Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

İnfertilite (Kısırlık) nedenleri ve izlenmesi gereken yollar.

İnfertilite, ya da halk dili ile kısırlık, çağımızın en sık rastlanan problemlerinden bir tanesidir. Gerek toplumsal olarak beslenme şeklimizdeki değişiklikler, gerek hayatımızdaki yoğunluğun verdiği stres, gerekse çağımızın teknolojilerinin getirdiği radyasyon ve bunlar gibi birçok negatif faktör infertilitenin tetikleyici unsurları olarak görülmektedir. İnfertilite (kısırlık) korunmaksızın düzenli cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebelik oluşmaması olarak tanımlanmaktadır. Kadında ve erkekte farklı nedenlerden ötürü kısırlık problemleri yaşanabilmektir. Bazı durumlarda çiftlerin her ikisinde de infertilite problemleri gözlenebilmektedir.

Bilinen ve tanısı konulabilen kısırlığın yanında bir de bilinmeyen ve anlaşılamayan kısırlık (gizli infertilite) vardır. Günümüzde tıbbın olanakları ile ortaya konulamayan kısırlık durumlarında nedeni açıklanamamış kısırlık (idiopatik infertilite) söz konusu olur. Bircok kısırlık nedeni yapılan testler ile meydana çıkarılabilse bile, bu testler ile ortaya çıkarılamayan bazı olası durumlar, mesela, sperm enfeksiyon bozuklukları, yumurtanın çatlaması ve tüpler içindeki hareketinde bazı bozuklukların varlığı öne sürülen gizli infertilite sebepleri arasındadır.

Nedeni açıklanamamış kısırlık olgularında rol oynayan psikolojik etkenlerin varlığı tam olarak belli değildır. Stresin kadın üreme sistemi ve hormon dengesi üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği bilinmektedir, nasıl ki stres ve anksiyete bozuklukları bizlere fiziksel sinyaller verebilmekte, hatta panik sendromu olan hastalarda bu sinyaller çok ciddi seviyelere çıkabilmektedir, infertiliteye bağlı stres durumlarında da belli başlı sıkıntılar yaşanabilmektedir. Mesela, stresten ötürü adet düzensizliği olabileceği gibi, fertilite’yi de etkileyebilecek bir faktör olarak da stres kabul edilmektedir. Ancak aynen şu meşhur yumurta-tavuk ikilemindeki gibi, burada da sebep-sonuç ilişkisi belli değildir. Yani kısırlık nedeniyle mi stres olmakta, yoksa stres nedeniyle mi kısırlık olmakta. Stresin ortadan kalkma durumunda doğal yollardan gebeliklerin oluştuğu bildiriliyor. Özellikle kısırlık tedavilerine cevap alınamayan çiftlerde bazen tedavinin kesildiği ve çifte dinlenme şansı verildiği aylarda kendiliğinden gebelik olabilmekte. Nedeni açıklanamamış kısırlık terimi günümüzdeki tanı yöntemlerinin sınırını gösteriyor. Tanı yöntemlerindeki ilerlemelerle birlikte bu gruba sokulan çift sayısı da azalacak.

Sebebi ne olursa olsun, bir yıldır korunmadan cinsel birliktelik yaşayan çiftler eğer gebelik elde edemiyorsa, ilk etapta bir takım testler yapılmasında yarar olacaktır. Başlangıç aşamasında erkeğin bir sperm analizi (Spermiyogram) yaptırarak spermin hacmi, hareketliliği ve yapısına baktırmasında yarar vardır. Yapılacak olan sperm testinin Kruger metodu ile yapılması tercih edilir.

Kadın için, ilk etapta jinekolojik bir muayenenin faydası olacaktır. Bu jinekolojik muayenede genel olarak yumurtalıklara ve rahime bakılmalıdır. Yumurtalıklarda kistik bir yapı, veya rahimde miyom, polip, ya da bunlar gibi gebeliğe engel teşkil edebilecek bir durumun mevcut olup olmadığı araştırılmalıdır. Bazı durumlarda rahim filmi çektirerek daha kapsamlı bir araştırma yapmak iyi bir fikirdir. Bunun yanı sıra, adetin 2. Ya da 3. Günü FSH, LH, Estradiol, AMH, Prolaktin ve TSH hormon tetkikleri yapılmalıdır. Bu tetkikler yumurta rezervi ve kalitesinin göstergesi olacaktır.

Bu tetkiklerin analizi ışığında sonraki aşamaları belirleme şansımız olacaktır.

 
Toplam blog
: 11
: 1008
Kayıt tarihi
: 27.07.12
 
 

Ankara Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ'nde  1967-1971 yılları arası eğitim gördu. 1971-1973 yılları ar..