Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '17

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İnsan bir robot değildir!

İnsan bir robot değildir!
 

İnsan odaklı olmayan, onun varlığına değer vermeyen hiçbir sistem başarılı olamaz, sadece başarılıymış gibi yapar. Ülkemizdeki firmalarda, -en kurumsallaşmış görünenler dahil- çalışanları değerlendirme kriterleri çağın gereklerine göre güncellenmeyen yanlış anlayışlara dayanmaktadır. 

Çoğumuz iş hayatında benzer olaylarla karşılaşmışızdır. Sabahtan akşama kaytaran, kahve-yemek molalarını epey uzatan, 1 saatte yapacağı işi 3 saate yayan ama mesai bitti mi bir-iki saat masa başında oturup sözde fazla mesai yapan, ya da hafta sonu yarım gün iş yerine gelip gazete-dergi okuyan ve karşılığında fazla mesai ücreti kazanan tonla insan vardır. Ancak ne acıdır ki böyle insanlar makbul çalışan kabul edilip, hak etmediği halde terfiler alır iken, mesai saatlerini en etkin şekilde değerlendirip, işlerini zamanında bitirip, mesai bitiminde evine, sevdiklerine kavuşmayı ve ertesi iş gününe dinlenmiş olarak dönmeyi düşünen çalışanların da memur zihniyetiyle damgalandığına da çok rastlamışızdır. Çünkü yerleşmiş anlayış odur ki, mesai bitiminde çıkan insanın kuruma bağlılığı azdır, mesaiye kalan ise çalışmayı ve kurumu seven elemandır. Yani tamamen takiyye üzerine kurulmuş, yanlış değerlendirmelere açık, doğru hedefe varmayan -karşılıklı- bir sömürü sistemi...

Amerika'daki bir şirkette çalışmış arkadaşım, "Bizde fazla mesai yapıp yapamayacağımızı 15 gün önceden sorarlardı çalışanlara," demişti. Bizde de akşam 17.30 'da bu akşam mesaiye kalacağız e-maileri veya cuma akşam üstü söylenen, hafta-sonu mesaideyiz direktifleri vardır çoğunlukla... Bazen "Benim çalışanım mesai bitiminde çıkamıyorsa, bizim kendimizi sorgulamamız gerekir," diyen yöneticilere de az da olsa rastlarız ama bilin ki onlar da o an şirin gözükmek amaçlı bunu söylüyorlardır ve başka bir zaman o an söylediklerinin tam aksini hareketlerine yansıtacaklardır. Sonuçta onlar da aynı sistemin bir parçasıdır, o sistem sayesinde yönetici olmuşlardır ve sistemin dinamiklerinden farklı davranmaları kolay değildir.

Sözün özü, bir insan hayatı iş-aile-hobi üçgeninde dengeli olursa o insan mutlu olabilir, çevresindekileri de mutlu edebilir. Bunlardan biri ön planda olup diğerlerine zaman ayrılmıyorsa, o insan ne mutlu olabilir ne mutlu edebilir, ne ondan orta ve uzun vadede iş başarısı ve verim beklenebilir, ne de o kişinin beden ve ruh sağlığı yerinde olabilir.

İnsan bir robot değildir. İşte bunu bir gün anladığımız ölçüde gerçekten medeni olabileceğiz sanırım...

 
Toplam blog
: 17
: 487
Kayıt tarihi
: 22.03.16
 
 

Okur yazar, Kadıköy'lü... ..