Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '16

 
Kategori
Deneme
 

İnsan biraz da kendi emeğidir

İnsan biraz da kendi emeğidir
 

Yıllar önce, yollara ve yıllara düştüm bir çoğunuz gibi… Benimle yola çıkan arkadaşlarımın çoğu yorulup yürümeyi bıraktılar. Yürümeye devam edenlerle aynı yollardan yürümesek de karşılaştığımızda  aynı dili konuşabiliyoruz. Tabi ne de olsa yıllar ve yollar hepimizi ayrı yerlere savurdu… Yürüyemediysek  de savrulduk…

İnsanlar da yapraklar gibi… Dalından düştün mü düştüğün yerde kalmayacaksın. Yoksa bir çöpçü gelir ve seni gelişigüzel çöp kovasına atıverir. Şansın varsa ve renkleri güzelse yaprağının seni beğenen biri seni yerden alır ve defterinin arasına saklar ve büyük ihtimalle de unutur.

Yaprak isen savrulmak en iyisi gibi bu durumda. Maceralara spontane ayak uydurmasını, hayata entegre olmasını daha kolay öğrenirsin. Bilmediğin yerlere yolculuk güzel, ürkütücü ve heyecanlı gibi geliyor. Yaz kış yapraklarını dökmeyen ağaçlarda, aynı dalda durmak da sıkıcı. Bir şeyler yapmalı! Durmamalı! Mutlaka yapacak bir şeyler olmalı. Düştüysen savrulmalı! Ne olursa olsun sonun çöp torbası olmamalı. Mutlaka her durumda yapılacak bir şeyler olmalı!

Allah katında da bu böyledir. Enfal suresi 22. Ayetinde  “…çünkü yeryüzünde debelenenlerin Allah katında en kötüsü akıllarını işletmeyen sağır ve dilsizlerdir” yazar. Nasıl bakmak isterseniz orasından bakalım. Her açıdan her zamanda bu böyledir. Akıllarını işletmeden yaşamak, bir insanın kendisine yapabileceği en büyük kötülüktür. Madem bir yolun ortasına bırakıldık aklımızı işletmenin zamanıdır. Kendimize yön vermenin kendi  heykelini yapmanın zamanıdır. Yolun sonuna geldiğimizde ve dönüp arkamıza baktığımızda  kendi eserimizden memnun olmalıyız. Hep aynı dalda kalmamalısın hayatta. Hep yeşil de kalmamalısın! Denemeden bilemezsin! OKUmadan, okuduğunu anlamadan, aklını işletmeden,  kendine şekil vermen imkansız  değil mi? Ne der Zeus:

Kendini yontmayı unutma!

Kendi kabuğunu kendin soyabilirsin,
Kendi özgürlüğünü kendin dışarı çıkartabilirsin...

İnsan biraz da kendi emeğidir!

Öyle değil mi?

Melike ÇELİK

 
Toplam blog
: 78
: 290
Kayıt tarihi
: 02.07.11
 
 

1980 yılının buhranlı Ankara' sında gözlerimi dünyaya açmışım. Babamın işi nedeniyle çocukluk yılla..