Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '17

 
Kategori
Deneme
 

İnsan Gelişiyor Hayvan Aynı kalıyor, Oluşan Fark Hayvanlara Bakış Açımızı Değiştirebilir

İnsan Gelişiyor Hayvan Aynı kalıyor, Oluşan Fark Hayvanlara Bakış Açımızı Değiştirebilir
 

Yüzyıllar sonrası robota dönüşmüş halimizi düşünüyorum, muhtarın Karakaçan kara eşek de robota dönüşmeyecek herhalde; o zaman ona bakışımız nasıl olacak?

Başlarda (dünyanın ilk zamanlarında) fazlaca farkımız yoktu; çünkü biz de ilkeldik. Ama hayvanlardan farklı olarak düşünebilme diye bir özelliğimiz olduğu için biz geliştik onlar aynı kaldı ve kalmaya devam ediyorlar.

Sanki hayvanlarla aramızda oluşan bu farka (Biz beceri gerektiren her şeyi yapabiliyoruz, hayvanların neleri yapabildikleri malum) rağmen onlara karşı bakış açımız değişmedi gibi. Sonuçta hayvandır bu kadarını yapabiliyor diyoruz ama belki bu kabullenmenin nedeni henüz bizim de eksiklerimiz olması olabilir.

Yani günün birinde insanoğlu uzaya gider ya da ne bileyim olağanüstü özellikler kazanırsa-dünyanın gidişinden belli kazanacak-yani hiçbir özelliği olmayan bu basit canlılara bakışımız değişebilir ve onları eşya gibi kullanma yoluna gidebiliriz ki şu anda da biraz böyle zaten.

Bazıları şöyle de diyebilir yani, hayvanlar da gelişiyor. Örnekler var ama bizim çabamızla; hayvanlar yaratıldıkları gibi duruyor. Yani bilmiyorum aynı dünyada birlikte yaşayacağımıza göre (Hayvansız bir dünya olmaz, biz istemeyiz) bize uyum sağlamaları ve onlardan rahatsız olmamamız için bizim marifetimizle de olsa hayvan popülâsyonunda değişim sağlayabilir miyiz acaba diye düşünüyorum; özellikle de evcil olanlarla.

Biz hayvanlara yaklaşamayız (Yapı olarak onlar gibi olamayız), bu geriye gitmek olur, hayvanlar da bize yaklaşamaz çünkü yetileri yok. İki farklı canlı olarak da aynı dünyada üstelik birlikte yan yana yaşamak zor. Mesela şimdilik oraya buraya çişlerini yapıyorlar, geleceğin insanı bunu kabul etmeyebilir; çişlerini bizim gibi yapmayı öğretsek.

Ayrıca yüzyıllar sonra insanlar mesela hayvanların kesilip yenmesinin doğru olmadığını anlayabilirler (Ya da buna gerek kalmayabilir) ama işte hayvanlarda da bazı gelişmeler olmayınca (Örneğin dans etmeyi öğrenmesi gibi) onları belki gereksiz göreceğiz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..