Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '21

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

İngilizce İletişim Becerileri

İngilizce öğrenmeyi bırakın, İngilizce iletişim becerileri kazanmaya bakın. Dil iletişim aracı değil midir? İnsanları dinler, onlarla konuşur, okur, yazar, çevrenizdeki dünyayla etkileşime girersiniz. İngilizce öğrenme konusuna bu açıdan yaklaşmalısınız. Yoksa, İngilizce öğrenip de dilbilimci mi olacaksınız, masa başında metin çevirileri mi yapacaksınız ya da hayatınız boyunca test mi çözeceksiniz?

Hayır, efendim; İngilizce öğrenirken amacınız dünyaya açılmak, hayatınıza değer katmak, ufkunuzu genişletmek ve arkadaş edinmek olmalı. Bunu İngilizce dilinde iletişim becerilerinizi geliştirerek yapabilirsiniz. Kendi ülkenizde yaşarken özel hayatınız ya da kariyeriniz açısından Türkçe iletişim becerileri ne kadar önemliyse, bir dünya vatandaşı olarak da İngilizce iletişim becerileri üzerinde çalışmalısınız. Ne de olsa İngilizce uluslar arası bir dil, dünyanın ortak dili.

Hayatta başarılı olmak kişiler arası (sosyal) becerilerden geçiyor; bu da iletişim konusunda ne kadar iyi olduğunuza bağlı. İngilizce iletişimde ne kadar iyisiniz ve iletişim becerilerinizi geliştirme konusunda ne yapıyorsunuz?

Şimdi konuyu biraz açalım. Kendimizi İngilizce dilinde ifade edebilmek istiyoruz, değil mi? Örnekler verelim.

Öncelikle kendimizi tanıtalım. Bu en kolayı, dediğinizi duyar gibiyim ama o kadar basit değil. Kendinizi birkaç cümleyle kısaca tanıtabilirsiniz: Adınız, yaşınız, nereli olduğunuz, ne iş yaptığınız gibi. Sonra 5-10 cümlelik daha uzun bir anlatım da yapabilirsiniz: aileniz ve hobilerinizden bahsetmek gibi. Sonra daha derin konulara girebilir, kişiliğinizden, değer ve inançlarınızdan ya da dünya görüşünüzden de bahsedebilirsiniz. Yani, Who are you? sorusuna yanıt vermek için onlarca ve onlarca cümle kurulabilir. Tabi bu konuşmanın uzunluğu hem içinde bulunduğunuz ortama hem de dil seviyenize bağlı.

Peki, yabancı arkadaşlar edindik diyelim, onlarla görüşmeye devam ediyoruz. Muhtemelen çok çeşitli konularda sohbetler ve tartışmalar yapacağız. Burada devreye temalar giriyor. Bu ya da şu tema hakkında konuşma becerileri edindik mi? Örneğin müzik, spor, yemek, hava durumu, teknoloji, çevre, tatil, güncel konular, ekonomi, politika vesaire. Yani, çok çeşitli konularda – en azından ilgili ve bilgili olduğumuz konularda – konuşabilmemiz gerekiyor ki birbirimiz daha iyi tanıyalım, birbirimizden bir şeyler öğrenelim ve dostluğumuz ilerlesin. Kendini rahat ifade edebildiğinde ve konuşacak çok şeyin olduğunda seninle vakit geçirmek güzel!

Elbette her zaman dostlarla birlikte olmayacağız. İngilizce’ye iş hayatımızda ihtiyaç duyuyor olabiliriz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yabancılarla çalışıyor olabiliriz ya da müşterilerimizin büyük kısmı yabancı olabilir. Bu noktada iş İngilizce’sine ihtiyacımız var. Alanımızla ilgili kelime dağarcığımız geniş olmalı, kelimeleri doğru ve anlaşılır telaffuz edebilelim ki iletişimi zorlaştırmayalım. Yalnız, başarı söz konusu olduğunda, İngilizce bilmenin ötesinde, kişiler arası beceriler önemli rol oynuyor. Rol yaparak kendimizi çeşitli durumlara hazırlarsak iyi olur. Yalnızca rutin iş görüşmeleri yapmayacağız, bazen küçük sohbetler yapacağız, espriler olacak, bazen bir şeyleri tartışmamız gerekecek, ikna gücümüzü kullanmamız gerekecek. Evet, burada iletişim becerilerimizi İngilizce konuşturmaktan bahsediyoruz.   

Öte yandan seyahat etmek için, hobilerimizi geliştirmek için ya da akademik sebeplerle bilgi ve görgüye erişmek için İngilizce öğreniyor olabiliriz. İngilizce öğrenirken amaçlarımızı bilmemizde büyük yarar var, biz bu dili dünyayla iletişim kurmak için öğreniyoruz. İngilizce öğrenirken amacınız kendinizi ana dilinizde olduğu kadar rahat ifade edebilmek olmalı. Bu çaba ve zaman gerektirir, birden olmaz. Sürece odaklanın. Bugün A1 seviyesinde konuşabiliyorsanız ne güzel. Yeter ki iletişim konusuna odaklanın, çok geçmeden seviye basamaklarını tırmandığınızı göreceksiniz.

İngilizce öğrenenlere verebileceğim en değerli tavsiye bu: aklınızda hep kendinizi ifade etmek ve iletişim becerilerinizi geliştirmek olsun. Amaç grameri öğrenmek değil, o sadece araç; kelime ezberlemek de değil. Mesele o gramer ve kelime bilgisiyle ne anlatabileceğindir.

Konuşabilenler, iyi iletişim kurabilenler hayatta başarılı olacak, ister kendi dilinde ister yabancı bir dilde. Başarılar.

Not: Yorum bırakarak İngilizce öğrenme konusunda tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz. En son ne zaman İngilizce konuştunuz ya da yazdınız? Konuştuğunuz kişilerle ne kadar anlaşabildiniz? Sorun yaşadınız mı? Daha iyi olabilir miydi?

 
Toplam blog
: 8
: 83
Kayıt tarihi
: 16.01.21
 
 

2001 yılından beri İngilizce öğretmeniyim. Kitap çevirmenliğiyle de ilgilendim. Yabancı dil öğrenme..