- Kategori
- Güncel
- Okunma Sayısı
- 378
İnsan hakları ve türban

Şimdi soru şu: Hem müslüman hem laik olmak mümkün müdür? Bu sorunun yanıtını vermek aslında çok da zor değil. Yukarıda açıklaması yapılan islam dini aynı zamanda cevabı da içinde saklamaktadır. Türban takmak insan hakkıdır denmesi de doğru bir söylem değildir. Kuçuradi hocanın İnsan Hakları Kavramları ve Sorunları adlı kitabında söylediği şu söz çok önemlidir: "İnsan hakları kişi haklarıdır, ama bütün kişi hakları insan hakları değildir." (s:4) Türban takmanın insan hakkı kavramıyla özdeşleştirilmesindeki yanlışlık da bu noktadadır. Çünkü türban kişinin kendi seçimi olup, onu takmak insan hakkıdır demek, kendi kişisel hakkının toplumun tüm katmanlarına dayatılması demektir.
Türbanla birlikte getirilmesi düşünülen üniversitelerdeki kıyafet serbestliği, aslında devrim yasaları tarafından belirlenen kıyafetin ortadan kaldırılmasıdır. Bir parti liderinin gözden kaçan bir sözü var: Genel ahlak kurallarına uygun kıyafet. Nedir bunun ölçütü peki? Ahlak kuralları yazılı normlar olmadığına göre, kişilerin göreceli ahlak anlayışları doğrultusunda türbana sıcak bakarken, mini etek, askılı ve göğüs dekoltesi olan bir kıyafetin sakıncalı ya da başka bir deyişle genel ahlak kurallarına uymadığı söylenirse farklı bir baskı unsuru oluşmayacak mıdır? Aslında yapılmak istenen de bu değil midir?
Kur'an'da geçen Ye'cüc-Me'cüc kim ya da kimler olduğu hep tartışmalı bir nokta olarak kalmıştır. Kimi islam tefsircileri, bu kavramların Orta Asya'daki Moğol, Tatar kavimleri olduğunu, kimileri ise henüz böyle bir toplumun oluşmadığını, kıyamet günü yaklaştığında ortaya çıkacaklarını söylerken, islam alimleri arasında önemli bir yere sahip olan Ibn-i Kesir ise Ye'cüc ve Me'cüc'ün Türkler olduğunu iddia etmektedir. İslam ümmetciliğinin karşısındaki en büyük tehlike Türklerdir. Çünkü kendini Türk olarak tanımlayan herkes gerektiğinde dini ikinci planda bırakıp, sadece ülkesi ve kimliği için mücadele eden bir toplumdur. Öyleyse seçtiği laik sistemle hemen tüm islam devletleri için tehlikeli olan bu toplumun süratle ümmet haline getirilmesi ve Türk kimliğinden uzaklaştırılması gerekmektedir.
Amerika'nın doğu bloğu tehlikesine karşı oluşturduğu yeşil kuşağın kendisine karşı bir hale geldiği bu dönemde, halkının büyük bir çoğunluğu müslüman olan ve Amerika ile genelde iyi ilişkiler kuran bu ülkenin, Türk kimliğinden uzaklaşıp ümmet kavramına yaklaşması kimlerin işine gelmektedir? Bu sorunun cevabı oldukça çetrefilli gözükmektedir. Aklımıza gelen herkesin işine gelebilir,ama işine geleceğini düşündüğümüz hiç kimsenin işine gelmeyip de, tamamen farklı güç odaklarının yıllardır oynadığı satrançta sadece bir piyon olarak gerektiğinde yem olarak kullanmak üzere kurduğu, göründüğünden daha basit bir strateji de olabilir.
Türban takmanın sadece basit bir insan hakkı ve kızlarımızın okuma haklarının iadesi gibi, söyleyenin de inanmadığı, oldukça tehlikeli bir senaryonun parçası olduğunu bu topluma nasıl anlatabiliriz bilmiyorum. İşler zorlaşıyor ve aydınlara her zamankinden daha fazla görev düşüyor.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Adilce, hakça ve eşit paylaştırılan alın terini yemek. Alın terinin de dini, İslami, cinsiyeti yoktur. Allah’ın yaratığı kıllarla uğraşanlar burada çelik kadavralı koruma zırhına büründüler bürünmesine ama bakalım ağızlarına sakız ettikleri Rab’ larına bunun hesabını nasıl verecekler. Bu ülkede bir tek ekmeğe muhtaç insanlar, köprü altlarında açlıkla savaşan binlerce çocuk varken savundukları İslami tezlere kendileri de inanmıyor olacaklar ki adaletli bir paylaşım akıllarından bile geçmiyor. 400-500 ytl yi rahatlıkla türbana verip gemiciklerde günlerini gün edebiliyorlar. Sevgiler Serhatt.
Ayrıntıda gezinmek 08.02.2008 4:51- Cevap :
- Daha önce bir yazıda buna benzer bir şeyler söylemiştim.Türbanlı olup,inanılmaz bir makyaj,son model arabalarla gezen bir takım kimseler türedi son zamanlarda.Kafam çok karışık,yani gerçekte bunlar neye inanıyorlar valla bilmiyorum.Sevgiler sana. 08.02.2008 17:59
Serhat Bey Güzel tesbitleriniz için teşe kkürler. Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. Sevgilerimle
Coskun Karabulut 31.01.2008 18:06- Cevap :
- öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.yazılarınızı sürekli takip ediyorum ancak bir türlü oturup ne yorum yazmaya ne de blog girmeye vaktim oldu.umarım anlayışla karşılarsınız.sevgiler. 31.01.2008 18:37