Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '17

 
Kategori
Felsefe
 

İnsan ağacının meyvesi "kader çiçeği"

İnsan ağacının meyvesi "kader çiçeği"
 

Kader bir çiçek gibidir. Açması için sabır, sebat gerekir.


Bilge insanın sadece tek bir fikri vardır hayata ve hayat akışına dair. O da her şeyin en güzelinin, en iyisinin olacağıdır.

İnsan zekasıyla her an binlerce fikir üretebilir ancak bir yere varamaz.

Ne kadar düşünürse düşünsün geleceği öngöremez, bilemez. Hayat kontrolü dışında akar.

İnsan bir ağaç ise meyvesi de kaderinde saklıdır. Ağacın tohumunun henüz toprağa ekildiğinde ağacın meyvesinin potansiyelini kendi içinde saklaması gibi. O yüzden insanın kaderi insan ağacının toprağa ekilme sebebidir. Kader insanın yaşam amacıdır, varlık sebebidir.

Ağaç büyürken ne ağacı olduğunu bilmez. Zira, çevresindeki her ağaç farklıdır.

Farklı ağaçların açtıkları meyvelere bakar “acaba en bu meyveyi mi vereceğim der?”. Açmamış ağaçlara bakar “ne olacak diye sorar?” kendine.

Hangi meyveyi vereceğini henüz çiçek açmadıysa bilmez. Belki çiçek açtıysa ve açan çiçeği ilk defa gördüyse, o zaman da açan çiçeğin hangi meyve olduğunu bilmez. Sabretmek ve meyvenin çiçekten gelişmesini beklemekten başka çaresi yoktur.

Hangi meyvenin açacağı onu o ağaç yapan tohumda, yani kaderinde saklıdır. Tek sorun kaderinin ne olduğunu bilmemesidir.

Zaman ile bu kader çiçeğinin açılmasını izleyecektir. Tek kontrol sahibi olduğu şey bu kader çiçeğinin hangi deneyimlerle açacağına karar verebilmektir. Bunu da içinde bulunduğu tarlayı saran güzel ve zor koşullara verdiği tepkiler belirler. Kaderinin çiçek açması sürecinde hayata ve yaşadıklarına verdiği tepkileri bilinçli seçmek dışında bir başka imkanı yoktur.

Kader çiçeği elbet açacaktır. Ağacın var oluş amacı mutlaka o meyveyi açtıracaktır. Yapması gereken gelişen olaylarla mücadele etmek yerine olanı olduğu gibi kabul edip, var oluşun gizemlerine elinden gelenin en iyisini yaparak rıza göstermektir.

Ne olacağı kaderinde saklıdır ancak bunun nasıl yaşanacağı ağaca bağlıdır.

Sen de ey bir ulu ağaç olan insan!

Sen de kader çiçeğinin açılmasını izle. Şahitlik et hayatın gizemlerine. Kendinle, hayat ile, var oluş ile mücadele etme.  Tek yapabileceğin olaylara, yaşadıklarına iyilik, doğruluk, güzellik ve adaletle davranarak karşılık vermek ve gerisini yaşamın bilgeliğine bırakmaktır.

Bir var oluş amacının olduğuna inan. “Allah insanın canını alacak olsa rızkını alır” der eskiler. Nefes alıyorsan kader çiçeğinin açmasına daha vardır. Henüz meyve açmana zaman vardır. Anda ve akışta Aşk ile kal ve yaşa. Ne yaparsan yap Aşk ile yap. Gerisi detay.

Sevgiler,

Kenan

https://twitter.com/Naacel

https://www.facebook.com/public/Kenan-Kolday

https://instagram.com/naacel/

http://naacel.blogspot.co.uk/

http://www.felsefetasi.org/author/kenan-kolday

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..