Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '07

 
Kategori
Tarih
 

İngiliz kraliçesini Türkler mi kurtardı?

İngiliz kraliçesini Türkler mi kurtardı?
 

Şu sıralar İngiltere’de bizi de ilgilendiren bir tarihi olay tartışılıyor.İngiltere’de ‘İspanyol Armadası yenilgisinde Birinci Elizabeth’ i Türkler’in kurtardığı’ tarih kitaplarına yazılsın önerisi olay yarattı. Öneriye karşı çıkanlar “Azınlıkları mutlu etmek için kitapları mı değiştireceğiz? Bizim kimsenin yardımına ihtiyacımız” yok diye tepki gösteriyor.

İlginç, bakalım tarihimizde daha bilmediğimiz ne kadar ilginç olaylarla karşılaşacağız.Bir ilginç olanda muhteşem(!) Avrupalıların tarihi gerçekleri her zaman görmezlikten gelmesidir.Bu durumu Ermeni ve Kıbrıs olaylarında da görüyoruz.Bakalım gerçeklerle ne zaman yüzleşmeye, gerçektende ne zaman medeni olmaya karar verecekler.Neyse biz konumuza dönelim.

Armada yenilgisi, 1527-1598 arasında savaşta olan İngiltere ve İspanya arasındaki en büyük karşılaşmalardan biri 1588’de yaşandı. Kraliçe Elizabeth’in kayınbiraderi olan İspanyol Kralı II. Felipe, 130 gemi ve 30 bin adamını İngiltere’ye yolladı. Amacı Kraliçe’yi tahttan indirmekti. Yaklaşık 6 gün süren savaşta tek bir İngiliz gemisi batmadı. Ancak İspanyollar’ın geri geleceğini düşünen Kraliçe, donanmayı geri çekmeyince burada 6-8 bin asker sıtma ve benzeri hastalıklardan öldü.

1588, Sultan 3’üncü Murad’ın iktidarda olduğu bu dönemde Osmanlı, Portekiz’le savaştı ve kazandı. Rusya’nın bir bölümünü vergiye bağladı. Tebriz’i işgal etti. Hazar Denizi’ne kadar olan topraklar Osmanlı’ya katıldı. İngilizler’le işbirliğine gitti.

İngiltere’de tarih kitaplarını değiştirilmesini gündeme getiren Eşitlik ve İnsan hakları Komisyonu başkanı Trevor Philips iddiasını İngiliz Kraliçesi’nin Osmanlı’ya 1585’te yazdığı mektuba dayanıyor. İddiaya göre, bu mektup sonrasında Osmanlı donanması büyük gemilerini Akdeniz’de tutarak ve zaman zaman küçük saldırılar düzenleyerek İspanya donanmasının bir kısmını Akdeniz’de bırakmaya mecbur etti. Böylece İngilizler Gravelines Savaşı’ndan İspanyollar’ı kolayca yendi. Osmanlılar’ın bu yardımının bir anlamda Kraliçe I.Elizabeth’in tacını ve tahtını da kurtardığını belirten Phillips, tarih kitaplarının Türkler’in bu yardımını da içeren bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.Philips “Bu büyük zaferde Müslüman Türkler’in Kraliçe’nin isteği üzerine İspanyolları haftalarca Akdeniz’de oyalamasının payı olduğunu artık biliyoruz” diyor.

Londra Üniversitesi uzmanlarından Jerry Brotton’un çalışmaları da bunu kanıtlar nitelikte… Brotton Kraliçe’nin güvenlik şefinin, İstanbul’daki büyükelçiye yazdığı ve Osmanlılar’dan yardım istemesini söylediği mektubu 2004 yılında ortaya çıkardı.

Tarihçimiz İlber Oltaylı da İngiltere'de böyle bir gerçeğin tarih kitaplarına geçmesinin çok hoş olacağını söylüyor.
Bugün bir gazeteden öğrendiğim bu olayı aylaşmak istedim.Avrupa bir gün gerçeklerle ilgilenmeye karar verirse sanırım bundan en çok biz yararlı çıkacağız.Atamızın dediği gibi; tarih yazan tarih yapana sadık kalmazsa daha çok sorunlar çıkar.

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..