Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '13

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

İngiltere Ziyaret Vizeleri

İngiltere Ziyaret Vizeleri
 

İngiltere Ziyaret Vizesi


1. Turistik ziyaret veya arkadaş ziyareti (General visit)

Birleşik Krallık’ı turist olarak ziyaret etmek veya BK’daki arkadaşlarınızla kalmak istiyorsanız genel ziyaretçi olarak (veya 18 yaşın altındaysanız çocuk ziyaretçi olarak) başvurmanız gerekir.Çocuk ziyaretçi (child visitor) kategorisi, Birleşik Krallık’ta maksimum 6 ay kalmak isteyen 18 yaş altı çocuklara yöneliktir (bir akademik ziyaretçiye eşlik edecekse maksimum 12 ay kalabilir). Maksimum 6 ay öğrenim görmek isteyen çocuklar da bu kategoride başvuru yapmalıdır. 18 yaşın altındaki bir çocuk 6 aydan uzun süreyle öğrenim görmek istiyorsa Tier 4 (Child) kategorisinde başvuru yapmalıdır.

2. Aile ziyareti (Family visit)

Birleşik Krallık’ta bulunan aile üyelerinizi ziyaret etmek istiyorsanız ve 18 yaşını doldurmuşsanız aile ziyaretçisi (family visitor) kategorisinde, 18 yaşın altındaysanız çocuk ziyaretçi (child visitor)kategorisinde başvuru yapmanız gerekmektedir.
 İngiltere göçmenlik kanunları uyarınca aşağıdaki kişileri ziyaret etmek istiyorsanız şayet İngiltere turist vizesi başvurunuz aile ziyareti kapsamında değerlendirilecek ve İngiltere turist vizesi aile ziyareti ile ilgili kurallara tabi olacaktır;
 Eş, baba, anne, oğul, kız çocuk, büyükanne, büyükbaba, torun, erkek kardeş, kız kardeş, amca, dayı, teyze, hala, yeğen ve birinci dereceden kuzen ( amca, dayı, teyze, hala, oğlu veya kızı), kayınbaba, kaynana, kayın birader, baldız, veya gelin ve damat, üvey baba, üvey anne, üvey oğul, üvey kız çocuğu, üvey kardeş ve son olarak, başvuru sahibinin son üç yıl içerisinde iki yıl boyunca birlikte yasadığı ancak evli olmadığı partneri.

3. İş ziyareti (Business visit)

Birleşik Krallık’ta iş yapmak istiyor ve 18 yaşınızı doldurmuşsanız iş ziyaretçisi (business visitor) veya 18 yaşından küçükseniz çocuk ziyaretçi (child visitor) kategorisinde başvuru yapmanız gerekmektedir. Akademik ziyaretçiler ve NHS (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi)’de staj yaparak tecrübe edinmek isteyen veya PLAB (Mesleki ve Linguistik Değerlendirmeler Kurulu) testine girecek nitelikli yabancı doktorlar ve gözlemci diş hekimleri buna dahildir.
 Herhangi bir toplantı veya iş görüşmesine katılmak, ticari anlaşma veya sözleşme görüşmek ve imzalamak üzere yapılan görüşmeler, iş potansiyelini ölçmek üzere saha araştırması yapmak, satın alınan mal veya hizmetin detaylarını incelemek, görüşmek, öğrenmek amaçlı ziyaretler, tır şoförleri, konferansa katılmak, toplantı veya görüşmelerde yardımcı olacak görevliler, tercüman, asistan vs., garanti kapsamında bulunan ve İngiltere’deki bir müşteriye satılan bir malın servisini yapmak, onarmak, düzeltme yapmak veya monte çalışmaları, fuara vs katılmak isteyenler vb.

Akademik ziyaretçiler

İngiltere akademik ziyaretçi vizesi İngiltere turist vizesi (genel bilgiler) bölümüne ek olarak şu şartlara ve kriterlere tabidir;

Akademik araştırma yapmak üzere İngiltere’ye gitmek isteyen şahıs maaşlı izne ayrılmış olmalı ve bu işveren özel bir araştırma şirketi haricinde bir enstitü olmalıdır.

Öğrenci değişimi benzeri uygulamalar gibi akademik personel değişim programına istinaden İngiltere’ye gelmek isteyen akademisyenler de akademik ziyaretçi kategorisi içerisinde bu İngiltere vizesi ne başvurabilirler.

Araştırma ve klinik uygulamalarda yer almak isteyen doktor veya dişçiler de bu kapsamda bu İngiltere vizesi ne başvurabileceklerdir.

Herhangi bir şekilde akademisyen olarak veya diğer bir iş sıfatı ile herhangi bir işte kesinlikle çalışmamak gerekmektedir. İngiltere de iş başvurusunda bulunmamak zorundasınız.

Ayrıca yapacağınız araştırmalar ile ilgili finansmanın İngiltere deki kalış süresince oluşabilecek masraflarınız gibi karşılanabileceğini ispatlamanız gerekmektedir.

Akademik ziyaretçi vizesi diğer İngiltere turist ( ziyaretçi ) vizelerinin aksine 12 aylık süre için alınabilecektir. Dolayısıyla diğer turist vizelerinde söz konusu olan 6 aylık şart bu amaçla yapılacak bir başvuru için geçerli değildir.

Bu İngiltere turist vizesi başvurunuz reddedildiği takdirde itiraz hakkınız olmayacaktır.

Birleşik Krallık’a Tier 1 (Entrepreneur/Girişimci) olarak gelmek istiyorsanız ve görüşmeler yapmak ve finansman bulmak için öncelikle burada zaman geçirmeniz gerekiyorsa, prospective entrepreneur (girişimci adayı) olarak vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

İş ziyaretçisi (business visitor) kategorisi, kısa süreliğine Birleşik Krallık’a gelip iş yapmak isteyen kişilere yöneliktir. Buna akademik ziyaretçiler, ziyaretçi/misafir profesörler, yabancı haber medya temsilcileri ve sahada film ekibi üyeleri dahildir.

Ancak, birtakım iş faaliyetleri yürütecekseniz veya eğitim alacaksanız puana dayalı sistem kapsamında başvuru yapmanız gerekir.

Prospective entrepreneur (girişimci adayı) kategorisi, Birleşik Krallık’taki bir işletmeye katılmak, Birleşik Krallık’ta bir işletme kurmak veya devralmak ve aktif olarak bir işletmenin yürütülmesinde yer almak üzere risk sermayedarları veya BK devlet daireleri ile görüşmeler yapan kişilere yöneliktir. Bu kategori bu kişilerin puana dayalı sistemin Tier 1 (Entrepreneur/Girişimci) kategorisi için finansal kriterleri karşılamak üzere finansman elde edebilmeleri için maksimum 6 ay süreliğine BK’ye girmelerine olanak verir.

4. Eğitim Ziyareti

Maksimum 6 ay (veya İngilizce kursuna gidecekseniz maksimum 11 ay) süreyle Birleşik Krallık’ta eğitim görmek istiyorsanız ve çalışmayacaksanız; student visitor (öğrenci ziyaretçi) olarak (18 yaşını dolduranlar için) veya çocuk ziyaretçi (child visitor) olarak (18 yaşından küçükler için) vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

Tier 4 kapsamında öğrenim görmek istiyor ancak eğitiminizi ayarlamadıysanız prospective student (öğrenci adayı) kategorisinde başvuru yapabilirsiniz.

12 yaşın altındaki çocuğunuz Birleşik Krallık’ta Tier 4 (Child/Çocuk) kapsamında öğrenim görecekse, çocuğunuza eşlik etmek için parent of a child at school (çocuk öğrencilerin anne ve babaları) olarak başvuru yapabilirsiniz.

Birleşik Krallık’ta kısa süreli eğitim almak isteyen (başlangıç seviyesinde İngilizce kursu veya işle ilgili eğitim kursu)18 yaşını doldurmuş kişiler student visitor (ziyaretçi öğrenci) olarak başvuruda bulunabilir.

Uzun dönem eğitim almak istiyorsanız veya eğitimin yanı sıra çalışmak da istiyorsanız (işe yerleştirme programı dahil) Tier 4 (General/Genel Öğrenci) kategorisinde başvurmanız gerekir.

Ziyaretçi öğrenciler (student visitors), Birleşik Krallık’ta 6 ay süreyle (İngilizce kursuna gidecekse 11 ay) kalabilir. Birleşik Krallık’a girişinizde pasaportunuza kalış izni süreniz damgalanır ve bu süreyi uzatamazsınız.

5. Spor ziyaretçisi

LOCOG (Londra Olimpik ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi) tarafından akredite edilmiş olmaları şartıyla, 2012 Londra Olimpik ve Paralimpik Oyunlarındaki atletler, antrenörler, yetkililer ve medya temsilcileri için özel düzenlemeler mevcuttur. İngiltere’yi 30 Mart – 8 Kasım 2012 tarihleri arasında ziyaret etmek istiyorlarsa Olimpik ve Paralimpik Oyunlar aile ferdi ziyaretçileri bölümünde İngiltere’ye nasıl vizesiz seyahat edebilecekleri açıklanmıştır.

Birleşik Krallık’taki başka bir spor etkinliğinde yer almak istiyorsanız, spor ziyaretçisi (sports visitor) veya izinli ücretli etkinliklere gelecekseniz ziyaretçi olarak (18 yaşın altındaysanız çocuk ziyaretçi/child visitor olarak) başvuru yapabilirsiniz. Ziyaretçi şartlarını karşılamıyorsanız, puana dayalı sistemde Tier 5 (Temporary workers – Creative and sporting/Geçici işçi – Yaratıcı ve sporcu) kapsamında başvurmanız gerekir.

6. Gösteri ziyareti

Birleşik Krallık’a gösteri yapmak için entertainer visitor (gösteri ziyaretçisi) veya izinli paralı bir gösteriye (sanat festivali, müzik yarışması, hayır etkinlikleri v.s.) katılmak için ziyaretçi olarak gelebilirsiniz (18 yaşın altındaysanız çocuk ziyaretçi/child visitor olarak). Ziyaretçi şartlarını karşılamıyorsanız, puana dayalı sistemde Tier 5 (Temporary workers – Creative and sporting/Geçici işçi – Yaratıcı ve sporcu) kapsamında başvurmanız gerekir.

7. Başka amaçlarla ziyaret

Birleşik Krallık’ta evlenmek veya hemcins birlikteliğinizi tescil ettirmek istiyorsanız ve 6 ay içerisinde Birleşik Krallık’ı terk edecekseniz, evlilik veya hemcins birlikteliği için ziyaretçi olarak vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunun için evlilik veya hemcins birlikteliği töreni ile ilgili ayarlamaları/planları kanıtlamanız gerekir. Ancak, evlilik veya hemcins birlikteliği töreninden sonra Birleşik Krallık’ta yaşamak istiyorsanız bu vize türü sizin için uygun değildir.

Evlenmek veya eşcinsel beraberliğini kaydettirmek isteyen kişilerden, yani partnerlerden herhangi birisi Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülkeler veya İsviçre vatandaşı ise, bu kişilerin İngiltere de evlilik yapmak veya eşcinsel beraberliğini İngiltere de kaydettirmek için herhangi bir İngiltere vizesi başvurusu yapmasına gerek yoktur. Bu kişiler serbestçe İngiltere’ye giriş yapıp bu amaçlarını gerçekleştirebilirler.

Ancak evlenecek olan veya eşcinsel beraberliklerini kaydettirmek isteyen kişilerden birisi veya her ikisi AEA veya İsviçre vatandaşı değilse, bu takdirde AEA ve İsviçre vatandaşı olamayan eş veya her iki partner İngiltere vizesi almak zorundadır.

Yapılacak olan başvuru evlilik işlem ve sürecinin İngiltere de gerçekleştirilmesi amacına yönelik olmalıdır. Bunun anlamı, eğer eşler evlilik sonrasında İngiltere de kalmak ve bu ülkede yaşamak gibi bir amaçla İngiltere de evlilik yapmak istiyorlarsa bu vizeye başvuramazlar. Eşler kesinlikle evlilik sonrası ve kendilerine verilen İngiltere vizesinin bitiş tarihinden önce ülkeyi terk etmek zorundadırlar.

Evlilik veya eşcinsel beraberliği kaydettirme amaçlı olarak İngiltere turist (ziyaretçi) vizesi başvurusu yapmak isteyenlere verilecek olan vize süresi diğer normal İngiltere turist (ziyaretçi ) vizesi kategorilerinde olduğu gibi 6 aydır.

Şayet vize başvurunuz başarılı olursa İngiltere de yetkilendirilmiş olan herhangi bir evlendirme dairesinde veya eşcinsel beraberliği kayıt dairesinde evlenebilir veyahut birlikteliğinizi kayıt altına alabilirsiniz.

Birleşik Krallık’ta özel bir kurumda tıbbi tedavi görmek istiyorsanız tıbbi tedavi için ziyaretçi olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak, NHS (Ulusal Sağlık Servisi) hizmetlerinden faydalanamazsınız.

8. Birleşik Krallık’tan transit geçiş

Başka ülkeye geçmek üzere maksimum 48 saat süreyle Birleşik Krallık’a gelmek istiyorsanız transit ziyaretçi (visitor in transit) olarak Birleşik Krallık’a giriş yapabilirsiniz; ancak, 48 saatten fazla kalamazsınız.

 

Yazan: Fatih ÇETİNTAŞ

British Council sertifikalı İngiltere Vize & Eğitim Danışmanı

ingiltere vizesi

 
Toplam blog
: 26
: 4167
Kayıt tarihi
: 03.09.12
 
 

Birleşik Krallık Vize & British Council sertifikalı Eğitim Danışmanı ..