Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '10

 
Kategori
Haber
 

İnsan doğasına aykırı yarışmalar (!)

İnsan doğasına aykırı yarışmalar (!)
 

espanol4turbelo


Son haber Finlandiya da yapılan bir saunada kalma yarışmasında bir Rus yarışmacının yaşamını yitirdiği şeklindeydi. Ne uğruna?.. Anlık bir şöhret?.. Biraz para?.. Duygusal tatmin?.. İsterse daniskasının bulamacı olsun, insanın canından aziz ne olabilir?..

Yaşadığımız tüketim toplumu, rastlantıyla karılan hayatlar, gelir ve emeklilik garantisi piramidinin altına düştükçe artan ve ağırlaşan yaşam koşullarını dayatıyor. Ortaçağa rahmet okutacak ve insan varlığının saygınlığıyla bağdaşmayan yarışmacılık görüntüleri biraz da bundan.

"İnsan"lar nefes alamayacakları odacıklara sokuluyor, su dolu kaplarda nefeslerini tutmak durumunda bırakılıyorlar. İçi zehirli olduğu söylenen sürüngenlerle aynı ortamlara konuluyor; üstelik çığlık çığlığa oralara giriyorlar. Kadın-erkek de fark etmiyor... Yeri geliyor ıssız bir adada açlıkla mücadelede anlamında bedenlerinin direnci test ediliyor.

Orta yerde bir panayır. Orta yerde bir sirk. Panayıra pey diye sürülen, sirkte akrobat diye sunulan; insan yaşamı. Ölüm ile dirim arasındaki ince çizgiyle dalga geçilircesine adı yarışma olan çağdışı görünümler sergileniyor…

Medeniyetin gelişkin kentlerinde evsizlerin, eski endüstri bölgelerinde işsizlerin sayısı giderek artmakta. Gelişmekte olan ülkelerde ucuz iş gücü pazarları giderek kabarmakta, göçmen ve kaçak iş gücü sahillere vurmakta… Günde 1 doların altında yaşıyor (!) insanların çoğu.. Tüm bu tablo, zaten kimi yazarların tabiriyle “yeni ortaçağ” panoraması…

Ama bir başka gerçek, iletişim ve bilgi çağının ahlaksal denetiminin de evrenselleştiğidir. O nedenle insan bedenini tehlikeye atan, insan varlığının saygınlığını adeta hiçe sayan etkinliklerin patentine bakılmaksızın kınanması ve getireceği kara aldırılmaksızın kaldırılması gerekir.

İnsan becerisi, dayanıklılığı, soğuk kanlılığı ve ekip halinde dayanışarak aklı ön planda tutan oyunlardan türetilecek yarışmalar bir yana…

Öte yanda, insanı her an feda edilebilir bir gladyatöre indirgemek, karşısına bin bir tehlike ortamı koymak, o insanlara, yakınlarına ve onları izleyenlere yapılabilecek bir iyilik değildir. Günümüzde boks, kik boks gibi tehlikeli sporlar bile tartışma konusudur. O arada canlı haklarını daha geniş bir perspektiften gören çevreler, örneğin, daha geçenlerde boğa güreşini bir yerlerde yasaklanmasına vesile oldular. Demek ki, ortak vicdan olumsuzlukları aşabiliyor..

Parende atarak hayata takla attırmak olanaklı değildir, amuda kalkarak dünyayı değiştiremezsiniz. Yeni yüzyılı eskisinin içinden içindeki posadan çıkaramazsınız.. zekayı hafifseyen yılışık bir eğlence anlayışıyla, bilim dışı kışkırtılmış adrenalinle, estetik bir evrene katkı yapamazsınız.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..