Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Eğitimci ve Yazar Uğur KALKAN

http://blog.milliyet.com.tr/ugurkalkan

01 Haziran '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İnsan beyninin gücü ve özellikleri

İnsan beyninin gücü ve özellikleri
 

İnsan beynindeki karmaşık sistemi ve yüksek işlem hacmini açıklayabilmek için verilebilecek hiçbir örnek yoktur ve kıyaslanabilecek bilinen hiçbir yapı tanımıyorum. Verilen rakamsal ifadeler, bilgiler her geçen gün eskimekte ve her an yeni çalışmalarla birlikte beynin bilinmeyen bir yönünü daha keşfetmekteyiz. Belki de siz bu kitabı elinize aldığınızda beynin hangi yeni mucizesini öğreneceksiniz, kim bilir.

Evet, beyin bir mucize ve onu bildiğimiz kadar bile kullanabilsek, onun özelliklerini kavrayıp o şekilde davranabilsek, beynimizi korumayı ve geliştirmeyi öğrenebilsek; daha mutlu, daha uyumlu, daha başarılı bir yaşam sürebiliriz.

Gelin şimdi biraz rakamlarla devam edelim. Son araştırmalar insan beyninin 100 milyar nörondan yani sinir hücrelerinden oluştuğunu göstermektedir. Bu nöronlar birbirleriyle sinaptik bağlantılar kurar. İnsan beyninde yaklaşık 100 trilyon sinaps bulunur. Görüldüğü gibi beyinde, her an kendi aralarında iletişim imkanına sahip milyarlarca hücre vardır. Beyindeki 100 milyar nöronun tamamı birbirine bağlı değildir. Bağların sayısı arttıkça zekamız, yani beynimizle yapabileceğimiz iş gelişir. Bu bağların gelişmesinin tek yolu bilgilerin birbirleriyle ilişkilendirilmesidir. Bu ilişkilendirme iki bilgiyi yan yana düşünmek suretiyle olur. Kim daha çok öğrenir ve daha çok düşünürse o daha zeki ve daha kapasiteli bir beyne sahip olur.

Bu konuyu biraz somutlaştıracak olursak: Bir bilgi bir nörona yüklenir ve başka bir bilgi de farklı bir nörona yüklenir. Bu iki bilginin yani hücrenin iletişimi sinapslarla sağlanır, böylece öğrenilenler arasındaki bu bağlantı ile hatırlama daha iyi gerçekleşir. Bu şekilde yüzlerce, binlerce hatta milyarlarca bilgi yüklenebilir. Bu kadar nörona sanırım tüm dünyadaki bilgiler çok rahat bir şekilde yüklenebilir. Fakat bu bilgilerin beyinde kalabilmesi ayrı ayrı mümkün değildir yani bağlantıların kurulması gerekmektedir. Ne kadar fazla hücre birbiriyle sinaptik bağlantı kurarsa anlamlı bilgi oluşur ve bilgilerin hafızada kalma oranı yükselir. Duyu organlarımızla algıladığımız bilgilerin nöronlara yüklenebilmesi ‘öğrenme’, nöronlara yüklenen bilginin tekrar çağrılabilmesi ‘hatırlama’ dediğimiz süreçtir.

Ayrıca çok eskilere ait bilgileri hatırlayabilmemiz nöronlarımızın hayatlarını sürdürmelerinin bir sonucudur. Vücudumuzdaki diğer hücrelerin önemli bir kısmı ortalama 100 gün yaşamakta; ardından ölmekte ve yerlerine yenileri oluşmaktadır. Bir nöronun yani sinir hücresinin ölmesi, onun taşıdığı bilginin ömür boyu kaybedilmesi anlamına gelmektedir.

* Uğur KALKAN’IN Hayat Boyu Başarı ve Mutluluk İçin - Kuantum Zeka adlı kitap çalışmasından…

 Uğur KALKAN / Kişisel Gelişim Eğitmeni

 
Toplam blog
: 16
: 1189
Kayıt tarihi
: 28.01.14
 
 

Eğitimci ve Yazardır. Uzmanlaştığı alanlarda seminer ve eğitimler veren yazar, farklı kurum ve de..