Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '21

 
Kategori
Felsefe
 

Kolektif Haklar 2

Meslekler entegrasyonlu kolektif ittifaklar, totemdik yalıtıma göre ikinci bir yalıtım şekli olmakla, çok köklü yeni bir sosyal mantıklı anlayışlar yansımasına dönüşmüştü. 
 
İttifaklar; totem yapılı sosyal anlayışları (kültürleri) içerir. Totemdi yalıtıma alanın gen havuzlu fiziğini içerir. Ve her bir grubun totem mesleklerini birbirine karşılık gelen üretme tüketme ekseninde birleştirir.
 
Totem yapılarda yalıtımlı ortama bağlı kısmi bir totem gruba özgü bir gen havuzunun fiziği vardı. Gen havuzuna bağlı görünüşler fiziğinin sentezi; gruplar arası melez doğumlardı. 
 
Yine gruplar arası ittifaklar; çok köklü mantıkla, gruplar arası çok köklü üreten mesleklerle mücehhez olan birleşimlerin içinde ilk insanın ortaya çıkmasıydı.
 
Yalıtımlı totem aitliğin nüvesini veren totem hakkı, gruplar arasına girişmeler yapan sentezler nedenle; insanın sosyal tanımlı anlayışına ve insan haklarına dönüşmüştü.
 
Şu halde insan; totem gruplar arasındaki kültür, biyoloji ve üreten girişmelerinden doğacaktı. İttifak eden girişme; totemi üretim ilişkisini, ittifakların üretim hareketine çevirecekti. 
 
Yine ittifak içindeki gruplar arası çiftleşmelerden doğan her bir kırma doğumların sosyal yönden paylaşılamayan doğumlar olması vardı.
 
Doğan ve paylaşılamayan melezlerin kime ait olacağı sorunu, doğanların kime ait olduğu paylaşılmayınca veya melezlerin aitlik kimliği olmayınca, totem hakları da bulunmuyordu. 
 
Bu sorunlar nedeniyle melezler totemdi bir sosyolojiyle o totemdi hakları elde etmenin geçiş ritüellerine de tabi olamıyorlardı. İnsanlar çoklu aitlik içine aitlik sorunlarıyla doğuyordular.
 
Bu sorunlar karşısında ilah melezi olan insanın, insan hakları; ilahlar tarafından söylenecekti. İnsan hakları totem mantığa karşıydı. İttifak içi ortaklaşamayan yeni sosyolojiye karşıydı.
 
Kısacası ittifak mantığı ile biçimletilen eski totem hakları şimdi bileşimin insan hakları olarak söylenmekle totem haklarını geriletti. İttifakın yeni bileşimli sosyolojisi de totem hakkı nedenle sorunlara yol açıyordu.
 
Böylece yeni sorun totem hakkı vurgusu yerine insanın ve insan hakkının öne çıkmasını ortaya koymuştu. İnsan ve insan hakkı totemi mantığı geriletiyordu ama kolektif mantığa da dokunamıyordu. 
 
Yani insan ve insan hakkı kendisiyle öne çıkan totem hakkına karşı ittifak edenler arasında ortaya konuyordu. İnsan hakkı kolektif süreçli, ittifak sentezinden doğan, yine bir kolektif haktı. Kolektif hak insandan ve insan hakkından önceydi. 
 
İnsan ve insan hakkı gruplar arası bileşimin üreten hareketinden doğan yeni bir izole yaşam alanını birbiri ile giriştirmenin sonucu olarak ortaya çıkmıştı. İttifak içinde karşı totem grupların karşı direncine karşı, üreten ittifakı hareketin bileşim zorunluluğundan ötürü ortaya çıkmıştı.
 
Doğada sağlama hareketiyle bileşen eylem, kolektif hareketi doğurmuştu. Kolektif hareket te kişisi olan bir birim zamanı birçok parçalı birim zaman ile kolektif birim zaman yapıyordu. Kolektif birimli zaman üssü durumlu zamandı. 
 
Kişisi bir birim zamanı parçalı ve kesikli sürekli yapan kolektif hareket; o alan içine kolektif bir güvence, kolektif bir sağlama sağlatma garantisini ortaya koymakla; ortaklığın, can yoldaşlığının temelini oluştu.
 
Totemdik kolektifi oluş ve üretim ilişkisi belirsiz oluşuyla gelecekteki "insanı ve insan haklarının" doğum öncesini ele verecek olan süreç olmakla, geleceğe; geleceğin çevre şartlarıydılar.
 
Kolektif hareket, kolektif güvence olmakla sağlama yapmanın ve üretmenin ortaklaştırılmasıydı. Kolektif güvenceli kolektif yaşam ve kolektif haklar; sosyal yaşamı, totem alanı, ön ittifaklı entegre alanı ortaya koymakla gelecekte, insan yaşamına ve insan haklarına yol açacaktı.
 
Kolektif haklarınız olmadan ne insan olma ne de insan haklarınız olanaklı değildir. Kolektif haklar sağlatan ve üreten haklar olmakla insandan ve insan haklarından çok öncedir. Kolektif haklarınız olmadan insan haklarınız da olası değildir.
 
Bir sosyal yaşam can yoldaşlığı ortaya koymadıkça kolektif olacak haklar da doğada yoktu. Doğada kendi kendisine kolektif haklar yoktu. Kolektif hakların temeli üsteli durumlarla tekil kişilerin asla yapamayacakları kolektif yetenekle inkişaf ortaya koymasıydı. 
 
Kolektif haklar; tekildi durumlar yönelimi içinde kesişen ve birleşen eğimle kişisi yönelimler ortaklaşmasından doğan zorunlu bir durumlar yansımasıydılar.
 
Bir inek hakları yoktu. Olamazdı da. Neden? Çünkü insan hakları üreten bir kolektif alan içinde, türümüzün kendisine yepyeni bir eylem ve gerçekleşme alanı açmıştı. Üreten kolektifi oluşların, ittifaklar entegresi; türümüzün kendisine kolektif düşünseli içinde kolektif te talep edilen kolektife eylemsel bir alan açma işiydi.
 
Siz hayat denen olgu içine, içinizde verili biçimde bencilce korunan ve dışta yakınsatıcı olan yasalarla doğsanız da, insan hakları; dıştan üreten kolektif bağıntılarla, bir düzey ve bir düzlem işinin gerçekleşmesiydi. Bir ağaç, bir aslan insana, "insan haklarını gözeterek yaklaşamaz". Neden?
 
Bir hayata, bir aslana; hayatın hayat hakkıyla; yaşamın, yaşam hakkıyla yaklaşan ve bu konuda olabildiğince etkin eylemli olabilen süreklilikle tek tür, insandı. İnsanın kolektif tekniğiyle üreten kolektif kapasitesi bu sürecin kolektif yaptırım gücüydü.
 
Üreten bir toplumunuz, teknik bir kolektif gücünüz ve kolektif donanımlı kolektif yetenekle donanımı bu kolektif yeteneği kullanıp, bu kolektif yeteneği talep eden depo enerji çevriminiz yoksa ondan talep edip gerçekleştireceğiniz bir insan hakkınız da yoktu.
 
Bu durumda insan hakları kolektif bir gerçekleşme içinde, kolektif bir anlayıştı. Doğadaki hayatlara ve hayvan haklarına yaklaşışımız kuşkusuz ki üreten toplumsal yaklaşımlarımızla ve üreten kolektif anlayışımızla daha etkin işleyen uygulama biçimindeki cari bir gerçekleşme olmuştur.
 
 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..