Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '12

 
Kategori
Tarih
 

İngiliz Kemal

İngiliz Kemal
 

Ahmet Esat Tomruk

(d. 1887, İstanbul- ö. 14 Şubat1966),

Milli Casus

İngiliz Kemallakabıyla anılan gizli ajan.

Kenan İmirzalıoğlu

İngiliz Kemal rolü ile dizi setlerine dönüyor diye bir haber okuyunca:

Kimmiş bu İngiliz Kemaldedim!

Sizin olur mu bilmiyorum. Bu son zamanlarda bende sıkça olan bir rahatsızlık, şaşkınlık!

Şaşırıyorum. O kadar çok şeye şaşırıyorum ki anlatamam sizlere.

Mesela İngiliz Kemal lakaplı Ahmet Esat Tomruk’un yaptığı işleri, hayatını okuyunca şaşırmamak mümkün değil.

Hani aksiyon filmleri olur ya nefesiniz kesilir aynen öyle bir hayat.

Üstelik bu filmler ajan filmidir ya, buda tam tamına öyle…

Cesur bir adam.

Başarılı bir adam...

Bir çok dili rahatlıkla konuşan, oldukça yakışıklı bir adam…

Yaptıkları şaşkınlık yaratıyor.

Nasıl bu kadar çevik, atak, akıllı, becerikli en önemlisi cesur olabiliyor bir insan…

İleriyi gören biri...

Her an düşünerek hareket eden biri.

En önemlisi memleketini, vatanını, canından çok seven biri…

İngiliz Kemal adını hep duymuşuzdur. Onun ajan olduğunu da biliyoruz da detayını ben şahsım adına bu kadarını bilmiyordum. Sorsalardı inanın tahmin bile edemezdim. İnanılmaz bir hayat hikâyesi. Şimdiye kadar nasıl dizi olmamış onada şaşırmış haldeyim.

Gerçekten Kenan İmirzaloğlu böyle bir kahramanı oynarsa bizlerde zevkle ekran başında oluruz. İnşallah doğrudur…

Sizlere şimdi İngiliz Kemal lakaplı; Ahmet Esat Tomruk’un resmi anlatımlı yazısını aktarıyorum.

Galatasaray Lisesi'nde ve İngiltere'de okudu. Boks şampiyonuydu. Ortalama İngiliz'den daha iyi İngilizce konuşuyordu. Babası öldüğünde, Ahmet Esat Tomruk beş yaşındaydı.

O ve Annesi, dayısı Sezai Bey'in himayesine girdi. Ahmet Esat, ilköğrenimini Emirgan'da tamamladıktan sonra dayısı tarafından 679 numara ile Galatasaray Lisesi'ne kaydedildi. Parlak bir öğrenciydi. Fransızcasını geliştirmiş; yurt dışından edindiği arkadaşları ile mektuplaşmaya başlamıştı. Yurt dışından sık -sık mektupların gelmesi iktidarın dikkatini çekmiş ve hafiyeler tarafından takibe alınmıştır. Bir ara hafiyelerce tutuklanıp Yıldız Sarayı'na götürülmüş; sonra serbest bırakılmıştı. Bunun üzerine Ahmet Esat 1908'de İngiltere'ye hareket etmişti.

İngiltere'de Navy College'e kayıt yaptırmıştı. Galatasaray'da boksa ilgi duyan genç Türk, Navy College'de artık profesyonel olarak boks yapmaya başlamıştı. Çok da başarılı olmuştu. Ahmet Esat, 1914'te Navy College'dan mezun olmuştu. Mezuniyetten sonra İngiltere'de bir müddet kalmış; bu arada Fransa başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini de gezmişti. İngilizce bilgisini çok geliştirmişti. Değişik şiveleri rahatlıkla konuşabilmekteydi. Yalnız dilinden değil hal ve tavrından da onu bir Avrupalı’dan ayırmak mümkün değildi.

1914'te İstanbul'a dönmüş ve Teşkilat-ı Mahsusa'ya üye olmuş ve ünlü ittihatçılardan Kara Kemal ile Dramalı Rıza Bey'lerden çetecilik dersleri almıştı. Bir ara Kutulammare'de esir edilen İngilizGenerali Townshend'inyanına hapsedilerek ondan gerekli bilgileri almakla görevlendirilmişti. 1918'de İstanbulişgal edilmiş, İngilizler'inşehirdeki baskıları giderek artmıştı. Bu sırada İngilizboksörlerle de ringlerde mücadele edip başarılar kazanan Ahmet Esat Tomruk; sporcu İngiliz askerlerinin de ilgisini çekmişti.

Ahmet Esat tutuklu İttihatçılar'ı kurtarmak için çabalamış, ancak bu yüzden İngiliz istihbaratı tarafından tutuklanarak Beyoğlu'ndakiİngilizhapisanesine atılmıştı.

Pek çok işkenceyemaruz kalan Ahmet Esat Bey; bir ara firar teşebbüsünde bulunmuş; yabancı bir gemiyle yurtdışına kaçarken Çanakkale Boğazı'nda yakalanmış ve tekrar İstanbul'da hapse atılmıştı. Bir süre sonra Çanakkale'deki sahra hapisanesine gönderilmişti. Orada HintliMüslüman askerlerle yakın ilişkiye girmiş; onların sempatisini kazanmış; bir müddet sonra da buradan kaçmayı başarmıştı. Ahmet Esat Bey, İngiliz Sahra Hapishanesi'nden kaçtıktan sonra Biga'daKuva-yi Milliyeciler'e sığınmıştı.

Bu arada ona "İngiliz Kemal" adı takılmıştı.

Yunan ileri harekâtı başlayınca Ankara'ya giden İngiliz Kemal, Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Albay İsmet (İnönü) Bey ve Fevzi Paşa tarafından da kabul edilmiş.

İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Rumca bildiği için Genelkurmay İstihbarat Şubesi'nde görevlendirilmişti. Albay İsmet Bey'in huzuruna çıkarılan Ahmet Esat burada tabanca, bayrak ve Kur'an üzerine elini koyarak, sadakat yemini etmişti. Görevi Yunan ordusu karargâhına girip gerekli bilgileri toplamaktı. Antalya’dan Rodos'a geçti. Burada kendini Amerikalı gazeteci olarak tanıttı. Kumardan hileyle kazandığı 45 bin frank ile kendi deyimiyle İzmir'deki vatan görevine başlar. Ahmet Esat Bey'in İzmir'deki hayatı bonkör bir Amerikalı gibi geçmiş; kısa sürede gece hayatının aranan siması olmuştu. Ahmet Esat Bey, üst düzey Yunan subaylarıyla da samimiyetini arttırmış. Onların en gizli toplantılarına dahi katılmış, aldığı bilgileri İzmir'deki kendisi gibi görevli bulunan Uşaklı Alaattin Tiritoğlu vasıtasıyla Antalya mutasarrıfı Aşir Bey'e aktarmıştı... Ancak bir süre sonra ihbar sonucu yakalanmıştı. Fakat o bu tutukluluk dönemi sırasında hiçbir şekilde Türkçe konuşmayarak kimliğinin meçhul kalmasını sağlamıştı. Yunanlı hâkimler bile onun Amerikalı olduğuna kanaat getirmişlerdi. Bilahare Yunanistan'a nakledilmişti. Atina'daki hapishaneden de kaçmayı başarmış ve el becerileri konusunda mahir biri olduğundan caddede avare -avare dolaşan birisinden çaldığı parayla bir Fransız şilebine kaçak olarak binip İzmir'e gelmişti.

Anadoluya geri döndüğünde ona yeni bir görev verilir ve Batı Trakyayagönderilir. Burada o esnada Yunan Ordusu'nun hizmetindeki Ermeni GeneralAntranik'in karargâhına sızmayı başarır ve çok değerli bilgileri Ankara'ya ulaştırır.

Ahmet Esat Bey, 1924 yılında Genelkurmaydaki istihbarat görevinden ayrılmış, Milli Mücadele dönemini içeren anılarını yazıp yayınlamıştı. "Tomruk" soyadını alacak olan Ahmet Esat Bey, İstanbul'a yerleşmiş ve tercuman-rehber olarak çalışmış; bu arada 1932'ye kadar da hafif sıklet boks şampiyonluğunu kimseye bırakmamıştı.

İlk eşi Mevhibe Hanım’dan Günseli adında bir kızı olduğu söylenmektedir. Ahmet Esat Tomruk, bu eşinden ayrıldıktan sonra 11 Şubat1943 yılında Dorothy Minnic adlı bir İngiliz aktrisle evlenmiş, 14 Şubat 1966'ta vefat etmişti.(alıntı)

Şimdi bana hak vermişsinizdir.

Bir hayatın içine neler sığdırmış Ahmet Esat Tomruk yani İngiliz Kemal. Şaşırmamak mümkün değil…

Büyük kahramanların olduğunu bilmek, onlar hakkında bilgilenmek şaşırtıcı belki ama bir o kadarda güzel. İnsanın göğsü kabarıyor…

Nur içinde yatsınlar.

Nazan Şara Şatana

http:// http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552

http:// https://twitter.com/#!/nazansarasatana

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....