

O da şöyle bir açıklama yapıyor.

“Her ciddi, saygıdeğer ülkede ve bu ülkelerin sistemlerinde olduğu gibi Disiplin Komitemiz de bağımsız olarak karar verecekler."

Kuvvetler ayrılığı dediğimiz şey aslında demokrasinin temelidir; bu işler mi, işletilir mi, doğru çalışır mı, bunun cevabıysa hangi modern ülkede olursa olsun karanlıktır. Çünkü adalet mekanizması da çoğu zaman uzlaşmalar üzerinden yürütülür. Uzlaşmalar içinde çeşitli pazarlıkları, ilişkileri, anlaşmaları barındırır.

Hele UEFA gibi İsviçre’deki basit bir dernek statüsündeki kurumda İnfantino’nun ifade ettiği şekliyle çalışıyor olduğuna asla inanmıyoruz.

İnanmamak benim kişisel, öznel bir yargım değil; zaten haberin içeriğinde bunun böyle olmadığı net olarak görülüyor.

 

Platini’nin halen devam ettiği iddia edilen süreçle ilgili tepkisi nedir?

Yüzünü buruşturuyor.

Platini zaten iddianeme ortaya çıkmadan 2011 Ağustos-Eylül aylarında kanaatini vermişti; Fenerbahçe şike yapmıştır!

Onun çok saygı değer bağımsız disiplin komitesi ve çantalı müfettişleri gereken bilgiye kimsenin bilmediği, mahkemenin bile başlamadığı bir ortamda sahip olmuşlar ve kararlarını verebilmişlerdi.

Bu bilgi UEFA’nın müfettişine nasıl verilmişti?

Sıcak bir ramazan günü ülkemize gelen UEFA’nın müfettişi Cornu’yu havaalanında şimdi Galatasaray Sportif AŞ’nin İcra Kurulu Başkanlığı’nı yapan Sn. Lütfi Arıboğan karşılıyor. Sıcak bir karşılama oluyor. Anında dostluk ve samimiyet görüntüleri veriyorlar.

Bu ikiliye sonra Sn. İlhan Helvacı da katılıyor.

Müfettiş çok önemli ziyaretlerde bulunuyor. Soruşturmanın savcısı ile yüz yüze görüşüyorlar. Hem savcının hem de Cornu’nun açıklamalarından, soruşturmanın gizlilik kuralları gereği kendisine bilgi verilmediğini anlıyoruz. Doğru olan da budur.

Yani UEFA müfettişi soruşturmanın ana kumandanı, bütün bilgilerin sahibi, beyni savcıdan tek bir detay öğrenememiştir.

Sonra...

Günün yorgunluğunu atmak ve şike sürecinin nasıl geliştiği ile ilgili konuşmak üzere bir akşam yemeği yeniyor.

Ne oluyorsa orada oluyor. Nasıl bir yemek yeniyorsa bir sürü şey kararlaştırılıyor olmalı.

Cornu CAS’a verdiği ifadesinde aynen şöyle diyor.

“Federasyon yetkililerine Fenerbahçeli yöneticilerin maçlarda şike yapmadıklarına dair yüzde 1 olasılık olup olmadığını sorduğumda, bana ‘Hayır’ cevabını verdiler;  Dava sonunda F.Bahçe’nin temize çıkmasının imkansız olduğu savunuldu. F.Bahçe’ye karşı alınacak kararların, kişilerin güvenliği adına ciddi sonuçlar doğurabileceği belirtildi.”

Cornu, bağımsız kurulları olan UEFA’ya döner dönmez süreci başlatıyor. UEFA önce TFF’ye bir yazı yazdırıyor; “Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men edin, yoksa biz Türkiye’yi yıllarca turnuvalara almayız” diyor.

Dönemin Federasyon Başkanı da UEFA’nın bu tehdidi karşısında paniğe kapılıp Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’ne göndermeme kararı alıyor.

Fenerbahçe’nin CAS’a açtığı dava olmasa sürecin nasıl işlediğine dair hiçbir bilgi sahibi olamayacağız. CAS’daki dava Fenerbahçe’nin lehine gelişmeye başladığı sırada ilişikiler ortaya dökülüyor.

UEFA’nın bağımsız kurullarının nasıl çalıştığını ifade tutanaklarında okuyoruz.

Bu “skandal süreç” bilindiği gibi TFF Başkanı, asbaşkanlar Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı’nın istifasıyla devam edecektir.

Şimdi İnfantino çıkıp hala sürecin devam ettiğini ve bağımsız çalışan komitelerinin karar vereceğini söylüyor.

O disiplin komitesinin yeni üyelerinden biri kimdir?

Sn. İlhan Helvacı. http://de.uefa.com/MultimediaFiles/Download/uefaorg/Bodies/01/68/97/59/1689759_DOWNLOAD.pdf 

Sizin bağımsız çalışan komitelerinizi sevsinler!

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com 

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..