Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '11

 
Kategori
Eğitim
 

İnşaat işçisi gibi olmak ya da olmamak

İnşaat işçisi gibi olmak ya da olmamak
 

ezgi umut / 2009


Bir veli öğrencilerin inşaat işçisi gibi çalıştırıldığı okul yönetimini valiliğe şikayet etmiş. Çocukları harç taşırken de videoya almış zaten. Olay Uşak 'ta geçiyor.

Bu haber beni düşündürdü. Neyi mi? Köy Enstitülü yılları ve Köy Enstitülerinde okuyan Cumhuriyet çocuklarını.

Köy Enstitülü yıllarda yetişmiş pek çok insanın, ellerinde mala, harç karıp duvar örüp okullarını, işliklerini hep birlikte ortaya çıkardıklarını anlatan nice yazılar okudum anı kitaplarında. Sonra o okullar kapatıldı.

Bugüne kadar yaptıkları bu işten, işçilikten yakınarak söz edenine rastlamadım. Tabii şartlar başkaydı, bambaşka. Devlet fakirdi, ekmeğin karneyle dağıtıldığı zamanlardı ve günümüzdeki otoyol kenarlarındaki, büyük meydanlardaki abartılı çiçek tarhları da, gölgesiz bodur ağaçlar da yoktu o zamanlar. Yani diyeceğim o ki devletin vergilerle topladığı paralar har vurup harman savrulmadığı kıtlık günleriydi. Köy Enstitüsü'ne gelen çocuk geleceğinin o çatı altından geçeceğinin bilincindeydi.

Şimdi çocuklar bir değil bir kaç üniversite bile bitirseler iş aslanın ( torpilin ) ağzında. Bunu görecek kadar enformasyon bolluğu örnekleri var. Üstelik yolları sokakları uyduruk bitkilerle süsleyip, bir de sulamak için bir sürü adamı otoban kuyruklarındakilerin gözüne sokarcasına çalıştırması,- ahanda görün işte belediyemiz , hükümetimiz iş yapıyor aman da ne çalışkan- onca vergiyi sağa sola saçan devletin hükümetinin, sıra okullardaki inşaat işlerine geldiğince nedense cebinde akrep varmışçasına davranması da cabası.

Ne çocukların ne de öğrenci velilerinin böyle işlere gönüllü katılacaklarını düşünmek günümüz koşullarında saflık olur, hele de büyülk merkezlerdeyse. Evinde bir bardak suyu doldurması istenmeyen çocuğa kovalarla harcı taşıtmak , öğrenci gönüllü gibi görünse de, nice uygundur, tartışılır. .

Veli, sen rüzgarlı çamurlu otoyolları çiçekle besleyeceğine, asıl çiçeklerimiz olan çocuklarımıza yap yatırımı ey hükümet derse haksız mı? Okul tamiri için bir kaç günlük işçi ödeneği tahsisatı ayıramıyor mu devletimiz, diye sorarsa haksız mıdır?

ezgiumut 2011 Nisan 20

Önemli not: Tabii yorumcuların söz ettiği okul sobasının tutuşturulması şu, bu, köy okullarında eleman olmayışı nedeniyle imece davranışlar olabilir günümüzde de ama bu konularda dahi öğretmenlerin çok dikkatli olması gerekir. Yıllar önce sobayı tutuşturayım derken kendisi ateş alan yavrucuğu kurtarmak için cayır cayır yanan genç öğretmenleri duymadılarsa, söylemek anımsatmak gerek. Belki de köylerde soba yakma temizleme işini sırayla velilerin üstlenmesi günümüz koşulları için daha mı iyi olur diye düşündüm de...

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..