Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?

İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?
 

İnsanlığın var olduğu tarihten bu güne kadar geçen zaman içinde, insan oğlu günlük yaşamını sağlamak, çoluk çocuğunun nafakasını temin etmek için hiç durmadan çalıştı. Ve halen de çalışmaya devam ediyor.

İş hayatında alınması gereken "İş Güvenliği" tedbirleri, özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde yeterince alınmıyor. İnsanların yaşamları için alınması gereken tedbirler gözardı ediliyor ve insanlar köle gibi çalıştırılıyor. Elbette bunun nedenleri arasında, gelir dağılımındaki bozukluk, işsizlik, Sosyal Güvenlik eksikliği, şehirlere göç, işverenlerin para kazanma hırsı vs... gibi birçok neden sayılabilir.

Ülkemizde son yıllarda Gemi inşaatı ve Gemi Tamiri konusunda bir çok tersane açıldı.İstatistiki verilere göre;2002 yılında 37 olan tersane sayısı, 2008 yılı Nisan ayı itibarı ile 84 e ulaşmış, 2013 yılında ise 140 civarında olacakmış. Bu tersanelerde bu gün 34.000 işçi, yan sanayiisinde 100.000 işçi çalışıyormuş!..

Bu tersanelerimizde 1985 yılından beri toplam 96 kişi hayatını kaybetmiş. Ölüm nedenleri arasında ilk sırayı, yüksekten düşme ve elektirik çarpması gibi çok küçük tedbirlerle önlenebilecek iş kazaları alıyormuş.

Herkesin malumu olduğu üzere, son zamanlarda İstanbul, Tuzladaki tersaneler gündemde. En fazla iş kazasının yaşandığı ve en fazla insanımızın öldüğü tersane olarak gündemdeki yerini koruyor. Buradaki tersaneler; ülke tersanelerinin %52 sini, tersane çalışanlarının %70 ini ve ihracaata yönelik faaliyetlerin %80 ini karşılıyormuş.

Bu tersanelerde çalışanların bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ölümlerle ilgili gerekli tedbirlerin alındığını ve Tuzla Tersanelerinde denetimlerin sürdüğünü söylüyor.

Ancak; Deniz Ticaret Odası Başkanı diyor ki: Ne denetimi, gelen iş müfettişleri ne yapacaklarını bilmiyor!.. Gelen İş Müfettişleri içinde bir tane bile Gemi Mühendisi yok. Tersaneler ile ilgili standart bir İş Yönetmeliği de yok. Bu şartlar altında, neyi, nasıl denetliyeceksiniz? Diye soruyor.

Yaptığım kısa bir araştırmada: Gemi inşaatı ve Tamirinin gelişmiş olduğu, ABD, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde; Gemi inşaatı ve tamiri yapan tersanelerde çalışanlar için özel kanunlar ve kanun içinde özel bölümler hazırlandığı, İş güvenliği ve işçi sağlığı için gerekli önlemlerin, özel yönetmeliklerle güvence altına alındığı, denetim yapan müfettişlerin, konularında uzman olduğu, alınan her tedbirin yerinde incelendiği, hiç bir Çalışma Bakanı veya yetkililerinin oturdukları yerden(!) gerekli tedbirler alınıyor diye demeç vermediği, ihmali görülen görevlilere, iş yeri sahiplerine, normal cezaların üzerinde cezalar verilerek, çaydırıcılık sağlandığı, insan hayatının çok önemli olduğu, her türlü kanunun, çalışanın sağlığı ve yaşam koşuluna uygun olarak düzenlendiğini tesbit ettim!..

Ayrıca;Bu ülkelerin kanunlarında, Gemi inşaatı ve tamiri yapan tersanelerde çalışanların, kaza oranının, diğer işlere göre iki kat fazla olduğunu, bu nedenle özel kanunlar ve yönetmelikler çıkartıldığını, Mesleki örgütlerinde, sıkı bir şekilde işyerlerini denetlediğini, Kanun ve Yönetmeliklere uymayan işyerlerinin, gerekli tedbirleri alıncaya kadar kapatıldığını öğrendim.

İnsan hayatının bu kadar ucuz olmadığı, insan hayatına daha fazla değer verildiği, insanın; insanca yaşaması için gerekli maddi düzenlemelerin yapıldığı ve iş güvenliği tedbirlerinin, çağdaş ülkelerdeki gibi alındığı bir ülkede yaşam dileklerimle...

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..