Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İnsan hakları ve Hürriyet Gazetesi

Hürriyet Gazetesi internet sayfasını bugün (1 Mayıs 2008) tıkladığımızda, açılış sayfası olarak, 10 Aralık 1948 yılında ilan edilmiş olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin metninin 60. yıldönümü başlığı ile yayımladığını gördük.

Muhtemelen 1 Mayıs'taki Türkiye'nin 'acizoğlu acizliğinin' ucuz atlatılması için bir tür çağrı ve uyarı niteliği taşıyor. Bu nedenle bu duyarlılık için kutlamak gerekir.

Ama dikkatimi çekti, sonuncu maddede açık bir çeviri yanlış vardı.

Bildirinin 30. maddesinin orijinali şöyle:

"Nothing in this Declaration may be interpreted as implying for any State, group or person any right to engage in any activity or to perform any act aimed at the destruction of any of the rights and freedoms set forth herein."

Hürriyet'in çevirisi ise şöyle:

"Beyannamenin hiçbir maddesi değiştirilemez, bir devlet, topluluk ve ferdin yok edilmesi amacıyla kullanamaz."

Oysa başka iki yerde ve ki, maddenin doğru çevirisi onlardır, şöyle:

1- "İşbu Beyannamenin hiçbir hükmü, herhangi bir devlete, zümreye ya da ferde, bu Beyannamede ilan olunan hak ve hürriyetleri yok etmeye yönelik bir faaliyete girişme ya da eylemde bulunma hakkını verir şekilde yorumlanamaz."

2- "Bu bildirgenin hiçbir kuralı, herhangi bir devlet, topluluk veya kişiye, burada açıklanan hak ve özgürlüklerden herhangi birinin yok edilmesini amaçlayan bir girişimde veya eylemde bulunma hakkını verir biçimde yorumlanamaz."

Farklı kelimelerle başka şekilde de çevrilebilir bu metin, ama Hürriyet'in çevirdiği gibi kesinlikle çevrilmez.

Burdaki fahiş çeviri hatası, evet Hürriyet'in amacını küçültmez ama, böyle önemli bir kurumun, böyle önemli bir metinde, bu hatayı yapması şaşırtıcı. Bilmeyenler yanlış öğrenmesinler en azından.

Bu hata, diğer maddeleri de güvensiz kılıyor, bi bakmak gerekir.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..