Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '07

 
Kategori
Haber
 

İngilizler İran Savaşından mı kaçıyor?

İngilizler İran Savaşından mı kaçıyor?
 

İran- ABD görüşmeleri fiyasko ile bitti.

İngilizlerin, İran'la süren görüşmelerin fiyasyoyla sonuçlanmasının hemen ardından, apar-topar aldıkları bu çekilme kararı, kafalarda soru işareti bırakıyor.

Mağlum bundan sadece bir kaç ay önce Amerika ve İran savaşın eşiğinden dönmüş Birkaç İngiliz askeri İran'lılar tarafından esir edilmişti. İngilizlerin böyle bir savaşta taraf olmak istemedikleri o sıralar İranlılar ile yürüttükleri diplomasiden anlaşılmıştı.

İngilizler, halen Irak'ın güneyinde kışlalarına çekilmiş vaziyette bekliyorlar. Kontrolü tamamen yerel güçlere devretmiş durumdalar. Bölgenin kontrolünü ele geçirmek gibi bir kaygıları da yok. Çünkü çoktan pes ettiler.

ABD ile İran arasında çıkacak bir savaştan en çok ingilizleri etkilenecek. Çünkü İngiliz birlikleri İran yanlısı şiilerin bölgesinde konuşlanmış durumda. İngilizler kıskaçta.

İngilizler bu kıskaçtan bir an önce kurtulmak istiyorlar.

ABD, tarafında ise savaş rüzgarları tekrar esmeye başladı.

ABD, İran ile görüşmeler sürerken donanmanın yarısını İran körfezine yığdı. Bölgedeki uçak gemisi sayısını üçe çıkarttı. Asker sayısı ise 162.000'e ulaştı.

İngilizlerin çekilmesi halinde ABD ordusunun hazırladığı plan çerçevesinde yedek askerlerin bölgeye gönderileceği, Sunday Telegraph gazetesinde haber olarak yer aldı. Bu da demek oluyor ki bölgeye daha gidecek çok ABD askeri var.

Körfez ülkerine yapılacak milyarlarca dolarlık askeri yardımın İran'a karşı olduğu ve bu silahların kullanılmak üzere bu ülkelere dağıtılacağı da muhakkak.

Bu arada Irak sokaklarında süren ABD-İran savaşı, düşük yoğunlukta da olsa sürüyor.

Bu hafta açıklama yapan ABD ordusunun Irak’taki komutanlarından Raymond Adorno, İran'ın şii milislere yaptığı silah yardımın son dönemde arttırdığını söyledi. Artan lojistik destekle ABD kayıplarının artığını söyleyen komutan, kayıplardan İran'lıları sorumlu tuttu.

ABD-İran savaşı, belki de tarihe -sürekli ertelenen savaş- olarak geçecek..

Bu savaşı ABD'nin kazanması çok zor. Fakat Dick Cheney gibi kendilerini bulutların üzerinde gören bir kaç İsrail yanlısı NeoCon'cu ABD'nin bu savaşa girmesi için elinden geleni yapıyor.

Böyle bir savaşın olmasını istememekle birlikte, bu savaşın sonucu, Türkiye'yi bölgede öne çıkaracak gibi gözüküyor.

Çünkü bu savaşın mutlak galibi olmayacaktır. Böyle bir savaşta İran'ın hava gücü büyük yara alır. Amerikanın ise bölgedeki etkinliği sıfırlanır. Bölgede hakim güç Türkiye kalır. Tabii Amerika nükleer güç kullanmaz ise...

 
Toplam blog
: 23
: 2625
Kayıt tarihi
: 28.11.06
 
 

İnsanca yaşamaya çalışan, zaman zaman düşen, zaman zaman kalkan, zaman zaman kaygılara kapılan, zama..