- Kategori
- Psikoloji
- Okunma Sayısı
- 1097
İnsan abstraksiyonları
İnsan denen meçhulü tanımlamak o kadar da kolay olmasa gerek . Tarihin ilk çağlarından beri bütün bilim dalları insanı ve onu ilgilendiren ergonomiyi tanımlama çabasındadırlar. Süreç içerisinde yapılan bazı tanımları şöyle sıralayabiliriz.
Homo faber (yapımcı insan )
Homo Sapien ( düşünen insan)
Homo Ludens ( Oyuncu insan)
İnsanları inceleyen bilim insanlarının sorularının büyük bir kısmı cevapsız kalıyor. Bu, insan denen kompleks varlığın çok boyutlu olması ve bir kalıba girmek istememesinden kaynaklanıyor. Çağdaş bilimin insan tanımlaması şöyledir. “ İnsan psiko, sosyo, fizyolojik bir varlıktır.” Bu tanımlamalar yinede insanı tanımlamakta yetersiz kalmaktadır. Çünkü insan hakkındaki düşüncelerimiz inanç ve duygularımıza göre değişir.
Bir maneviyatçı ile bir maddiyatçı, sodyum klorürün kristali için aynı tanımı kabul etmesine karşı insanın tanımında anlaşmazlar. Yerleştirilen bir yumurtanın içinde bulunan genleri, bu yumurtanın içinden çıkan ferdin karakterlerini nasıl tayin eder ve tespit ediyorlar?
İnsan organizmasının bir bütün olarak organ, doku, sıvı ve kaslardan oluştuğunu biliyoruz. Fakat birbiriyle nasıl bir şarkının ahenkli notları gibi organize oldukları bize hala meçhuldür. Kadın ve Erkek farklılıkları neden kaynaklanıyor. Nasıl oluyor da bireysel farklar iki kardeşte bile farklılık gösterirken tüm insanların ortak bazı özellikleri oluyor bu gibi sorular bilim için bazı açıklama çabalarına rağmen hala bir meçhul olarak kalmaya devam ediyorlar.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bir de Ecce Homo ( Üstün insan ) vardır ki, tercihimi hep ondan yana kullanırım:) Her ne kadar sayıları azsa da, olanlara bile hayranlıkla bakıyorum. Bkz; Prof. Ünsal Oskay
Tülin Aksoy 18.08.2008 22:42- Cevap :
- evet haklısınız...soyları tükenmek üzere 19.08.2008 18:11