Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '13

 
Kategori
Tarih
 

İnönü mü? Menderes mi? Man'ler mi?

İnönü mü? Menderes mi? Man'ler mi?
 

milliyet.com'dan alınıp düzenlenmiştir.


Yeter!

İngiliz'in doğan veliahttı haberleri kardeşimizin ameliyatını unutturur. Almanın Mercedes' ine bineceksin. Japon da bir hızlı tren varmış saatte dört yüzü geçiyormuş, onunla uçarız. Hele ABD' ye ait Batman'ı Süpermen' i Spiderman'i olsa bu memlekette hiç sorun kalmaz. Gıptalarımız vardır onlarda.

ABD' ye ait o üçlüsü ve gelişmişliği haricinde diğer şeyleri pek sevilmez. Sevilmeyince karşıtlık başlar "Marshall yardımı Menderesin işi, o teslim etti bizi" abalıyla, abayı giydiren bulunmuştur.

Yaklaşık elli sene sonra biri çıkar bizi bilgilendirir. ABD (US; Birleşik Devletler) ile 23 Şubat 1945'te imzalanan " Borç verme ve kiralamalarla" ilgili olan bu anlaşma" TBMM'nde 4780 sayıyla yasalaşmıştır.

İkincisi 27 Şubat 1946 tarih ve 4882 sayılı yasayla kabul edilen bir kredi anlaşmasıdır. Bu anlaşmanın özü, dünyanın değişik yerlerinde ABD'nin elinde kalan ve geri götürülmesi pahalı olan, eskimiş savaş artığı malzemeyi satın alması koşuluyla Türkiye'ye 10 milyon dolar borç verilmesidir.

Üçüncüsü 12 Temmuz 1947'de imzalanan Askeri Yardım Anlaşması "Karşılıklı Yardım Anlaşması" tır.

Bunlar imzalanırken Menderes iktidarda mıdır? Hayır ama 1950 den sonra olacak ya...

İsmet İnönü nerededir? O tarihte devletin başında milli şeftir ama mecliste değildir.

Mustafa Kemal Atatürk İttihatçıdır ama İttihatçılara karşı duran ittihatçıdır. Vahdettin veliaht iken Mustafa Kemal 15 Aralık 1917 de birlikte Almanya'ya giderler. Vahdettin'in mührü ile ordu müfettişi olarak görevlendirilir ama hep Vahdettin düşmanıdır.

Ünlü 31 Mart vakasında Harekat Ordusu; 3' üncü Ordudan bir fırka komutası Hüseyin Hüsnü Paşa’ya verildi ve kurmay başkanı Mustafa Kemal’di. Bu kuvvetin yanı sıra Edirne’de bulunan Şevket Turgut Paşa komutasında bir tümen ve kurmayı ise Kazım Karabekir’di. Sonuçta 2' inci ve 3' üncü Orduların beraberce İstanbul’a asker sevk etmeleri kesinleşti. Ordunun genel komutanlığını ise Mahmut Şevket Paşa yapmaktaydı ama nasıl oluyorsa Mustafa Kemal harekat ordusunun başındadır.

Çanakkale savaşlarında Alman general Otto Liman Von Sanders1915’ te, Osmanlı kuvvetlerini yöneten Alman Deniz generalidir(amiral) ama Miralay (albay)rütbesinde grup komutanlığı Çanakkale savaşını kazandırır.

Bu örneklemeler çoğaltıla bilir.

Tek partili dönemi rahmetli babaannem anlatırken "Ne biliyim oğul aklımız ermezdi" diye başlardı.

Belki Bat-Süper-Spider Manlar olsaydı bizde de durum düzeltilirdi. Tek tek ahali gezilir, okumayı öğrenemedikleri ve dolayısıyla alışkanlıkları olmadığı için anlatırlardı, araştırma alışkanlığımız olmadığı için onlar dev ekranda gösterirlerdi.Kim bilir bu sahte kahramanlıklar ne hale dönüşürdü?

Kısaca bir kısmımız İnönü'yü diğer kısmımız Menderesi bazımız da ikisini de bir türlü sevmeyiz. Ama Bat-Süper-Spider Manlar deki sevgimiz bu sevgisizliğimizi ortadan kaldırırdı bence...

 

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..