Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog Asena İrem Akın

http://blog.milliyet.com.tr/asenairemakin

02 Şubat '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

İnfertilitede Psikolojik Evreler

Beden ve ruh sağlığı birbirine sıkıca kenetlenmiş iki olgudur. Bedende yaşanan sağlık sorunları ruhsal durumumuzu, ruhsal durumumuzda yaşanan sıkıntılar ise bedeni doğrudan ya da dolaylı yollarla etkilemektedir.    

Nedeni daha çok fizyolojik kökenlere dayalı olan infertilite problemi, birtakım ruhsal süreçleri beraberinde getirir. Bu süreçler her hastada sırasıyla olamamakla ya da bütün evreleri içermemekle birlikte şu şekildedir:

1) Şok Evresi: Bu evrede çiftler bir şeylerin ters gittiğini fark etmeye başlasalar bile birbirleriyle bu konu hakkında pek fazla konuşmazlar.

2) İnkar Evresi: Çiftler artık durumun ciddiyetinin farkındadırlar; fakat buna inanmak istemezler. Bulundukları durumu laboratuar hatası, doktor hatası olarak nitelendirirler. Ya da stresin, yorgunluğun, geçirilen basit rahatsızlıkların, yeterli sıklıkta ilişkiye girememenin buna sebep olduğunu düşünürler.

3) Kaygı Evresi: Bu evrede her iki çift de belli kaygılar içine girer. İnfertil olan eş kendini eksik hissederek eşinin sevgisini kaybedeceğini düşünebilir. Benlik saygısında azalma yaşanabilir. Erkekler genellikle bu evrede iken gücünü ve kudretini yitirmiş, bayanlar ise kendini yetersiz hissedebilir.

4) Öfke Evresi: Çiftler, partnerlerine ya da doktorlarına öfke duyabilirler. İnfertil olan eş kendini suçlayarak eşini çocuk duygusundan mahrum bıraktığını düşünerek çökkünlük yaşayabilir ya da boşanma önerisi getirebilir.

5) Kontrol Kaybı Evresi: Çiftler, genellikle bu evreyi tedavi içerisinde iken yaşarlar. Doktor kontrolleri esnasında beden ve cinsel yaşamlarının ihlal edildiğini düşünerek kontrolü yitirdikleri hissine kapılabilirler.

6)Yalnızlık ve Yabancılaşma Evresi: Bu evrede çiftler, çocuk sahibi olamamayı bir yeti kaybı olarak görüp, kendilerini kusurlu hissederek diğer insanlardan yabancılaşma süreci yaşarlar. Hamile ya da çocuk sahibi olan arkadaşlarından ve yakın çevrelerinde uzaklaşmaya başlarlar.

7) Umutsuzluk Evresi: Çiftlerden biri ya da her ikisi artık günlük yaşamdan zevk almamaya başlar, zamanının çoğunu ağlamaya ve yas tutmaya ayırır. Birçok şeye karşı ilgisini isteğini yitirmekle birlikte iştah ve uyku sorunları da yaşar. Ortadaki belirsizlik, “hayallerdeki çocuk” için yas dönemini başlatmıştır. Özellikle menstrüasyon dönemi (adet dönemi), yaşanan bu yas sürecini tetiklemektedir.

8)Çözülme Evresi: Umutsuzluk duygusu yavaşça etkisini kaybeder. Durumu kabullenme süreci başlar. Problem ile baş etme yolları araştırılmaya başlanır. Bu evrede çiftlerin bazıları tedaviye devam eder, bazıları evliliklerini bitirme kararı alır, bazıları ise farklı tatmin arayışlarına yönelebilirler (evlat edinme gibi). 

 
Toplam blog
: 5
: 119
Kayıt tarihi
: 27.12.16
 
 

Uzm. Psk. Asena İrem Akın, 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuş; 2..