Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

10 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

İnsan Hakları Değil Para Hatırları Mevcut

İnsan Hakları Değil Para Hatırları Mevcut
 

Hatır Kırmazsak, Hak Aramaya Gerek Kalmaz.


İnsan, insandan hak talep ediyor. Allah’ın verdiği hakların kıymetini bilmiyor. Gönül kırmaktan kaçınan, hak çiğnemekten de uzak kalır.

Sahi bizim insan olarak haklarımız nedir, gerçekte var mıdır, varsa nasıl haklarımızı arayabilir, lüzumunda alabiliriz?

Her yılın 10 Aralık günü, gün itibariyle insan hakları gündeme gelir. İlgilileri dinleyince, “Oh, pek çok haklarımız varmış da meğer bilmiyormuşuz” diyoruz. Haklarımızı öğrendiklerimizle aramaya kalktığımızda, görüyoruz ki hiçbir hakkımız yok. Çünkü hakkımız bildiğimiz şeyleri elde etmek için parayı güç olarak kullanmamız gerektiği acı bir gerçek.

Bu durumda paran varsa her hakkını arayabiliyor, alabiliyorsun. Yoksa biçare durumda kalıyorsun. Maalesef insana insan olduğu için hakları verilmiyor. Ya parası olacak yahut ekranlara çıkıp sesini yüksek avazla kitlelere duyuracak. Herkes bunu yapamayacağına göre, herkeste de çok para bulunmadığından dolayı; insan haklarını, “Var olan para haklarıdır, insan hakları değildir” şeklinde belirlemeliyiz.

Allah hakkı için doğru söylememiz gerekir. İnsan hakları sözde var, özde yok. Diğer bir değişle sistemde var, uygulamada yok. Bu yüzden de diyorum ki, bilhassa ülkemde para hakları mevcut. Dünyanın pek çok yerinde de durum farklı değil, diye biliyorum. Biz de çoklukla hatır hakları da vardır. “Falancanın selamı var” demeler yaygındır. Hatırlı dayıların selamları, olunmazı oldururlar.

İnsan hakları ne zaman ve nasıl gündeme gelmiş, bu soruların cevabını bugün her konuşmacıdan duyabilirsiniz, internet ortamında da oldukça yoğun bilgi vardır, çoğu konuşmacı da oradan esinleniyordur. Konuşma metinlerini hazırlarlarken… Benim demek istediğim başka; aslında insanlar pek çok hakka sahip olarak dünyaya geliyor. Yüce Allah öncelikle hayatta var olma hakkı ve insan olma hakkı vererek yaratmış insanları… İnsanlar birbirinin gönlünü kırmamaya dikkat etseler, hakları nı aramaya gerek kalmaz, kuralları koyan insanları da yormazlar. Ama insanlar pek çok şeyi geç öğreniyorlar, bu hakkın sahibi olduklarına 1789 Fransız ihtilali sonrasında farkına varıyorlar.

Müslüman olan bu hakların Allah tarafından verildiğinin bilincinde olmalı, bunun savunmasını yaparak haklarını aramalı. “Bana Allah aynen sana olduğu gibi yaşama hakkı tanımış, o halde hep birlikte paylaştığımız bu dünyayı birbirimizi severek, saygı duyarak beraber güzelleştirmeliyiz” diyebilmeliyiz. V e bu doğrultuda doğuştan vazgeçilmez bu hakları her alanda yaygınlaştırma ve yürürlüğe koyma mücadele vermeliyiz. Biz Müslümanların yapacağını, Avrupa İnsan Hakları diyerek, batıl yapmış. Demek ki bizlerden vakti zamanında – Osmanlı devrinde- çok şey kapmış.

Türkiye’de bildiğimiz kadarıyla 1968 yılında yürürlüğe girmiş insan hakları. Uygulanmış mı, hayır. Hastanede, postanede, pastanede kimin nereye işi düştüyse insan haklarına ihlaller olmuş. “Zengin arabasını dağdan aşırmış, fakir düz yolda yolunu şaşırmış.” Haklar göz ardı edilip para hakları devreye girmiş. Bu nefsi cezbedici hak, öylede bir kanıksanmış ki, parası olan bu yolla hakkı olmayanı bile alır olmuş. Oluyor da… Aksini söyleyen varsa, buyurun hak doğrultusunda tartışalım…

Ayfer AYTAÇ – ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..