Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '11

 
Kategori
Söyleşi
 

İnsan çok karlı bir işini satar mı?

Mesela, diyelim ki sizin altın yumurtlayan bir tavuğunuz var; hergün en azından bir altın yumurta yumurtluyor, hatta bazı günler eğer gece ışığı açık bırakmışsanız, yemini suyunu da iyi vermişseniz günde iki yumurta yumurtladığı da oluyor, ama ikinci yumurta biraz küçük oluyor. İşte böyle bir tavuğu satarmısınız?

El cevap : Evet böyle bir tavuk satılabilir. Bu bazı şartlara bağlıdır, mesela tavuğun kaç yaşında olduğuna bakmak lazım. Eğer tavuk yaşlıysa, yakında menepoza girme ve yumurtadan kesilme ihtimali var demektir. Bu durumda tavuğu, iyi bir müşteri bulup, allayıp pullayıp satmak akıl karı olabilir.

Peki ya tavuğa tanrı uzun ömür vermişse ve tavuğun daha yüz yıl hiç yumurtadan kesilmeden her gün en azından bir altın yumurta yumurtlayacağı garanti ise, böyle bir tavuk satılırmı? El cevap : Evet böyle bir tavuk satılabilir.

Efendim, dünyada herşeyin bir fiyatı vardır, en karlı işin de, kaşıkcı elmasının da, altın yumurtlayan tavuğun da. Bu fiyat denen şey arz ve talep eğrilerinin kesiştiği yerde oluşur. Altın yumurtlayan tavuğa talebin yüksek olacağı, dolayısıyla fiyatının da epey yüksek bir noktada oluşacağı kesin. Ama buna rağmen, sahibi uygun fiyatı bulduğu anda tavuğu satabilir. Peki, bu rasyonel bir karar mıdır? El cevap : Evet rasyonel bir karardır. Neden biliyormusunuz, çünkü insan ömrü sınırlıdır da ondan.

Diyelimki tavuğun sahibi 70 yaşında.. Ve birisi çıkıp altın yumurtlayan tavuğuna talip oluyor...İyi de bir fiyat teklif ediyor.... Mesela tavuğun gelecek 15 senede yumurtlayacağı yumurtaların değerinin toplamını bir defada peşin olarak vermeyi teklif ediyor. Bu durumda tavuk satılır mı satılmaz mı? Diyelim ki siz satılmaz diyorsunuz. Peki efendim, onun da çaresi var.. Fiyatı artırıyorum. Son teklifim şu; tavuğun gelecek 30 senede yumurtlayacağı yumurtaların tutarının tamamını peşin olarak ödemeyi teklif ediyorum. Şimdi satıyormusunuz, satmıyormusunuz? Tabiki satacaksınız, bu teklife canlar dayanmaz, çok sevgili tavuğunuzdan ayrılmak pahasına da olsa onu satarsınız. Neden biliyormusunuz? Bunun belki beş tane sebebi var. Ben sadece bir tanesini söyliyeceğim. Efendim çünkü insan ömrü sınırlıdır ve siz tavuğunuzu öbür dünyaya beraber götüremeyeceğinizi biliyorsunuz. Siz öldükten sonra tavuğunuzun başına neler geleceğinden de tam olarak emin olamazsınız.

Diyebilirsiniz ki, efendim tavuğun sahibinin çocukları yok mu, neden onları düşünmüyor? Bunun cevabı da şu. Aslında çocuklarını düşünüyor. Tavuğu sattığı zaman alacağı para, zaten kendini de çocuklarını da daha 100 sene lordlar gibi yaşatmaya yetiyorsa ve sonuçta çocukların da tavuğu öbür dünyaya götüremeyeceği kesinse, neden satmasın. Hem efendim dünya hali. Ne olur ne olmaz. İleride nelerin olup olmayacağını bilebilirmisiniz. Harp olur, darp olur. Neme lazım siz satarsınız tavuğu, koyarsınız parayı repoya, ondan sonra neler yapacağınızı da ayrıca düşünürsünüz.

Peki bütün bunlar güzel de, tavuğu alan aptal mı? Madem tavuğu satmak için böyle güzel sebepler var da, bu kadar yüksek fiyat verenin aklı yok mu? 

El cevap : O da haklı, o da rasyonel. Bu da insanoğlunun ikinci özelliğinden kaynaklanıyor. Yani insanoğlunun ihtiraslarının sınırı yoktur, büyüme hırsının, daha güçlü olma hırsının ve hükmetme hırsının. Daha açık söyleyelim; insanoğlunun gözü doymaz. Hep daha fazla büyümek, daha fazlasına hükmetmek ister. CEO ların pozisyonlarını muhafaza edebilmeleri için de bu şarttır, yani büyümek, büyümek ve daha fazla büyümek.
 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..