Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '08

 
Kategori
Futbol
 

İngiltere şampiyonlar ligi

İngiltere şampiyonlar ligi
 

Bilindiği gibi UEFA, 1992–93 sezonunda yaptığı yapısal değişiklikler sonucu eleme usulüne dayanan Şampiyon Kulüpler Kupası’na son verip, ülkelerin şampiyonlarının yarıştığı bir lig oluşturmayı; bu ligin adını da mahiyetine uygun olarak “Şampiyonlar Ligi” koymayı uygun gördü. 1993–94 sezonunda ilki gerçekleştirilen ve Milan’ın finalde Barcelona’yı 4–0 yenerek ilk Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırdığı o turnuvada –ki bu turnuva Galatasaray’ın M.United’ı eleyerek adını gruplara yazdırmayı başardığı şampiyona olarak da hatırlanabilir- eleme maçlarına 32 ülkeden sadece şampiyon takımlar katılmış, 2 eleme turundan sonra İspanya, Fransa, Rusya, Türkiye, Portekiz, Almanya, İtalya ve Belçika şampiyonlarından oluşan 8 takım grup maçlarına adını yazdırmayı başarmıştı.

A Grubu B Grubu

Barcelona Milan

S.Moskova Porto

Galatasaray W.Bremen

Monaco Anderlecht

Takip eden senelerde yapılan format değişiklikleri sonucu Şampiyonlar Ligi’ndeki takım sayısı önce 24’e sonrasında da 2003–2004 sezonunda 32’ye çıkarıldı ve bu 32 takım sadece ülkelerin şampiyonları değil ülke puanları temel alınarak oluşturulan sıralamadaki duruma göre başarılı liglerin ikincileri, üçüncüleri hatta dördüncüleri olarak belirlendi. Örneğin geçen seneki sıralamaya göre La Liga, Serie A ve Premier League’in ilk iki sırasındaki takımlar adlarını doğrudan ŞL gruplarına yazdırırken bu ligleri üçüncü ve dördüncü sırada tamamlayan ekipler de 3. eleme turundan bu turnuvaya katılmaya hak kazandılar. Öte yandan Macaristan, Hırvatistan ya da İsveç şampiyonlarının ŞL’ye katılabilmeleri için tam 3 ön eleme turu geçmeleri gerekti ve nitekim aralarından bunu başarabilen olmadı.

Elbette bu durum çok sayıda iyi ekibin aynı anda ŞL’de yer almasına olanak sağladığından bu turnuvanın değerini ve önemini çok artırdı ancak diğer taraftan turnuvanın kapıları vasat Avrupa liglerinin şampiyonlarına kapandı ve maçların sadece birkaç ülkenin sınırlı sayıdaki ekibi arasında sürüp gitmesine neden oldu. Ayrıca, yine ülke başarıları bazında kulüplere ödenen ve kulüplerin bütçelerinin önemli bir kısmını oluşturan ŞL gelirlerinin sadece katılımcı takımlara ödenmesi de büyük liglerin önde gelen takımlarının bir sonraki sene yine ŞL’ye katılmalarına ön ayak olma durumundadır.

Bu sene İngiltere ŞL’ye 4 takımla katıldı ve 4 takımını da çeyrek finale taşımayı başardı. Dahası, yarı final oynayan takımların 3’ü İngiliz takımıydı ve nihayet Moskova’da oynanacak final karşılaşması da Chelsea ve M.United arasında oynanacak. Bir başka deyişle ligde de birbirleriyle amansız bir mücadele içinde olan iki İngiliz ekibi kozlarını paylaşmak için bir de ŞL kulvarını kullanacak.

Hal böyle olunca aslında adı üzerinde Şampiyonlar Ligi olan turnuva, özünden ayrılarak Büyük Kulüpler Ligi ya da Devler Ligi halini alıyor ve sadece güçlü kulüplerin katıldığı, katılan kulüplerin ekonomik olarak güçlendiği ligde bu anlamda da bir kısır döngü yok değil.

UEFA’nın ülkelere 4 takımdan fazla takımla bu turnuvaya katılamama şartı getirmesi söz konusu monotonlaşmayı önlemek için yetersiz de olsa bir çaba ancak UEFA başkanı Platini bu göreve seçilmeden önceki vaatlerini ve planlarını yerine getirme fırsatı bulamadıkça finalde Juventus ile Milan’ın (2003) ya da bu sene olduğu gibi Chelsea ile M.United’ın karşılaştığı birçok İspanya, İtalya ya da İngiltere Şampiyonlar Ligi izleyeceğiz gibi görünüyor. Gerek Avrupa’daki diğer takımların da güçlenmelerini sağlamak gerekse bu turnuvayı çok daha renkli bir hale sokabilmek için UEFA’nın bir dizi değişiklik daha yapması gerekiyor aksi takdirde sürekli aynı ligler ve aynı takımlar arasında gidip gelen ŞL kupasının bu zinciri kırması hiç de mümkün görünmüyor.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..