Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '19

 
Kategori
Blog
 

İngilizce Bilen Yazarın Farkı

İster İngiliz’in başarısı deyin, ister emperyalizmin en büyük oyunu. İster İngiliz edebiyatının gücüne, ister İngilizce’deki kelime zenginliğine, kavram ve literatür dili üretme/geliştirme becerisine bağlayın durumu. Hangi nedene vardırsak da işin sonunu; varacağımız yer değişmiyor maalesef! İngilizce, konuşmanın da, yazmanın da dünyada en kabul görmüş örneği/aracısı. O yüzden, “Ben dünya vatandaşıyım,” diyen; evvela sağlam bir İngilizce öğrenerek koyulmalı yola. Üstad William Shakespeare’in dilini...

 Hobisi, geçim kapısı, boş vakit değerlendirme aktivitesi... Her ne olursa olsun, yazıya bir şekilde bulaşan, yaşam derdini, varoluş amacını “yazarlık yapmak”la anlamlandırıyor ve İngilizce biliyorsa eğer... Yeteneği de varsa.., Kendi dalının en iyi yazarı olabilir kolaylıkla. Peki neden mi? İşte nedenleri:

1) Çağdaş dünya Edebiyatının ezici çoğunluğu İngiliz ve Amerikalı yazarlardan oluşur. Yazar, milliyeti farketmeksizin İngilizcesi sayesinde, o büyük dahileri orijinal dillerinden, İngilizce’den okuma ayrıcalığına kavuşur.

2) Dünya klasiklerinin büyük çoğunluğu, farklı dillerde yazılsalar da, örneğin Rusça’nın zorluğu yüzünden, Rus romanları/romancıları; İngilizce çevirileriyle, o çevirilerden başka dillere tercüme edilen kitaplar sayesinde milyonlarca kişi tarafından okunabilmiştir/okunmaktadır.

3) Psikoloji, sosyoloji, felsefe, hukuk, tıp, tarih, jeoloji, coğrafya… Aklınıza gelen ne kadar bilim dalı varsa, hepsi de yeni terim ve teorilerini İngilizceyle üretir.

4) Dünyaya hakim olan, teknolojiyi ele geçiren; kültürünü de, dilini de yeryüzüne egemen kılar. İster gönüllü, ister zorunlu, irade dışı yöntemlerle; yaşam biçimini ihraç eder, empoze eder yeryüzünün her zerresine. Tıpkı günümüz A.B.D. ve Büyük Britanya’sı gibi…

5) Gün gelir, o yaygın dil öyle bir hal alır ki; her doğan bebek, kendi dilinden sonra malum dili öğrenir. Günümüzde bu dil, Tabii ki İngilizce’dir. İtirazı olan, bana değil, Marko Paşa’ya anlatsın!

Örnekler, nedenler arttırılabilir. Ama bu, yazıyı ekseninden kaydırır. Gereksiz ukalalık izlenimi yaratabilir sizde. O yüzden, şimdilik yukarıdaki nedenleri temel alıp, bir sonuca varmak istiyorum izninizle:

Her iyi İngilizce konuşan iyi yazar olamaz ama... İngilizce’yi iyi bilen bir yazar; eğer amaç edinirse, dünyanın en iyilerinden olabilir. Evet, bilinen tüm büyük yazarlar; yereli, ülkesini, insanını çok iyi tanıyan edebiyatçılar arasından çıkmıştır ama... İngilizce’yi iyi bilen bir anlatıcı, bunu herkesten daha mükemmel yapabilir. Dünya edebiyatı bunun örnekleriyle dolu. Merak eden, edebiyat tarihi okusun.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..