Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '13

 
Kategori
İnançlar
 

İnşallahı maşallahı yok

İnşallahı maşallahı yok
 

İnşaallah Allah izin verirse demektir.


İnşaallah. Bu öyle bir kelime ki, içinde hem umut, hem teslimiyet gizli. Ancak son zamanlarda hele ki bir dönem bu kelime neredeyse "umutsuzluğun ve boşverme"nin simgesi haline getirildi. 

"Ne demek İnşaallah. Bunun İnşallahı Maşallahı yok tamam mı? Mutlaka yapacaksın."

"Ohooo işimiz İnşallaha kaldıysa yandık, sen baştan yan çiziyorsun."
Tanıdık cümleler değil mi? Bazen bilerek bazen bilmeyerek bir çok insan bu ve buna benzer cümleler kuruveriyor hayatta. İçimi acıtan bu yaklaşımı biraz netleştirmek için bugün sizinle "İnşaallah" kelimesini irdeleyelim istiyorum. İnşaallah hayırlara vesile olur.

İnşaallah, "Allahü teâlâ dilerse olur" manasına gelen ve bütün işlerini Allahü teâlânın dilemesine havale etmek için söylenen kelimedir ve en özet tanımıyla"Allah'ın teâlânın  izniyle" şeklinde açıklanabilir.

Her işimizde İnşaallah demek gerekmektedir çünkü İnşaallah Allahü teâlânın huzurunda itaat edenlerden olmak için bir duadır aslında. Ondan gelenin en hayırlı olacağına ve ondan geleni başla göz üstüne kabul ettiğimize şahittir bu dua. Hadis-i şerifte, "İnsanlar için, inşallah demekten daha faziletli itaat edicilik yoktur" buyurulmuştur.

- "Şunu yapacağım" veya "Yarın şuraya gideceğim" gibi planlar kurarken bile İnşallah demelidir. Çünkü gaybı Allahü tealadan başkası bilemez ve başımıza ne geleceğini bilemediğimiz için en hayırlısını dileme adına bu duayı okumak faziletlidir.

- Bir kimse ile bir şey kararlaştırırken inşallah denirse, sonradan o iş yerine getirilmezse, yalancı olunmaz. (Miftah-ül cennet)

- Kesin işlerde de inşallah denir. Mescid-i harama girileceğini Allahü teâlâ bildirdiği halde, inşallah denmesini öğretmek için, (Mescid-i harama inşallah gireceksiniz) buyurdu. (Fetih 27)

- İsmail aleyhisselamın, (Babacığım, sana emredilen ne ise, onu yap! İnşallah beni sabredicilerden bulursun) dediği de Kur'an-ı kerimde bildirilmektedir. (Saffat 102)

- Peygamber efendimiz de, mezarlığa uğrayınca, ölüm muhakkak olduğu halde, ilâhi terbiye gereği olarak, (İnşallah biz de size kavuşacağız) buyurdu. (Müslim)

- Peygamber efendimiz, duasının kabul olacağını âyet-i kerimeye istinaden kesin olarak bildiği halde şöyle buyurmuştur;

"Her Peygamberin duası kabul olur. Her Peygamber, ümmeti için dünyada dua etti. Ben ise, Kıyamette ümmetime şefaat izni verilmesi için dua ediyorum. Duam inşallah kabul olacak. Müşrik olmayanların hepsine şefaat edeceğim:" [Müslim]

Hazret-i Süleyman’ın imtihanı

Kur'an-ı kerimde mealen; (Biz Süleymanı imtihan ettik. Tahtının üstüne bir ceset bıraktık. Daha sonra o, yine [Rabbine] döndü) buyurulmuştur. (Sad 34)

Fahreddin-i Razi hazretleri buyuruyor ki:

Süleyman aleyhisselam, bir gecede, zevcelerinin hepsini dolaşacağını, onlardan herbirinden birer erkek çocuk dünyaya geleceğini, Allah yolunda muharebe edeceklerini söyledi. Fakat, inşallah demeyi unuttu. Sakat bir çocuk dünyaya geldi. Bunu götürüp, babasının tahtına bırakıverdiler. Hadis-i şerifte, (Yemin ederim ki, Süleyman aleyhisselam inşallah deseydi, dediği gibi olurdu) buyuruldu. (Buhari)

Resulullah efendimize; Ruh, Eshab-ı Kehf ve Zülkarneynden sorulunca; (Yarın gelin, haber vereyim) buyurmuş, inşallah demeyi unutmuştu. Bu sebeple birkaç gün Resulullaha vahiy gelmedi. Sonra şu mealdeki âyet-i kerime nazil oldu:

"İnşallah demeden hiçbir şeyi yarın yapacağım deme!"  [Kehf 23, 24]

(not: Peygamberler günah işlemez. Bunun gibi hareketlerine zelle denir.)

Bununla ilgili bir de Karagöz Hacivat hikayesi anlatmak istiyorum sizlere.

Karagöz bir gün karısına "hanım ben çarşıya gidiyorum akşama varmadan gelirim" der. Hanımı da "İnşallah de bey İnşaallah" deyince "Karagöz sinirlenir, yav bunun İnşaallahı Maşaallahı mı var çarşıya gidip geleceğim yahu" diyerek söylene söylene çarşının yolunu tutar. Evine dönerken yolda onu gasp ederler ve onu bir yere kapatırlar. Ancak üç gün sonra üstü başı parçalanmış, yüzü gözü morarmış bir şekilde evine varabilir Karagöz. Kapıyı hızla çalar. Karısı yukarıdan seslenir "Kim o?". Karagöz can havliyle seslenir.

"Aç hanım aç, İnşallah ben geldim!"
İnşallah, (Allahü teala izin verirse) demektir. "Allah izin verse de olmaz" demek, Allahü teâlânın kudretine inanmamak olur. Maşallah da, beğenilen şeyler görüldüğünde, (Bu, Allahü teâlânın dilediği ve ihsan ettiği şeydir. Allah korusun, Allah nazardan saklasın) anlamına gelen, mübarek bir sözdür. Bu kelimelerle alay maksadı ile öyle söylemek küfür olur. Bu nedenle bu iki kelimeyi kullanırken bunların mübarek kelam olduğunu akıldan çıkarmamalı, tek kelimeyle büyük sırlara mazhar bir duayı ettiğimizi de bilmeliyiz.

Ayrıca büyükler buyurmuş ki bir işi yapmayacağınız bildiğiniz halde yalan yere "İnşaallah" demeyin bu Allahü tealanın ismini kullanarak yalan söylemektir ve günahtır. İnşaallah baştan savmak, karşındakini susturmak için söylenecek bir söz değildir.


Bir sonraki yazıda İnşaallah sağlıkla ve afiyetle buluşmak üzere....

 neslihan SULTAN PALA

Yararlanılan Kaynak: http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1972

 

 
Toplam blog
: 35
: 2068
Kayıt tarihi
: 03.09.11
 
 

1970'li yıllarda başlayan yaşam serüvenimde yazmak daima benim için itici bir güç oldu. İstanbul ..